Аналена Бербок Немачка

Nova S: Iz Nemačke uskoro stiže veliki problem za Vučića

„Imajući u obzir stavove ‘čelične ministarke’, njena poseta, uprkos prisnim odnosima koje vlast u Srbiji gaji sa Nemačkom, i nije dobra vest za Aleksandra Vučića“, piše Nova S o predstojećem dolasku Analene Berbok u Beograd

Šefica nemačke diplomatije Analena Berbok posetiće sledećeg meseca Srbiju. Ukoliko situacija na ukrajinsko-ruskoj granici ne eskalira, Berbok će se uputiti u Beograd, potom i u Bosnu i Hercegovinu. Imajući u obzir stavove „čelične ministarke“, njena poseta, uprkos prisnim odnosima koje vlast u Srbiji gaji sa Nemačkom, i nije dobra vest za Aleksandra Vučića.

Sagovornici našeg portala ističu da će sasvim izvesno teme razgovora između Berbok i srpskih zvaničnika biti Kosovo i dalji tok pregovora pod pokroviteljstvom EU, kao i politička situacija u Bosni i Hercegovini. Kako saznajemo, Nemačka će biti zainteresovana da čuje i stav Srbije povodom krize u Ukrajini, ali će se razgovarati i o predstojećim izborima i o tome da li su uslovi za učešće različitih političkih aktera na izborima u skladu sa standardima koje zagovara Evropska unija.

Kako je naš portal ranije pisao, Berbok je još od pregovora o konstituisanju prve postmerkelovske vlade u Nemačkoj jasno stavila do znanja da želi da rukovodi spoljnim poslovima.

Jedna od spornih tema bilo je i područje koje gotovo svakodnevno izaziva glavobolju Evropi, a to je Zapadni Balkan. Berbok je od samog početka isticala da je neophodno prisustvo u ovom regionu, kao i da pozive na sukobe treba hitno sankcionisati.

Režimi na Balkanu donedavno su cvetali pod matrijarhatom Angele Merkel, ali postupci Berbokove ukazuju na to da je era zaštite koju je „mutti“ pružala balkanskim liderima okončana.

Vučić u problemu

Vlasti Srbije, na čelu sa predsednikom Vučićem, sa Zelenima već duže vreme gaje neskladan odnos, što bi sada moglo da dođe na naplatu.

„Srpske vlasti nisu se proslavile u odnosu prema Zelenima, stalno gledamo neka prepucavanja sa kritičarima Srbije iz redova Zelenih poput Viole fon Kramon, iako je ona u trećoj ligi stranke. To nisu dobri temelji za odnose srpske vlasti sa zelenom šeficom diplomatije, koja će biti snažna, u smislu da kancelar neće moći da diktira šta će ona raditi“, rekao je nedavno za naš portal novinar Nemanja Rujević.

Još jedan problem sa kojim će se Srbija suočiti jesu termoelektrane na ugalj – odakle naša zemlja dobija najveći deo energije. Obzirom na činjenicu da sektor diplomatije dobija stranka prevashodno orijentisana na zelene politike, naša zemlja nema dobru startnu poziciju.

„U kojoj meri će Zeleni morati da budu pragmatični i stišaju kritike, to ćemo tek videti. Očekujem da Berbok mnogo više pažnje obrati na zelenu agendu, to je bilo oduvek njena glavna preopkupacija. Srbija skoro svu svoju energiju dobija iz uglja, te očekujem da dobije kritike i na tu temu“, ocenio je Rujević.

Fišerovo „političko dete“

Rođena iste godine kao i partija koju sada predvodi, Berbok je poznata po pragmatičnom stavu. U medijima ocenjena kao Fišerovo „političko dete“, ona zdušno zagovara čvršći i ujedinjen stav prema Rusiji i Kini. Veliki je protivnik gasovoda „Severni tok 2″, jer je to, prema njenom mišljenju, ruta kojom pomenuti gasovod prolazi suprotna geostrateškim interesima Evropske unije i destabilizuje Ukrajinu.

„Ona je deo generacije koja je odrastala na pričama o Srebrenici, bombardovanju, raspadu SFRJ, tako da jeste Fišerovo političko dete. Ona mu je, na neki način, naslednica. U partiji Zelenih krajem devedesetih bilo je izuzetno sporno pitanje vojnog angažmana po pitanju Jugoslavije, a danas više ta pitanja uopšte nisu sporna“, rekao je Rujević za naš portal.

Sa druge strane, uvek je podržavala saradnju u okviru NATO saveza i jačanje nemačke vojske.

„Ne smemo se saginjati“, glasi njena omiljena bezbednosna mantra.

Prvi potezi – lobiranje za sankcije Dodiku

Tačno nedelju dana nakon što je je Berbok stupila na funkciju ministra spoljnih poslova Nemačke, potvrdila je tezu koja je i ranije postojala – Analena Berbok nije tu da bi slušala naredbe svetskih moćnika.

Ministarka je tokom prve zvanične posete Briselu govorila o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini, ali je poseban akcenat stavila na zaključke koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske o prenosu nadležnosti.

„Situacija u Bosni i Hercegovini je zabrinjavajuća, napori za otcepljenjem su neprihvatljivi. Za mene, to znači da je vreme za uvođenje sankcija Miloradu Dodiku i ja sam za to lično lobirala“, poručila je Berbok na marginama samita ministara spoljnih poslova G7.

U saopštenju njenog ministarstva tada je navedeno da destruktivna politika Milorada Dodika, inače prijatelja i saradnika Aleksandra Vučića, ne može da prođe bez ikakvih posledica.

„Zato nam je jasno da mi nećemo sarađivati s entitetom koji aktivno radi na uništenju BiH, a radimo i na nivou Evropske unije kako bismo preraspodelili sredstva projekata koja su namenjena Bosni i Hercegovini“, naveli su iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke.

 

Autor Anđela Krstović

 

Naslovna fotografija: Reuters/Maxim Shemetov/Pool

 

Izvor Nova S, 23. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u