Выступление и ответы на вопросы СМИ Министра иностранных дел Российской Федерации С.В.Лаврова в ходе совместной пресс-конференции с Действующим председателем ОБСЕ, Министром иностранных дел Польши З.Рау по итогам переговоров, Москва, 15 февраля 2022 года

Rusija i Poljska na pragu novog poglavlja u međusobnim odnosima

Dve zemlje imaju udaljene pozicije zbog geopolitičkog i istorijskog konteksta, ali bi stvari mogle da se promene posle posete Zbignjeva Raua ruskom kolegi Sergeju Lavrovu

Upravo okončanom posetom ministra spoljnih poslova Poljske Zbignjeva Raua ruskom kolegi Sergeju Lavrovu nakon gotovo deset godina obnovljeni su zvanični susreti šefova diplomatija dve države, nakon što su odnosi bili radikalno pogoršani revolucionarnim „Evromajdanom” (2014). Neuspeh posredničke misije EU u Ukrajini, predvođene tadašnjim poljskim ministrom spoljnih poslova Radoslavom Sikorskim, doveo je do blokade bilateralnog strateškog sporazuma „Program 2020” iz 2013. godine, koji je predviđao unapređenje ekonomskih i kulturnih veza i rešavanje kompleksnog istorijskog nasleđa između Poljske i Rusije. Do značajnijeg napretka u odnosima dve zemlje došlo je nakon posete Vladimira Putina Varšavi 2002. godine. Trend uspona u odnosima nastavljen je i nakon tragične avionske nesreće poljskog predsednika Leha Kačinjskog kod Smolenska 2010. godine, bez obzira na pokušaje partije Pravo i pravda (PiS) da od ove tragedije izgradi moderni nacionalni mit utemeljen na „izdaji” domaćih političara i ruskim „zaverama”.

U najavama posete poljskog ministra spoljnih poslova obe strane pokazale su značajnu diplomatsku netrpeljivost. Iz Kremlja su podsećali na „veštački izazvanu atmosferu neprijateljstva prema Rusiji”, uz optužbe na račun bivših i sadašnjih vlasti u Poljskoj za prekid političkog dijaloga. Zvanična Varšava, s druge strane, optuživala je ruskog predsednika Putina za „višegodišnje pokušaje restauracije ruske imperije na istoku Evrope”. Bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski, koga vladajući PiS kritikuje zbog navodnih bliskih poslovnih veza s Moskvom, upozoravao je da će se „stanje trajne napetosti” oko Ukrajine nastaviti, jer Rusija, po njemu, želi kontrolu političkih procesa u toj zemlji. Poljski dnevnik Žeč pospolita u svojim analizama ukazivao je na vrlo udaljene pozicije dve zemlje u geopolitičkom i istorijskom kontekstu. Ovaj ugledni medij izneo je ocene da Rau neće ni pokušati da rešava teme iz suspendovanog „Programa 2020”, poput vraćanja ostataka srušenog predsedničkog aviona Poljskoj.

Lavrov i Rau, međutim, u neočekivano otvorenom razgovoru, postigli su saglasnost o definisanju diplomatskih rešenja za ukrajinsku krizu. Ruski ministar istakao je da se s poljskim kolegom složio o nepostojanju alternative doslednoj primeni sporazuma iz Minska, koja podrazumeva nastavak dijaloga između vlasti u Kijevu i samoproglašenih republika u Lugansku i Donjecku. Poseta Raua Moskvi očigledno je pažljivo pripremana od prošlog septembra, kad je došlo do sastanka dvojice ministara na marginama zasedanja Generalne skupštine UN. Za obe strane svakako je imala i multilateralni značaj, jer je Rau od početka ove godine predsedavajući Stalnog saveta OEBS-a. Lavrov je prihvatio predlog o nastavku razgovora o bezbednosnim temama u okviru OEBS-a i ocenio da je ruska strana spremna da sarađuje s poljskim šefom diplomatije i u vezi s temama nadnacionalnih pretnji – pandemije virusa korona, zaštite nacionalnih manjina i falsifikovanja istorije. Ruski ministar spoljnih poslova podržao je stav Raua o „poštenom posredovanju” i podvukao značaj „izgradnje jednoobrazne i nedeljive bezbednosti u Evropi”.

Rau je prošle sedmice u Beču pokrenuo poljsku inicijativu „Obnovljeni dijalog OEBS-a”, usmerenu na smanjenje rizika od konfrontacije, jačanje bezbednosti i stabilnosti. U pripremi susreta s Lavrovom, šef poljske diplomatije susreo se i s američkim zvaničnicima, kao i s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom i šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom.

S druge strane, desničarska vlada u Poljskoj posredničku misiju Raua vidi i kao sredstvo za obnovu odnosa sa SAD, inače uzdrmanih PiS-ovim pokušajem „podržavljenja” američke TVN krajem prošle godine. Isticanjem značaja Poljske u regionalnim aktivnostima OEBS-a vlada premijera Mateuša Moravjeckog nastoji i da povrati deo poverenja domaće javnosti, koja je, u najvećem delu, negativno ocenila saradnju PiS-a s evroskeptičnom desnicom širom EU.

Najave početnih koraka u deeskalaciji ukrajinske krize ukazuju i da je Rau predložio Lavrovu „pingpong diplomatiju” između Rusije, SAD i NATO-a preko foruma OEBS-a. Ipak, realizacija pozitivnih diplomatskih namera sa sastanka Lavrova i Raua neće ići jednostavno. Ruski ministar podsetio je poljske novinare na stav Kremlja da informacije zapadnih medija o planiranim agresivnim akcijama Rusije protiv Ukrajine predstavljaju „informacioni terorizam”. Lavrov je, pored toga, političko i medijsko delovanje članica NATO-a označio kao „manifestaciju rusofobije, prisutne i u Poljskoj”.

Novo otvaranje dijaloga između dve zemlje, s druge strane, moglo bi da utiče na smirivanje višegodišnjih diplomatskih, ali i ekonomskih tenzija u njihovim odnosima. Inicijative i predstojeći razgovori o ukrajinskoj krizi u okviru OEBS-a svakako predstavljaju nesiguran, ali prvi korak u uspostavljanju novog poglavlja između Poljske i Rusije.

 

Autor Vladimir Todić

 

Naslovna fotografija: mid.ru

 

Izvor Politika, 18. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u