EU zabranila RT i Sputnjik; Vučić i Dačić osudili

„Potpuno je neprihvatljivo gašenje Sputnjika i RT u zemljama koje bi neprekidno da izvoze svoje ‘demokratske slobode’ širom sveta. Pa jesu li to evropski standardi koje treba da primenjujemo, da uvodimo surovu cenzuru?“, izjavio je Dačić

Zapad i Evropska unija godinama drže lekcije o medijskim slobodama, a sada uvode brutalnu cenzuru kako bi širili mržnju protiv Rusije i ruskog naroda.

Ovo je za Sputnjik izjavio Ivica Dačić, predsednik Skupštine Srbije i lider SPS, povodom zabrane rada televizije Raša tudej i Sputnjika širom Evrope.

„Potpuno je neprihvatljivo gašenje Sputnjika i RT u zemljama koje bi neprekidno da izvoze svoje ‘demokratske slobode’ širom sveta. Pa jesu li to evropski standardi koje treba da primenjujemo, da uvodimo surovu cenzuru? Srbija to neće činiti i neće primenjivati te cenzorske i gotovo totalitarne ideje“, rekao nam je Dačić.

 

Izvor Sputnjik, 01. mart 2022.

 

Vučić o zabrani RT i Sputnjika

„Neki od njih hoće sve nas koji drugačije mislimo da strpaju u logore, zabranjivali bi sve medije koji drugačije govore. Sve je to u redu. Sve to ljudi vide. Mnogi kad pričaju o medijskim slobodama, misle da su medijske slobode da samo oni postoje, i niko drugi“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On je tako odgovorio na novinarsko pitanje kako komentariše pozive pojedinih novinara u Srbiji da se u našoj zemlji zabrani rad ruskih medija, „Sputnjika“ i RT.

„Imaju priliku da 3. aprila pobedi njihovo jednoumlje ili će da pobedi demokratska i pristojna Srbija, pa ćemo da vidimo. Mesec dana je do toga. Za mene je previše, imajući u vidu sve ono s čime se suočavamo na dnevnom nivou, ali za njih mesec dana strpljenja nije ništa“, kazao je Vučić.

On je, na obeležavanju početka radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin u okviru projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, prokomentarisao i podizanje borbene gotovosti hrvatske vojske, rekavši da nema razloga za podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije, te da ne želi da to radi predstave radi.

„To je njihovo pravo. Neka rade svoj posao. Mi nemamo razlog da podižemo borbenu gotovost. Ne radimo to predstave radi”, poručio je on.

Na pitanje kako će se Srbija postaviti na glasanju na specijalnoj sednci Generalne skupštine UN o situaciji u Ukrajini, koju je u nedelju sazvao Savet bezbednosti UN, Vučić je odgovorio:

„Za sve što se odnosi na kršenje teritorijalnog integriteta, Srbija se pridružuje, a u pitanjima koja se tiču uveođenja sankcija – Srbija se ne pridružuje“.

Odgovarajući novinarima na pitanje da prokomentariše „javna pitanja hrvatskog RTL-a dokle će Vučiću da se dozvoli da sedi na dve stolice, i u Briselu i u Moksvi“, predsednik je ponovio da Srbija ima samo jednu, svoju stolicu, ali i istakao da je izložena velikim pritiscima.

„Mi imamo svoju stolicu, a pristici su ogromni na našu zemlju i biće mnogo teško izdržati ih, pitanje je i kako i šta…“, rekao je Vučić.

Na kraju obraćanja novinarima, Vučić je ipak poručio da veruje u dobru budućnost Srbije, kao i da ćemo uspeti da odolimo svim pristicima, prenosi Tanjug.

 

Izvor Sputnjik, 01. mart 2022.

 

Tviter obeležava zaposlene u Sputnjiku Srbija

Društvena mreža „Tviter“ počela je da obeležava privatne naloge novinara „Sputnjika“ natpisom „Medij povezan s ruskom državom“, koji se već koristi za označavanje medija iz Rusije. Za sada su potvrđena dva takva slučaja: jedan u Srbiji, a drugi u Španiji. S druge strane, zvanični nalozi zapadnih medija nemaju nikakvo obeležje.

Zaposleni u „Sputnjiku Srbija“ je danas iznenada dobio obaveštenje od „Tvitera“ da je njegov privatni nalog na toj društvenoj mreži obeležen pomenutim natpisom (Russia state-affiliated media). On sumnja da je oznaku dobio po prijavi drugog korisnika te društvene mreže, koji ga je ranije na platformi omalovažavao i pretio mu fizičkim nasiljem i poslovnom lustracijom.

„Tviter obeležava naloge kojim upravljaju prodržavni medijski servisi u cilju pružanja više konteksta i transparentnosti. Identifikovali smo tvoj nalog kao nalog prodržavnog medija i primenili oznaku. Ako imaš pitanja o ovoj oznaci, pošalji e-poruku na [email protected] sa adrese e-pošte povezane sa ovim nalogom“, stoji u obaveštenju „Tvitera“.

Kako „Sputnjik Srbija“ saznaje od svojih kolega iz inostranstva, takvih primera je bilo i u Španiji.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/SNA

 

Izvor Sputnjik, 28. februar 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u