Specialists perform an above-water tie-in while finishing the construction of the Nord Stream 2 gas subsea pipeline onboard the laybarge Fortuna in the Baltic Sea, September 8, 2021. Picture taken September 8, 2021. Nord Stream 2/Handout via Reuters

Vladimir Prvulović: Živimo u svetu apsurda

U zapadnoj Evropi divljaju cene gasa i ugrožavaju interese industrijskih džinova, a iz političkih razloga se blokira rad gasovoda „Severni tok 2”, u koji je toliko investirano

Sa ili bez pandemije, činjenica je da živimo u svetu apsurda. Neko će reći da je reč o jednostranom gledištu, ali izneću nekoliko osobenih primera, pa procenite sami.

Najpre „slučaj” Novaka Đokovića. Novak je, u stručnim anketama, ne samo teniskih federacija i rukovodstava već i u glasanjima novinara, zvanično proglašen za najboljeg sportistu decenije, 5. januara 2022, u anketi britanskog lista Ivning standard, za najboljeg sportistu sveta za 2021. u izboru francuskog lista Ekip i 26. decembra 2021. za najboljeg sportistu Evrope u izboru 26 novinskih agencija u organizaciji poljske agencije PAP, za najboljeg sportistu Srbije, nominovan 18. decembra 2021. za najboljeg sportistu godine u izboru američkog magazina Sports ilustrejted. Uz to, Đoković je teniser s najdužim boravkom na vrhu ATP rang-liste od 353 nedelje. Samo je Nemica Štefi Graf ostvarila 377 nedelja, ali će, izgleda, Novak i to prevazići. Đoković je devetostruki pobednik Australijan opena, što do sada niko nije postigao. Setite se kako Francuzi poštuju Nadala, koji je 12 puta osvojio Rolan Garos. Umesto toga, Novak Đoković, poznat kao „car Australijan opena”, sada doživljava pravi medijski i pravni linč zbog preganjanja vlasti države Viktorije, u kojoj je glavni grad Melburn, i saveznih vlasti Australije. Pogotovo pošto se približavaju ovogodišnji izbori i treba skupiti poene, odnosno nekom nabaciti krivicu zbog navodnog nepoštovanja saveznih mera u vezi s pandemijom. Strašno, tužno i sramotno po državu, koja je privezak ne više Velike Britanije, nego SAD, i koja je ravnodušno istrebljivala starosedeoce, pasivno gledala kako u nedavnim požarima nestaju teško zarađene kuće njenih građana, kako živi gore milioni primeraka retkih životinjskih vrsta kamila, koala, kengura, ibisa, velikih guštera varana i drugih, a da ništa nisu preduzeli da ih zaštite.

Budimo egzaktni, Britanci bi rekli pragmatični. Bez poslatog dokumenta o medicinskom izuzeću (na osnovu preležanog kovida posle pozitivnog testa utvrđenog 16. decembra 2021), koji je dobio od organizatora Australijan opena, Novak ne bi ni krenuo na put za Melburn. S tim dokumentom Novak je od australijske konzularne službe dobio vizu za ulazak u Australiju, pa je to bila definitivna potvrda da može da putuje. I onda šok na aerodromu, gde su mu savezni granični organi, po nalogu savezne administracije i uz medijsku pompu navodne superiornosti, poništili vizu i zabranili učešće na turniru. Do odluke na žalbu nasilno je smešten u uslovima pritvora, bez prava da izađe iz sobe, u emigrantski hotel na periferiji Melburna u koji se smeštaju oni koji su bespravno ušli u ovu zemlju. Zar je to tretman devetostrukog šampiona i najboljeg sportiste planete?

Drugi primer očiglednog apsurda iz slične medijske i diplomatske kuhinje. Za krvave događaje u Kazahstanu, s mnogo poginulih građana i policajaca, nastale zbog enormnog povećanja cene tečnog gasa za domaće potrošače (a Kazahstan je veliki izvoznik tog gasa?!), SAD optužuju „vetrove” iz Rusije. Da podsetimo, naredbu za pucanje bez opomene za sve koji pale zgrade u novoj prestonici Astani i nanose štetu državi doneo je predsednik Kazahstana. Članice tzv. Taškentskog pakta ili Ugovora o kolektivnoj bezbednosti osnovanog 15. maja 1992. (Kazahstan, Rusija, Belorusija, Jermenija, Kirgizija, Uzbekistan i Tadžikistan) šalju specijalizovane snage kako bi pomogle zemlji članici u zaštiti od kriminala, pljački i mogućeg građanskog rata. Na sve to, američki državni sekretar za inostrane poslove Entoni Blinken, bez ikakvog interesa u toj zemlji, svečano i uzvišeno izjavljuje: „Lekcije iz prošle istorije pokazuju, kada su Rusi u vašoj kući, teško je naterati ih da odu”?! To govori ministar koji je učestvovao u donošenju katastrofalne odluke o povlačenju američke vojske iz Avganistana, posle 20 godina boravka u toj zemlji bez poziva, čime je narod ove države ostavio na cedilu i pod surovim režimom talibanske vlasti.

Šta reći o Ukrajini, na koju Amerikanci ni po kojim merilima nemaju nikakva prava (nije članica EU, niti NATO-a)? Ukrajina nikada nije pozvala Ruse jer je bila deo carske Rusije, pa zatim SSSR-a i jedinstvene Kijevsko-ruske crkve i u kojoj, u regionu Donbasa, žive Rusi u svojevrsnoj izolaciji ukrajinske prozapadne vlasti. Taj region je, po sklopljenim sporazumima iz Minska, još uvek bez utvrđene i obećane samostalnosti zbog specifičnosti nacionalnog porekla, ruskog jezika i pravoslavne vere. Na pritisak SAD, vaseljenski patrijarh Vartolomej je 7. septembra 2018. potpisao sramni tomos o priznavanju samostalne ukrajinske crkve, što je dodatno razdelilo zemlju, a nije je priznala većina pravoslavnih crkava. Ukrajina stalno poziva Amerikance, protivno dokumentima UN i OEBS-a, pa ako ipak jednom uđu, što im Rusi neće dozvoliti, može im se dogoditi sudbina Avganistana.

Samo da pobrojim još neke od apsurda s kojima se svakodnevno susrećemo. U zapadnoj Evropi divljaju cene gasa i ugrožavaju interese industrijskih džinova, a iz političkih razloga se blokira rad gasovoda „Severni tok 2”, u koji je toliko investirano. Zašto „Rio Tinto” u Srbiji, a ne u Nemačkoj, u kojoj ima više litijuma? Sankcije neposlušnim političarima na Zapadnom Balkanu, a gledanje kroz prste onima koji ne poštuju dejtonske, briselske i druge sporazume i dogovore. Što više različitih vakcina (treće, četvrte), pandemija je sve žešća. Što više pandemije, više zgrnutog bogatstva pojedinih multinacionalnih kompanija. I moglo bi se dalje nabrajati. To su globalni apsurdi u kojima danas živimo.

 

Naslovna fotografija: Nord Stream 2/Handout via Reuters

 

Izvor Politika, 17. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u