Заставе Русије и Србије (Фото: Министарство одбране Републике Србије)

Dačić: Dosta smo ginuli za druge, Srbija ne sme da podrži sankcije Moskvi

„Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose sa EU i sa Rusijom i Kinom, jer nas niko neće braniti ako oni (Rusija i Kina) prestanu da nas brane“

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić ocenio je za RTS da se Srbija ne sme pridružiti raznim osudama i sankcijama Rusiji, jer zemlje koje traže to od Srbije nisu pomogle 1999. godine kada je Srbija bombardovana, dok je bivši predsednik Srbije i lider Socijademokratske stranke Boris Tadić ocenio da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu i da će biti veliki problem kada EU bude pritiskala Srbiju da uvede sankcije Moskvi.

Dačić je ipak mišljenja da Srbija ne treba da se pridružuje nikakvim sankcijama.

„Jel’ smo mi (Srbija) energetska sila, pa da sve zavisi od toga kako ćemo mi da se izjasnimo, moramo da gledamo svoje interese. Dosta smo mi ginuli za druge. Sačuvajmo odnose sa EU i sa Rusijom i Kinom, jer nas niko neće braniti ako oni (Rusija i Kina) prestanu da nas brane“, rekao je Dačić za RTS.

On je naveo da se kriza u Ukrajini dogodila, jer Zapad nije poštovao dogovor da NATO ne ide na Istok.

„Moramo balansirati, i ukrajinski i ruski narod će platiti veliku cenu. Apelujemo na mir“, kazao je Dačić.

U istom programu RTS-a gost je bio i predsednik SDS-a Boris Tadić koji je izjavio da je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu.

Tadić je rekao da Srbija ne može da podrži priznanje Donjecka i Luganska, jer je to suprotno njenim interesima zbog Kosova i Metohije.

„Ako smo mi osuđivali invaziju na Srbiju, mi sada ne možemo da podržimo to priznanje. Moramo imati izbalansiranu politiku“, kazao je on.

Tadić je, međutim, dodao da će veliki problem biti kada EU bude pritiskala Srbiju da uvede sankcije Rusiji.

 

Izvor Beta/N1, 24. februar 2022.

 

Vučić: Odgovor Srbije u vezi Ukrajine za 48 sati

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija sa odgovorom na krizu u vezi sa Ukrajinom izaći u narednih 48 sati i da će stav naše zemlje biti principijelan kao i do sada, zasnovan na poštovanju međunarodnog prava.

„Noćas sam razgovarao sa premijerkom, koja je u tehničkom mandatu, ali da ne bismo tražili izgovore u tehnici i problemima sa kojima se suočavamo trenutno, izaći ćemo sa kompletnim odgovorom na tu krizu u narednih 48 sati“, rekao je Vučić, komentarišući poziv iz EU da od Srbije očekuje da se uskladi sa sankcijama Rusiji.

Vučić je rekao da će sutra u Beogradu, po povratku iz posete Španiji, imati sastanak sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom Delegacije Evropske unije, a da će najkasnije u roku od 24 sata nakon toga izaći sa odgovorom.

„Naši stavovi su u potpunosti zasnovani na poštovanju međunarodnog javnog prava, principijelni i neće se razlikovati u odnosu na ono što smo mislili i govorili 2000. godine ili 2016“, istakao je Vučić.

Vučić je naveo da je u Madridu tokom razgovora sa španskim zvaničnicima ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici kada je reč o ukrajinskim oblastima, sa jedne strane, i Kosova i Metohije, sa druge.

On je tako odgovorio na pitanje novinarima da li su razgovarali o Ukrajini i da li je tokom razgovora u Španiji preneo stav o tim dvostrukim aršinima.

„Naravno da smo razgovarali o Ukrajini i ponovio sam naše jasne stavove o poštovanju međunarodnog javnog prava i granica međunarodno priznatih zemalja u skladu sa politikom koju Srbija ima i ukazao na brojne nelogičnosti i licemerja koje postoji u međunarodnoj politici, ali to nije neka velika novost“, kazao je predsednik Srbije.

„Srbija se dobro seća 1999. godine kada oni kojima su danas usta puna poštovanja prava nisu tako razmišljali kada je bilo reči o našoj zemlji“, naglasio je Vučić.

Na pitanje da li smatra da je apsurdno to što je Priština na strani Ukrajine i to što je vlada u Prištini obojena ukrajinskom zastavom Vučić je odgovorio:

„Kada je reč o Albancima, tu nikada nikakvih principa nije bilo i niti će ih biti“.

„Jasno je da Španija neće priznati nezavisnost Kosova“

Posle susreta sa španskim premijerom Pedrom Sančezom i španskim kraljem Felipeom Šestim, Vučić je izjavio je da stav Španije o Kosovu i Metohiji ostaje nepromenjen.

„Jasno je da Španija neće priznati nezavisnost Kosova, ostaje pri svom stavu, poštuje integritet i suverenitet Srbije“, rekao je Vučić.

Vučić je, u izjavi novinarima, kazao da je dogovorena nabavka dva transportna aviona, pošto nam je ostao samo Tupoljev 70.

„Ugovorom koji smo potpisali na 81 milion evra značajno smo ojačali vojsku. Oko 66 miliona evra ide na avione, a 15 miliona evra za robu i obuku naših pilota. Time ćemo dobiti konačno važan deo naše ukupne avijacije, transportnu avijaciju. Taj avion moći će da prevozi 79 vojnika ili 50 padobranaca. To je važno za manevre i diverzantsko delovanje, prevoz oružja“, objasnio je on.

Vučić je kazao da je razgovarao sa svojim domaćinima i o širenju saradnje dve zemlje. Zahvalio im se na podršci na evropskom putu Srbije, kao i podršci za otvaranje klastera.

„Španija je četvrta evropska ekonomija, i četvrta po broju stanovnika, veoma značajna zemlja za Srbiju i pored nepriznavanja Kosova“, rekao je on.

Vučić je najavio da će pre kraja godine, po prvi put u istoriji, Srbija moći da ugosti ili španskog kralja ili premijera.

„Sa aktuelnim španskim kraljem smo imali prvi zvanični sastanak koji je neko imao iz Srbije. Ovo je bila dobra poseta za Srbiju. Imaćemo veliki biznis forum sa španskim privrednicima u oktobru. Nadam se da ćemo imati tada nekog od najviših zvaničnika, a svakako će neko iz španske vlade doći“, rekao je Vučić, a preneo Tanjug.

O najavljenoj poseti šefice nemačke diplomatije

Vučić je rekao i da je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok najavila posetu Srbiji i da će u susretu sa njom, kao i sa zvaničnicima zemalja iz celog sveta, biti iskren i štititi interese Srbije.

„Nemačka ministarka spoljnih poslova se najavila da dolazi. To je važna zemlja i naš najvažniji i najveći partner u Evropi i oni su uvek dobrodošli. Nemojte da smetnete s uma da ne postoji niko u svetu od najvažnijih zvaničnika u svetu koje nisam sreo i pred kojim nisam bio iskren i otvoren uvek štiteći interese Srbije — tako ću činiti i na tom sastanku“, kazao je Vučić.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor Sputnjik, 23. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u