BiH uvela sankcije Rusiji, Dodik napustio sednicu Predsedništva

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik napustio je današnju sednicu, nakon što su druga dva člana odbila njegov zahtev da u dnevni red bude uvrštena tačka u vezi sa ukrajinskom krizom

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda, napustio je u srijedu, 2.marta, sjednicu Predsjedništva BiH.

On je na početku sjednice zatražio izmjenu dnevnog reda i zauzimanje stava u vezi sa situacijom u Ukrajini, nakon početka ruske invazije na tu državu. Druga dva člana – Željko Komšić i Šefik Džaferović bili su protiv izmjena.

Nakon sjednice članovi Predsjedništva razmijenili su međusobne optužbe zbog takve završnice.

Šta je tražio Dodik?

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je kako je Milorad Dodik tražio da se raspravlja o Ukrajini, ocjenjujući „da su nastale dvije nove države na teritoriji te zemlje“.

„To je za mene neprihvatljivo. Dakle, ne možemo raspravljati o tim stvarima na osnovu činjenice da je to stvar koju priznaje samo Ruska Federacija. To je bio završni govor Dodika prije nego je napustio sjednicu“, izjavio je Komšić.

Komšić je iznio i tvrdnju da Dodik „izvršava dogovorene planove s Ruskom Federacijom“, a sve u cilju destabilizacije BiH.

„Šta god on pričao i koga god on vrijeđao, jasno je da postoji jedan plan. Taj plan je očigledno pokrenut i ide se u realizaciju“, zaključio je Komšić.

Drugi član Predsjedništva, Šefik Džaferović, ponovio je stav da je BiH ranije riješila pitanje u vezi Ukrajine, te da ima i potpuno jasne stavove kad je u pitanju ruska agresija na Ukrajinu.

„To je bio njegov pokušaj da gospodina Komšića i mene uvuče u raspravu oko nečega što je Bosna i Hercegovina ranije već riješila. Bosna i Hercegovina kroz svoje strategije, odluke, svoja ranija izjašnjavanja, ima potpuno jasne stavove kada je u pitanju ruska invazija i agresija na Ukrajinu. I oko toga nema nikakve dileme“, poručio je Džaferović.

Za Dodika stav Džaferovića i Komšića „udruženi poduhvat“

Milorad Dodik ponovio je kako je “Predsjedništvo BiH jedino zaduženo za spoljnu politiku BiH, da samo Predsjedništvo može zauzeti određene stavove, te da to nije Ministarstvo spoljnih poslova, a posebno to nisu ambasade“.

“Oni su željeli napraviti nove presedane u kršenju ustavnog poretka, Poslovnika (o radu Predsjedništva) i Ustava koji važe u ovoj zemlji“, izjavio je Dodik medijima po izlasku iz zgrade Predsjedništva BiH.

„‘Udruženi poduhvat’ koji čine Džaferović, Komšić i Bisera Turković (ministarka spoljnih poslova BiH) krši Ustav BiH, ohrabreni od određenih američkih i evropskih struktura, po onome što oni misle da je jedino ispravno“, kazao je Dodik.

Dodao je i kako je “neizvjesno kako će se i hoće li se moći nastaviti dalje raditi“.

“Niko ne spori teritorijalni integritet, pa ni ja, da se poštuje teritorijalni integritet Srbije, što ne poštuje Komšić, kao što ne sporim ni teritorijalni integritet BiH ili bilo koje članice Ujedinjenih nacija, pa ni Ukrajine i to sam i ranije rekao“, dodao je Dodik.

Dodik je kazao da je ovo „krah ukupnog sistema.“

„Ako pada Ustav, pada i država. Gospoda su odlučili da sruše Ustav“, smatra Dodik.

Dodik je napomenuo i da će uložiti vitalni nacionalni interes, ustavna mogućnost proglašenja neke od odluka destruktivnom po interese entiteta, na svaku odluku koju druga dva člana Predsjedništva BiH eventualno donesu.

“Jedino ispravno je da se zauzme neutralan stav. Ne svrstavam se ni na stranu Rusije, ni na stranu Ukrajine“, tvrdio Dodik.

Raniji stavovi članova Predsjedništva

Dodik je ranije u više navrata kazao da je najbolje da Predsjedništvo BiH izrazi stav da se BiH po pitanju događanja na istoku Ukrajine ne svrstava na bilo koju stranu.

Druga dva člana Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović osudili su rusko priznanje nezavisnosti separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine, te kasniju agresiju Rusije na Ukrajinu.

Šta je zaključeno 2014.?

Predsjedništvo BiH je posljednji put raspravljalo o Ukrajini još 2014. godine i to u sastavu Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Nebojša Radmanović, kada je usvojena zajednička Izjava o situaciji u Ukrajini, prilikom prvog sukoba na istoku ove zemlje.

