B. Radomirović: Prva Srpkinja se vraća u Prištinu

Marija Novaković biće prva Srpkinja koja se posle skoro 23 godine vraća u Prištinu, a koja će trajno boraviti u stanu koji joj je bio uzurpiran

Marija Novaković (47), rođena Prištinka, uspela je da posle skoro 23 godine ponovo dobije ključeve od svog stana koji joj je posle nasilnog proterivanja 1999. godine uzurpiran od strane Albanca.

‒ Da, vraćam se u svoj stan 23. februara, a upravo sam na putu za Beograd da radost podelim sa suprugom i sinovima. Majka mi je u bolnici u Nišu, a verujem da će i ona do tada da bude operisana, da se donekle oporavi, jer želim da posle skoro 23 godine zajedno pređemo prag našeg stana iz kojeg smo proterane u junu 1999. godine. Ne mogu da vam opišem koliko sam srećna. Da nisam u autobusu, ponovo bih od radosti plakala iz sveg glasa ‒ govori za Politiku Marija Novaković, koju je srećna vest o povraćaju stana zatekla kod prijateljice u Gračanici gde je od jula prošle godine boravila i sa kojom se zajedno borila protiv raznoraznih birokratskih procedura.

Boravila je kod Gordane Đorić, predsednice Udruženja „Avenija”, zajedno sa majkom, decom i suprugom koji su povremeno dolazili, a koji će se, kako planiraju, vratiti u Prištinu kada se ponovo budu skućili.

Po povratku iz Beograda, Marija će i dalje biti u Gračanici dok stan ne opremi najnužnijim stvarima, a veruje da će joj u tome pomoći kosovsko ministarstvo za povratak, kao što je to učinilo i po povratku Dragice Gašić, prve srpske povratnice u Đakovicu, prošle godine.

U telefonskom razgovoru za naš list kaže da je odmah pošto joj je iz Agencije za upoređivanje i verifikaciju imovine saopšteno da će uzurpator osloboditi njen stan, na sav glas plakala, ali je odmah otišla u manastir Gračanicu da zahvali Bogu na svemu što je učinio za nju i njenu porodicu.

‒ Onako uplakana sam trčeći otišla u manastir da zapalim sveću, da zahvalim Bogu i svim ljudima koji su bili uz mene da stan u kojem sam odrasla, ponovo bude moj. Neizmerno sam srećna jer ću opet da se budim pod mojim nebom. Onim prištinskim, gde sam ponikla, jer nijedno osim onog gde sam rođena, moje srce nije moglo da prihvati. Useliću se 23. februara i biće to moj prvi prelazak preko kućnog praga posle više od dve decenije. Prvi put sam bila pred svojom zgradom prošlog leta, srela sam neke svoje komšije Albance, koji su se susretu radovali isto kao i ja ‒ govori Marija, dok se veza povremeno prekida u autobusu koji saobraća na relaciji Gračanica-Beograd.

Marija je za Politiku još rekla da im je iz agencije rečeno da ključ mogu da preuzmu 15 februara, međutim kako su ona i majka ovlašćenje za preuzimanje ključeva dali Gordani Đorić, koja je u izolaciji zbog virusa korona, preuzimanje je odloženo za 23. februar.

Da je u kućnoj izolaciji, potrdila je za Politiku i Gordana Đorić koja je sve vreme bila uz porodicu Novaković i koja će zajedno sa njima preuzeti ključeve Gordaninog stana.

‒ Zbog korone i izolacije, pomereno je preuzimanje ključeva. Težak put smo od jula do danas prešle Marija, njena majka, njena porodica i ja. Uz nas je bila moja porodica, ali i predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, koji su novčano pomogli Mariji. Taj novac je ostavila po strani, jer će joj trebati kad bude kupovala neophodne stvari. Ipak, tužno je da je za sve ovo vreme bilo mnogo onih koji su uporno zvali Mariju kako bi prodala stan. Nisu to bili samo Albanci, nego i Srbi koji su posredovali. Marija nikada taj stan neće prodati, jer da je ijednom na to pomislila, to bi učinila za ove 23 godine ‒ kaže u telefonskom razgovoru za Politiku Đorićeva, koja iskreno veruje da će Marija ponovo da se vrati i na svoje radno mesto u predškolskoj ustanovi „Đurđevak” u Prištini, gde je do rata radila kao vaspitačica.

Kako kaže Đorićeva, Marija polaže dodatne kvalifikacione ispite, s obzirom na to da je posleratnom sistematizacijom naloženo da na to radno mesto bude zaposlen radnik sa školom za vaspitače.

‒ U želji da se vrati, vanredno je upisala školu za vaspitače, jer sistematizacija tako nalaže. Trnovit put je prešla, od papirologije za povraćaj stana u Prištini, do toga da su joj bila zagubljena dokumenta, kao i mnogima za vreme rata, a bila su neophodna ‒ napominje za Politiku Gordana Đorić, koja će, kako kaže, uz Mariju i njenu porodicu biti uvek, ali i za svakog kome njena pomoć može da bude od koristi.

Marija Novaković biće jedna od oko 20-oro Srba koliko ih je sada u Prištini gde je do rata živelo više od 40.000 srpskih duša.

Marija Novaković biće prva Srpkinja koja se posle skoro 23 godine vraća u Prištinu, a koja će trajno boraviti u stanu koji joj je bio uzurpiran.

 

Autor Biljana Radomirović

 

Naslovna fotografija: Wikimedia/Arbenllapashtica, CC BY-SA 3.0

 

Izvor Politika, 12. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u