S. Trifković: Orban će staviti veto na sankcije EU prema Dodiku

„Bilo bi nezgodno za Republiku Srpsku ako bi došlo do unilateralnih sankcija pojedinih država, pre svega Nemačke. To bi imalo negativnog efekta na njen platni promet“

Istoričar i publicista Srđa Trifković rekao je da srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nema alternativu u procesu vraćanja oduzetih nadležnosti, jer Bošnjaci, potpomognuti strancima, imaju plan da ukinu Republiku Srpsku.

On je, gostujući u jutarnjem programu „Hepi“ televizije, rekao da ne postoji saglasnost u Evropskoj uniji za uvođenje sankcija Dodiku, prvenstveno zbog protivljenja Mađarske i njenog predsjednika Viktora Orbana. Poljska iz principijelnih razloga neće prihvatiti sankcije zato što je i sama izložena sankcijama Brisela, zbog svojih probelema, navodi Trifković.

– Bilo bi nezgodno za Republiku Srpsku ako bi došlo do unilateralnih sankcija pojedinih država, prije svega Njemačke. To bi imalo negativnog efekta na njen platni promet, sve veće firme u Srpskoj svoj spoljni promet obavljaju preko njemačkih banaka. Sama činjenica da su Amerikanci na ovaj teren doveli veterane iz devedesetih, poput Gabrijela Eskobara, ukazuje na to da oni nemaju nove ideje. To su ljudi koji i dalje ponavljaju floskule iz devedesetih, ali ovoga puta očigledno je da ne postoji spremnost da se uloži vojna sila prije svega, a onda i čitav dijapazon političkih i monetarnih troškova i ozbiljne intervencije. Sve ostaje na vebalnom nivou, kaže Trifković

On kaže da Dodik nema izbora u procesu vraćanja oduzetih nadležnosti.

– Dodik nema alternativu. On može da vrati ta ovlašćenja. Niko nikada neće reći Republici Srpskoj – evo, podvlačimo crtu, dajte još ovo, i onda vas priznajemo kao legitimni entitet i ostavljamo vas na miru. Oni idu na ukidanje Republike Srpske, naveo je Trifković.

On je govorio koliko su štetne i nepravedne odluke Ustavnog suda BiH po Srpsku.

– Dodiku je odlukom o zaplijeni poljoprivrednog zemljišta od države BiH i šuma svaka odstupnica odsječena. On više institucionalnim sredstvima nema šta da traži u Sarajevu. Ni Brčkom, ni Federaciji nije oduzeta zemlja. Drugo, kako država može da bude titular, kada ona nije ovlašćena da bude posjednik? Dokle god imate tri stranca u Ustavnom sudu BiH, plus dva muslimana, to je pet prema četiri. Još se nijedna presuda nije donela da je bila na štetu muslimana, a u korist Srba, istakao je Trifković.

Trifković je rekao da ne vjeruje da će predloženi zakon o zabrani nazivanja Srpske genocidnom biti usvojen u parlamentu BiH, a da bi bilo katastrofalno da se u parlamentu BiH usvoji zakon koji bi izjednačio izmišljeni genocid u Srebrenici i onaj stvarni u Jasenovcu.

– Kvaziustavni je poredak na kome počiva ova postdejtonska BiH, jer to više nije dejtonska BiH, zato što su ovlašćenja prenošena unitarnim potezima visokih predstavnika i to je dovelo do toga da mi sada imamo ostatke ostataka Dejtona. Ukoliko je Jugosalvija bila neodrživa zato što su bili nekompatibilni interesi konstitutivnih naroda, kako onda da opstane BiH, upitao je Trifković.

Srpski istoričar navodi da se u SAD radi protiv interesa srpskog naroda i Republike Srpske.

– Muslimanski lobisti u Vašingtonu, prije svega mislim na Januša Bugajskog i Danijela Servera, zagovaraju liniju da bi trebalo preko srpskih leđa i na kosovskom pitanju da se izvede neka radikalna akcija koja bi poakzla nemoć Rusije da pomogne Srbima. Ne vjerujem da će to biti izvedeno, jer nemaju resursa da to sprovedu do kraja, a tu je i pozicija Hrvata, kojima je jasno da bi unitarna BiH pod muslimanskom kontrolom značila da oni nemaju prava u BiH, istakao je.

Pitanje NATO-a je manje bitno od pitanja povratka nadležnosti, rekao je Trifković i dodao da je teško ostvariti prenos nadležnosti u oblasti odbrane.

– Jedino mislim da Dodik neće uspjeti sa vojskom. To bi bio preveliki zalogaj. Kada su stvorene Oružane snage BiH, srpski vojnici su govorili – Republika Srpska umjesto BiH. U slučaju stvarnog sukoba, ta vojska (Oružane snage BiH) bi se brže raspala od vojske nekadašnje Kraljevine Jugoslavije ili JNA, kaže Trifković.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Szilard Koszticsak

 

Izvor Večernje novosti, 16. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u