Руска Државна дума (Фото: Anton Novoderezhkin/TASS)

Duma izglasala nacrt rezolucije o priznanju DNR i LNR, nižu se reakcije

Predsednik Rusije Vladimir Putin primio je nacrt rezolucije koju je izglasala Duma u kojem se traži priznanje DNR i LNR, samoproglašenih republika Donbasa, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Duma je izglasala nacrt rezolucije o priznanju DNR i LNR, samoproglašenih republika Donbasa. Kako je precizirao predsednik Dume Vjačeslav Volodin, dokument će odmah biti upućen šefu države.

„Poslanici smatraju da će priznavanje DNR i LNR stvoriti osnovu za osiguranje garancija bezbednosti i zaštitu građana od spoljnih pretnji, kao i jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti“, istakao je Volodin.

Podsetimo, poslanici Komunističke partije su 19. februara predstavili nacrt dokumenta za predsednika Rusije o priznanju DNR i LNR kao nezavisnih država i održavanju pregovora sa njihovim rukovodstvima u cilju stvaranja pravne osnove za međudržavne osnove i regulisanje svih apsekata saradnje i pomoći.

Nacrt je podržao 351 deputat, protiv je bilo 16, a jedan uzdržan.

 

Izvor Sputnjik, 15. februar 2022.

 

Kremlj: Putin primio zahtev Dume

Predsednik Rusije Vladimir Putin primio je nacrt rezolucije koju je izglasala Duma u kojem se traži priznanje DNR i LNR, samoproglašenih republika Donbasa, potvrdio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Trenutno nema komentara tim povodom, predsednik je dobio zahtev. Taj zahtev je snažan odraz raspoloženja i naših poslanika i većinskog stanovišta u našoj zemlji, ali predsednik je akcenat stavio na to da je najvažnije da se normalizuje, pomogne u normalizaciji situacije na jugoistoku Ukrajine, a to se može učiniti doprinoseći implementaciji Minskih sporazuma. Na to će se i usredsrediti predsednik u svom radu“, rekao je Peskov.

Na pitanje novinara da li se u Kremlju slažu s tim da bi priznanje DNR i LNR bilo kršenje Minskih sporazuma, Peskov je odgovorio:

„Nesumnjivo da priznanje nije u korelaciji sa Minskim sporazumima. Predsednik je naglasio da je najvažniji zadatak realizacija minskog kompleksa mera.“

Za nacrt rezolucije juče je glasao 351 deputat, protiv je bilo 16, a jedan uzdržan, a predsednik Dume Vjačeslav Volodin je rekao poslanici smatraju da će priznavanje DNR i LNR stvoriti osnovu za osiguranje garancija bezbednosti i zaštitu građana od spoljnih pretnji, kao i jačanje međunarodnog mira i regionalne stabilnosti.

 

Izvor Sputnjik, 16. februar 2022.

 

Vašington osudio poziv ruske Dume

Rusko priznavanje nezavisnosti separatističkih teritorija u Ukrajini predstavljalo bi flagrantno kršenje međunarodnog prava, rekao je danas državni sekretar SAD Entoni Blinken dan pošto je donji dom ruskog parlamenta uputio takav apel ruskom predsedniku.

„Sprovođenje te rezolucije bi dodatno narušilo suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine”, rekao je Blinken u saopštenju.

Donji dom ruskog parlamenta, Državna duma, usvojila je juče zahtev za predsednika Rusije Vladimira Putina o priznavanju samoproglašenih republika Lugansk (LNR) i Donjeck (DNR) na istoku Ukrajine.

Time bi se takođe dodatno dovelo u pitanje izražena želja Rusije da nastavi diplomatskim putem traganje za mirnim rešenjem krize na granici sa Ukrajinom, rekao je Blinken.

SAD su se tako pridružile EU koja je juče već „čvrsto osudila” ovaj poziv Dume.

Kao što je ukazala EU, Vašington je takođe istakao da bi, u slučaju da Kremlj odobri tu rezoluciju, to značilo odbacivanje preuzetih obaveza prema sporazumima iz Minska o smirivanju situacije na istoku Ukrajine, potpisanih 2014. godine uz posredovanje Francuske i Nemačke. Tim sporazumima se predviđa u dogledno vreme vraćanje tih teritorija pod kontrolu Kijeva.

Samoproglašene proruske „republike” Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine sukobljavaju se poslednjih osam godina sa ukrajinskom vojskom. U tom sukobu je od 2014. poginulo više od 14.000 ljudi.

 

Izvor Politika, 16. februar 2022.

 

Makron pozvao Putina da ne prizna DNR i LNR

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je rusko rukovodstvo da ne prizna samoproglašene Donjecku i Lugansku Narodnu Republiku.

„Kao i do sada, pažljivo pratimo situaciju i molimo Putina da ne ispuni zahtev Dume“, navodi Si-En-En reči predstavnika kabineta predsednika Francuske.

Ranije danas Duma je izglasala nacrt rezolucije o priznanju DNR i LNR. Kako je precizirao predsednik Dume Vjačeslav Volodin, dokument će odmah biti upućen šefu države.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je danas na konferenciji za štampu sa nemačkim ministrom inostranih poslova Olafom Šolcem izjavio da će prilikom donošenja odluke o Donbasu „pre svega polaziti od mogućnosti za sprovođenje Minskih sporazuma koji nisu do kraja realizovani“.

 

Naslovna fotografija: Anton Novoderezhkin/TASS

 

Izvor Sputnjik, 15. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u