A Ukrainian serviceman uses a periscope on the front line with Russian-backed separatists near the small city of Marinka, Donetsk region, on April 20, 2021 | Aleksey Filippov/AFP via Getty Images

Ukrajinske snage granatirale Donbas, Rusija proterala zvaničnika SAD

Kako je naveo predstavnik LNR, „oružane formacije Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći oružje koje, u skladu sa Minskim sporazumima, mora da bude povučeno“

Ukrajinske snage bezbednosti u četvrtak ujutro su dva sata granatirale devet naselja na teritorijama samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, saopštila su predstavništva republika u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

„Ispaljeno je oko 160 granata kalibra većeg od 12,7 mm“, prenosi Donjecka novinska agencija.

Kako je naveo predstavnik LNR, „oružane formacije Ukrajine grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći oružje koje, u skladu sa Minskim sporazumima, mora da bude povučeno“.

Prema njegovim rečima, od 3.30 po srednjoevropskom vremenu ukrajinska vojska je iz minobacača kalibra 120 i 82 mm, bacača granata i teških mitraljeza gađala naselja Sokoljniki, Zoloto 5, Vesjolenjko, Nižnje Lozovo i Donjecki koja su pod kontrolom Luganska.

Predstavništvo LNR je dodalo da teritorija republike u sredu nije granatirana.

Kasnije je načelnik uprave Narodne milicije LNR Jan Leščenko izjavio da se situacija na kontakt liniji u Donbasu značajno pogoršala u poslednja 24 časa.

„U protekla 24 sata situacija na kontakt liniji značajno se pogoršala. Neprijatelj, po direktnom naređenju kijevskog vojno-političkog rukovodstva, pokušava da eskalira sukob… Pozivamo međunarodne posmatrače da zabeleže agresivna dejstva kijevskih snaga i preduzmu hitne mere za sprečavanje krvoprolića u Donbasu“, rekao je Leščenko u saopštenju objavljenom na Telegram kanalu Narodne milicije LNR.

Predstavnik samoproglašene Donjecke Narodne Republike naveo je da su jedinice Narodne milicije DNR uzvratile vatru na položaje ukrajinskih snaga koje su granatirale teritoriju republike.

„U cilju zaštite civilnog stanovništva, naši branioci bili su prinuđeni da uzvrate vatru kako bi suzbile paljbu protivnika. U toku je preciziranje informacija o civilnim žrtvama i oštećenjima civilnih infrastrukturnih objekata“, objasnio je predstavnik Narodne milicije.

Situacija na istoku Ukrajine

Ukrajinske vlasti su u aprilu 2014. godine pokrenule vojnu operaciju protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike koje su proglasile nezavisnost nakon državnog prevrata u Ukrajini u februaru 2014. Kijev ne priznaje DNR i LNR i smatra teritorije ovih dveju republika okupiranim, a ustaničke snage terorističkim.

Pitanje rešavanja situacije u Donbasu razmatra se, između ostalog, i na sastancima u kontakt grupe u Minsku, koja je od septembra 2014. godine usvojila tri dokumenta koji regulišu korake za deeskalaciju sukoba. Međutim, i nakon sporazuma o primirju između sukobljenih i dalje dolazi do razmene vatre.

U Donbasu su 27. jula 2020. stupile na snagu dodatne mere za obezbeđivanje primirja. Dogovor uključuje zabranu bilo koje vrste vatre, raspoređivanje teškog naoružanja, ofanzivne i diverzione akcije, a predviđa i disciplinsku odgovornost za narušavanje sporazuma. Sukobljene snage takođe ne bi trebalo da upotrebljavaju bespilotne letelice na liniji dodira, a zabranjeno je i inženjersko opremanje položaja. Očekuje se da će primena mera obezbediti potpuni prekid vatre u Donbasu.

 

Izvor Sputnjik, 17. februar 2022.

 

Lugansk: Kijev ne namerava da reši sukob mirnim putem

U svetlu koncentrisanog granatiranja teritorije samoproglašene Luganske Narodne Republike od strane ukrajinskih snaga, u Lugansku sumnjaju u nameru Kijeva da mirnim putem reši sukob u Donbasu, izjavio je predstavnik LNR u političkoj podgrupi kontakt grupe Rodion Mirošnik.

„Ovaj napad dovodi u pitanje izjave garanata Minskih sporazuma – Francuske i Nemačke, da je Ukrajina posvećena političko-pravnoj opciji za rešavanje sukoba i da namerava da se pridržava Minskih sporazuma“, rekao je Mirošnik za Sputnjik.

On je dodao da granatiranjem teškim naoružanjem teritorije samoproglašenih republika Donbasa Kijev pokazuje da je spreman da upotrebi stranu vojnu pomoć za rešavanje sukoba.

„Kijev demonstrira da namerava da koristi stranu vojnu pomoć i njome pokuša da reši pitanje Donbasa, ili da izvrši pritisak na tok pregovora. Ovo je jasan korak ka eskalaciji sukoba“, istakao je Mirošnik.

U međuvremenu je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo da ukrajinske snage nastavljaju da pucaju na teritoriju samoproglašene Luganske Narodne Republike i da su zabeležena još dva granatiranja.

Ranije je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre saopštilo da ukrajinske snage bezbednosti od četvrtka ujutru granatiraju teritorije republike.

 

Izvor Sputnjik, 17. februar 2022.

 

Rusija proterala zamenika ambasadora SAD

Rusija je proterala zamenika američkog ambasadora Barta Gormana, saopšteno je u američkoj ambasadi.

„Rusija je proterala zamenika šefa misije SAD u Rusiji Barta Gormana. Gorman je drugi najvažniji zvaničnik u ambasadi u Moskvi posle ambasadora i ključni član rukovodstva ambasade“, rekao je sekretar američke diplomatske misije Džejson Rebholc.

Amerika će uzvratiti na ovaj potez, saopšteno je u ambasadi.

U ruskom Ministarstvu spoljnih poslova se za sada nisu oglašavali ovim povodom.

 

Naslovna fotografija: Aleksey Filippov/AFP via Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 17. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u