руска рубља

Hoće li Zapad isključiti Rusiju iz SWIFT-a?

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da bi Britanija želela da Rusija bude isključena iz SWIFT-a, kako bi se onemogućilo da prima uplate za gas iz zemalja širom sveta

Kao drastičan odgovor Rusiji zbog napada na Ukrajinu, pojedine zapadne zemlje, među kojima prednjači Britanija, predlažu da se Rusija isključi iz SWIFT-a. Na to poziva i Kijev. Reč je o međubankarskom sistemu koji omogućava bezbedna i brza prekogranična plaćanja. Ta opcija je na stolu, poručuju i Brisel i Vašington. Šta bi to značilo za Rusiju a šta za Zapad?

Ukoliko neko iz inostranstva treba da vam uplati novac na bankovni račun, moraćete da mu pošaljete SWIFT kôd. Reč je o šifri koja se u međunarodnim transakcijama koristi za proveru identiteta banaka i drugih finansijskih institucija.

SWIFT kôd je deo međubankarskog sistema koji omogućava da uplate iz inostranstva stignu brzo i bezbedno – na pravi račun.

Osim što omogućava pojedinačna privatna plaćanja, ovaj sistem je osnova za međunarodno poslovanje. Koristi ga više od 11.000 finansijskih institucija širom sveta.

Osnovan je 1973. godine pod imenom Udruženje za međunarodne međubankarske finansijske telekomunikacije (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – SWIFT), sa sedištem u Briselu.

Gardijan prenosi da je u 2020. godini preko ove platforme samo u jednom danu obavljeno oko 38 miliona transakcija.

Zapad: Isključivanje Rusije iz SWIFT-a na stolu

Britanski ministar odbrane Ben Volas izjavio je da bi Britanija želela da Rusija bude isključena iz SWIFT-a, kako bi se onemogućilo da prima uplate za gas iz zemalja širom sveta.

Poruka koju šalju države članice EU, ali i Sjedinjene Države, jeste da je ta opcija „na stolu“.

Međutim, američki predsednik Džozef Bajden rekao je u jučerašnjem obraćanju da u ovom trenutku nisu sve zemlje Evrope spremne na taj korak, dok francuski ministar finansija Bruno le Mer tu opciju vidi kao „poslednje sredstvo“.

Razlog je to što bi ovakav potez naneo veliku štetu Rusiji, ali i zapadnim zemljama, čije kompanije, tj. banke upravo preko ovog sistema posluju sa bankama i kompanijama u Rusiji.

Portparol nemačke vlade Štefen Hebestrajt rekao je da bi isključivanje Rusije iz SWIFT-a bilo tehnički teško, te da bi imalo ogroman uticaj na transakcije Nemačke i nemačkih preduzeća u Rusiji, kao i na plaćanje energenata, prenosi Rojters.

Sličan stav, tvrdi, imaju Italija i Francuska.

Stari zahtev u novim okolnostima

Zahtev da se Rusija isključi iz SWIFT mreže nije novi. Pominjao se kao opcija za odgovor Zapada na zaoštravanje krize u Ukrajini 2014.

Iako je tada odluka o isključivanju Rusije iz ove platforme izostala, Moskva se okrenula jačanju nacionalnog sistema platnih kartica i sopstvenom sistemu za međunarodna plaćanja SPFS (Sistem za prenos finansijskih poruka).

Međutim, taj sistem na polju međunarodnih transakcija nije uspeo da zameni SWIFT, jer mu se još nisu priključile ključne banke kao što su Unikredit, Dojče i Rajfajzen banka, navode u Moskovskom karnegi centru.

Kao realnija alternativa za SWIFT navodi se kineski sistem za prekogranične međubankarske transakcije CIPS, jer se veruje da kineski juan ima veći potencijal da ugrozi dominaciju dolara na globalnom nivou.

Dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski apeluje na Zapad da snažnije odgovori na ruske napade u Ukrajini i, između ostalog, isključi Rusiju iz SWIFT-a, iz Brisela najavljuju treću rundu sankcija Moskvi.

U međuvremenu, Indija istražuje načine da u trgovini sa Rusijom uspostavi mehanizam plaćanja u rupijama, kako bi ublažila štetu koje bi zapadne sankcije Moskvi mogle da nanesu Nju Delhiju, prenosi Rojters.

Iako se deklariše kao neutralni sistem, iz SWIFT-a je 2012. godine isključen Iran, što je bio deo sankcija Evropske unije protiv nuklearnog programa Teherana.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Kacper Pempel

 

Izvor RTS, 25. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u