Tada je saopšteno da Predsjedništvo BiH prati porast političkih napetosti u Ukrajini i pogoršanje međunarodnih odnosa u vezi s tim, te da očekuje rješenje krize mirnim i demokratskim sredstvima.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 02. mart 2022.

 

BiH se uskladila sa sankcijama EU protiv Rusije

Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borel je potvrdio da se i Bosna i Hercegovina uskladila sa odlukom o uvođenju sankcija protiv Rusije.

Naveo je to u Deklaraciji o usklađivanju pojedinih zemalja u vezi sa restriktivnim merama s obzirom na ruske akcije koje destabilizuju situaciju u Ukrajini.

U deklaraciji koji je izdao Borrel se potvrđuje da se odluci, osim BiH, pridružuju i zemlje kandidati poput Severne Makedonije, Crne Gore i Albanije, kao i zemlje EFTA gde su uključeni Island, Lihtenštajn i Norveška, koje su članice Evropskog ekonomskog prostora.

“Oni (zemlje koje su se uskladile politikom sankcija) će obezbediti da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom Odlukom saveta EU. Evropska unija prima na znanje ovu posvećenost i pozdravlja je”, navodi se u Borelovoj deklaraciji.

Jedna od mjera sa kojom se BiH uskladila je zamrzavanje imovine predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu u inostranstvu.

Takođe, BiH se uskladila i sa odlukom EU od 25. februara.

Te sankcije obuhvataju finansijski sektor, sektor energetike i transporta, robu dvostruke namene, kao i kontrolu i finansiranje izvoza, viznu politiku i dodatne liste ruskih pojedinaca.

Inače, prvi paket sankcija stupio je na snagu 23. februara, nakon što je Rusija priznala separatističke teritorije Donjeck i Lugansk kao nezavisne, a pre početka invazije na Ukrajinu.

Sankcije su tada uvedene protiv 351 zastupnika ruske Dume, te 27 pojedinaca i pravnih osoba koji su doprinjeli ugrožavanju teritorijalnog integriteta Ukrajine, suverenosti i nezavisnosti, među kojima su i ruske banke koje su finansirale ruske vojne i druge operacije na tim teritorijama.

Srbija je jedina zemlja kandidat EU koja nije uskladila svoju politiku sa politikama EU što se tiče sankcija protiv Rusije.

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 02. mart 2022.

 

Dodik tražio da BiH zauzme stav o Ukrajini

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik napustio je današnju sjednicu Predsjedništva, nakon što su druga dva člana odbila njegov zahtjev da u dnevni red bude uvrštena tačka u vezi sa ukrajinskom krizom.

Dodik se po izlasku iz zgrade Predsjedništva obratio novinarima, rekavši da je zatražio da BiH zauzme stav o pitanju Ukrajine, ali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i bošnjački član Šefik Džaferović bili protiv toga.

On je istakao da je protiv svih predloženih tačaka dnevnog reda, te najavio i moguće pokretanje mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa ako druga dva člna Predsjedništva zloupotrijebe njegovo odsustvo.

Dodik je podsjetio da je Predsjedništvo BiH zaduženo za spoljnu politiku, te da o situaciji u Ukrajini jedino Predsjedništvo može zauzeti određene stavove.

– To nije ministarstvo, a pogotovo nisu ambasadori, to je podvala koju pokušavaju muslimani ovdje u Sarajevu da podvale. Radi se o ciničnom pokušaju da se obezvrijede, ponize stavovi i čitav srpski narod. Dakle, apsolutno smiješno izgleda pozivanje na jednu izjavu iz 2014. godine, odnosno saopštenje koje nije ni odluka Predsjedništva, koja kaže da se poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, te se zloupotrebljava do mjere da se poziva na tu odluku u današnjoj situaciji – rekao je on.

Dodik je istakao da je svaki pokušaj da se očuva ustavna struktura BiH danas srušen, te je apsolutno neizvjesno na koji način će se moći nastaviti dalje.

Dodik je poručio da je protiv rata u svakom slučaju, gdje god se dešavao, ali da BiH treba da ostane neutralna i da se ne priklanja ni ruskoj ni ukrajinskoj strani.

Dodik je rekao da BiH nije podržala sankcije EU prema Rusiji, ali da Unija nema korektan odnos jer prihvata neusaglašene stavove u vezi sa tim pitanjem.

– Što se nas tiče, BiH nije uvela sankcije, niti će ih uvesti, jer to nije ni bilo na dnevnom redu. Ja sam pokušao da kažem, da raspravljamo o tome. Ja sam za to da uradimo ono što je najbolje. Očigledno, to se nije moglo postići u ovom sastavu Predsjedništva – rekao je Dodik.

 

Naslovna fotografija: predsjednistvobih.ba

 

Izvor RTRS, 02. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u