Lavrov: Imamo saznanja da su u Donbas stigli plaćenici sa Kosova, iz Albanije i BiH

„Rusija pažljivo proverava informacije koje sugerišu da se regrutuju plaćenici u regionu Donbasa iz samoproglašenog Kosova, Albanije i iz Bosne“

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da Moskva ima informacije da su plaćeni vojnici sa Kosova, Albanije i iz Bosne poslati u Donbas.

„Rusija pažljivo proverava informacije koje sugerišu da se regrutuju plaćenici u regionu Donbasa iz samoproglašenog Kosova, Albanije i iz Bosne“, rekao je Lavrov na konferenciji za medije.

„Nemački kancelar Olaf Šolc i svi drugi lideri NATO kažu da je Alijansa defanzivna. Ruski predsednik Vladimir Putin je na konferenciji za novinare posle razgovora sa Šolcom podsetio na bombardovanje 1999. godine. Šolc je rekao da je NATO intervenisao da bi sprečili genocid nad kosovskim Albancima, da je sve urađeno uspešno i da sada ovaj region cveta“, rekao je Lavrov.

Kako je kazao, region je, zapravo, daleko od procvata.

„Kosovo i neki drugi delovi Zapadnog Balkana postaju leglo kriminala. Postoje teroristi, dileri droge. To je regrutovanje plaćenika koji učestvuju u sukobima koji se postepeno raspiruju“.

Ranije ovog meseca obaveštajni podaci iz Donbasa pokazali su prisustvo britanskih i poljskih plaćenika koji deluju u liniji fronta u istočnoj Ukrajini.

Region je gurnut u građanski rat u proleće 2014. godine, nakon državnog udara u Kijevu, koji su podržale SAD i Evropska unija.

 

Naslovna fotografija: Russian Foreign Ministry/TASS

 

Izvor B92, 18. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u