Ambasador Irana: Vučić dolazi u Teheran, potpisaćemo 10 sporazuma i otkriti spomenik Tesli

Pored potpisivanja 10 sporazuma biće svečano otkriven i spomenik Nikoli Tesli, najavio je danas iranski ambasador Rašid Hasanpur

Srbija i Iran dodatno će ojačati veze u narednim nedeljama, a tome će doprineti i planirana poseta predsednika Srbije Aleksandra Vučića Teheranu, gde će pored potpisivanja 10 sporazuma biti i svečano otkriven i spomenik Nikoli Tesli, najavio je danas iranski ambasador Rašid Hasanpur.

„Biće to istorijska poseta na polju odnosa dve zemlje. Srbija je u regionu za nas najbitnija i želimo da saradnja bude još čvršća i da se približimo još više“, rekao je ambasador Hasanpur za Tanjug na Nacionalni praznik kojim se danas obeležava 43 godine pobede u Islamskoj revoluciji.

Poseta Vučića Teheranu u narednih mesec dana

Ambasador je podsetio da se već dve godine radi na realizaciji posete predsednika Srbije Iranu, odloženoj zbog korone.

„Nadamo se da će se poseta realizovati u narednih mesec dana i da će uslediti pre izbora“, rekao je ambasador zemlje koja podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

„Dosta zemalja priznalo je Kosovo, mi nismo i pokušavamo, imajući na umu i pretnje koje imamo, da reč držimo od početka do kraja“, naveo je Hasanpur.

Tokom te posete, važne za Iran, biće potpisani sporazumi iz ekonomije, kulture, nauke, poljoprivrede, a jedan od njih ticaće se ženskih prava, najavio je on.

Ambasador je naglasio da je tokom ove dve godine od kada je u Srbiji video veliki potencijal i interesovanje za produbljivanje veza, da to žele i zvaničnici i srpski narod koji dosta poznaje istoriju i civilizaciju Irana i zainteresovan je da bude informisan o nama.

„Uvereni smo da oba naroda žele bliske odnose“, dodao je i naglasio da se ljudi iz Irana iz posete Srbiji vraćaju sa osećanjem kao da su bili kod svoje kuće.

Srbija ima dosta potencijala

Ambasador je naveo da Srbija, iako se ponekad čuje da je mala zemlja, ima dosta potencijala.

„Uvek kažem, veličina zemlje ne zavisi od broja stanovnika i površine već od kulture i slobode mišljenja koje postoji u toj zemlji“, rekao je on i naveo da je Iran od Srbije dobio 50.000 vakcina protiv korone, koje su za njih imale veliku vrednost.

Ambasador je podsetio na učestale i skorije posete srpskih zvaničnika Iranu, ministra spoljnih poslova Nikola Selakovića u aprilu, na to da je predsednik Vučić među prvima čestitao novoizabranom predsedniku Irana, da je predsednik parlamenta Ivica Dačić bio na inauguraciji…

„U Srbiji postoje razne oblasti koje jačaju. Jedna od njih je poljoprivreda gde se naša saradnja produbljuje – uvozimo izuzetno seme kukuruza, ječma, pšenice, soje, uljane repe i tu paletu želimo da proširimo na više od 20 različitih vrsta“, rekao je ambasador i naglasio da očekuje da se robna razmena uveća duplo kada toj zemlji budu ukinute sankcije, po uspešnom okončanju nuklearnih pregovora koji se vode u Beču sa velikim silama.

„Možemo da dostignemo razmenu od više stotina miliona dolara“, rekao je on i naglasio da potencijali Irana leže u nafti, gasu, naftnim i petrohemijskim derivatima, zahvaljujući čemu na tom polju mogu da pomognu Srbiji.

Saradnja u privredi, kulturi, sportu…

Trenutno je, kako je naveo, u Iranu nekoliko trgovinskih delegacija iz Srbije, pregovara se u oblasti poljoprivede, o nabavci traktora, stakla, repromaterijala i petrohemijskih proizvoda … A u toku je i Sajam petrohemijskog materijala, na kojem učestvuju i srpski privrednici.

Hasanpur je rekao da je bitno da se pandemija što pre zaustavi kako bi se obnovila direktna avio linija Teheran-Beograd, jer u Iranu postoji interesovanje i za zdravstveni turizam imajući na umu i veliki banjski potencijal Srbije.

Sada postoje samo čarteri, na dve nedelje koji uglavnom koriste Kinezi za dalja putovanja, dodao je Hasanpur.

Srbija ima velike potencijale i u oblasti sporta, u Iranu rade brojni treneri anagažovani u vaterpolu, fudbalu, odbojci, rvanju, kao i lekari, stomatolozi, studenti … Broj Srba u Iranu nije veliki, ali raste, kazao je ambasador i dodao da u Srbiji živi nekoliko stotina Iranaca.

Ambasador naglašava da je kulturna saradnja dveju zemalja važna. Dodao je da zbog sankcija u toj oblasti nemaju nikakva ograničenja. U Beogradu je u toku 20. nedelja iranskog filma, koju je otvorio „najskuplji i najveći projekat“ u istoriji iranske kinematografije „Muhamed Božiji izaslanik“ Madžida Madžidija, a za koji je scenografiju radio Miljen Kljaković Kreka.

Iranski narod poznaje srpsku kulturu i dosta knjiga je prevedeno na persijski, koje se čuvaju i u posebnom odseku u Narodnoj biblioteci Islamske Republike, rekao je ambasador i naveo da će podizanje spomenika Omara Hajama u Srbiji (1048-1131) jednom od najuticajnijih mislilaca srednjeg veka, persijskom filozofu, matematičaru, astronomu i pesniku, dodatno približiti dva naroda.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/A1tvNet

 

Izvor Sputnjik, 11. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u