Припадници руске армије током марша са заставом Русије на војној паради поводом Дана победе у Другом светском рату, Москва, 24. јун 2019. (Фото: РИА Новости/kremlin.ru)

Britanci prete Rusiji novim Krimskim ratom; Moskva: Tad je zbog vas nastao izraz „topovsko meso“

Vojni vrh u Moskvi je Volasa i britansku javnost podsetio na istorijske fakte koji svedoče kako su Britanci prošli u Krimskom ratu sredinom 19. veka

London uvek ima priliku da „šutne” Moskvu, udarajući po njenim interesima, izjavio je britanski ministar odbrane Ben Volas.

Još se ovako „istorijski razmaštao“:

„Škotska garda udarila je cara Nikolaja Prvog 1853. godine na Krimu. To uvek možemo ponoviti. Car Nikolaj Prvi je napravio grešku koju je sada ponovio Putin. Nije imao prijatelje i saveznike“.

Britanski premijer Džonson najavio je 22. februara uvođenje sankcija protiv banaka Rusija, Genbank, Promsvjazbank, Crnomorska banka za razvoj i obnovu i Industrijska štedionica.

Naaglasivši da u tome neće biti nikakve rusofobije, najavio je i sankcije protiv trojice ruskih biznismena – Genadija Timčenka, Borisa Rotenberga i Igora Rotenberga. Sa zamrzavanjem imovine i zabranom ulaska u Britaniju.

Kao i njegova ministarka spoljnih poslova Liz Tras, koja je objavila da će London pomagati balitčkim državicama „preko Crnog mora“, Džonson se pokazao neukim za pripadnika britanske elite.

Jer, Timčenko je Ukrajinac, a braća Rotenberg su – Jevreji.

Doduše, zaista nema rusofobije.

U Londonu, dakako, neće ni da čuju za ukazivanje Moskve da priznanje nezavisnosti Donbasa ne utiče na sporazume iz Minska i ne oslobađa Kijev obaveze da ih realizuje.

Rusi odmah odgovorili

Na pretnju britanskog ministra vojnog Bena Volasa da London može Rusiji prirediti novi „Krimski rat“ – odreagovalo je Ministarstvo odbrane RF.

Umesto ukazivanja na nesrazmeru u vojnoj moći na štetu Britanaca, sa ukazivanjem, na primer, na nedavni užas britanskih pomoraca kada su shvatili da je ruska podmornica ispod njih i da ih može potpiti u bilo kom trenutku, vojni vrh u Moskvi je Volasa i britansku javnost podsetio na istorijske fakte koji svedoče kako su Britanci prošli u Krimskom ratu sredinom 19. veka.

Portparol Ministarstva odbrane RF – general-major Igor Konašenkov – ovako je prokomentarisao Volasovu izjavu da Britanija može da „šutne” Rusiju u bilo kom trenutku, kao što je njenog cara Nikolaja Prvog tokom Krimskog rata:

„Balaklavska bitka u Krimskom ratu, koja se odigrala 25. oktobra 1854., uopšte nije ušla u istoriju zahvaljujući podvizima škotskog 93. puka, o kojem je Ben Volas sa zanosom govorio. Jedini podvig te jedinice bio je to što jednostavno nije pobegla sa bojnog polja, kao ostali, pred naletima ruske konjice. Pretrpela je veoma krvave gubitke“.

Konašenkov je dodatno naglasio: „Još legendarnije je uništenje od strane ruskih artiljeraca čitave aristokratske engleske brigade lake konjice pod komandom lorda Kardigana. Za samo 20 minuta! Ta pogibija Britanaca ušla je u istoriju jer je obogatila sve jezike sveta i vojne udžbenike izrazom topovsko meso!”

Volasove reči – izgovorene pred pripadnicima Kraljevske konjičke garde u Vestminsteru – preneo je list Independent.

Konašenkov je, inače, ocenio da bi britanskoj vojsci bilo korisno da zna da „krimske tvrdnje“ njihovog ministra „nisu ništa drugo do puko fantaziranje“.

 

Naslovna fotografija: RIA Novosti/kremlin.ru

 

Izvor Tanjug/Intermagazin, 24. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u