Rekordne cene energenata, gas „skočio“ na 2.230 dolara, nafta na 113

Za samo par sati cena prirodnog gasa skočila je sa 520 na 2.230 dolara za hiljadu kubika. Cena nafte premašila je 110 dolara za barel

Cena gasa u Evropi potukla je rekord svih vremena, skočivši za samo par sati od početka današnjeg trgovanja za više od 500 dolara na preko 2.200 dolara za hiljadu kubika.

Prema podacima sa londonske ICE berze, gas za isporuku u aprilu se trguje trenutno na holandskom TTF čvorištu po ceni od 2.226 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 193,95 evra po megavatčasu, izveštava agencija Tass.

Plavi energent je prethodno, na otvaranju trgovanja jutros, skočio za 22,5 procenata dostižući cenu od 1.710 dolara za hiljadu kubika, odnosno 149 evra po megavatčasu.

Cena nafte marke Brent na londonskoj berzi premašila je 110,3 dolara za barel, prvi put od avgusta 2014. godine, pokazuju podaci sa berze.

Cena fjučersa marke VTI porasla je za 4,57 odsto i dostigla 107,98 dolara za barel.

Nemačka je dala ovlašćenje svom centru za trgovinu gasom da kupi tečni prirodni gas za 1,5 milijardi evra (1,66 milijardi dolara) izvan Rusije, iako Moskva za sada izvršava sve obaveze iz ugovora o snabdevanju, saopšteno je danas iz Mnistarstva ekonomije, preneo je Tanjug.

„Sada je stvar odluke gde će se gas kupiti. Ne bih da kalkulišem za koliko će dana to biti obavljeno, ali to će se desiti u vrlo kratkom roku”, rekao je portparol ministarstva na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

Srbija ima dovoljno energenata

Država je obezbedila na vreme dovoljne količine benzina, dizela, mazuta i gasa za najmanje dva meseca, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

„Ako bismo govorili o danima, onda bismo mogli da kažemo da dizela ima za 57 dana, benzina za 67 dana, mazuta za 110 dana. Ako govorimo o gasu koji dobijamo Balkanskim tokom, ne kao ranije preko Ukrajine, snabdevanje je redovno. Dobijamo svaki dan dovoljne količine gasa. Dodatno u našem podzemnom skladištu Banatski Dvor imamo 110 miliona kubnih metara gasa, što je negde, ako se troši pet miliona kubnih metara svaki dan, rezerva za 22 dana”, izjavila je Mihajlovićeva tokom posete Smederevskoj Palanci.

 

Izvor Politika, 02. mart 2022.

 

Rekordna cena nafte

Cijene nafte su porasle uprkos novim mjerama usmjerenim na smirivanje tržišta zabrinutih invazijom na Ukrajinu. Nafta Brent dosegnula je 113 dolara po barelu, što je najviši nivo od juna 2014, piše Biznis Standard.

Još do prije par dana su analitičari tvrdili da su zabrinuti zbog mogućnosti da barel naraste na cijenu višu od 100 dolara. Sada je cijena mnogo veća, a raste čak i nakon što su članovi Međunarodne energetske agencije pristali pustiti 60 miliona barela nafte iz američkih rezervnih zaliha kako bi stabilizovali tržište. Rusija je jedan od najvećih proizvođača energenata na svijetu. Kao rezultat toga, zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu izazvala je zabrinutost među investitorima da bi to moglo uticati na snabdevanje naftom ili gasom. U međuvremenu, cijena američke nafte West Texas porasla je na gotovo 111 dolara po barelu.

Naftno udruženje zemalja OPEK održaće danas sastanak na kojem će razgovarati o planovima proizvodnje. Do sada je udruženje potvrdilo da ostaju privrženi dogovoru OPEK+ s Rusijom, te se ne očekuje da će promijeniti takve planove proizvodnje uprkos ratu u Ukrajini. No, s druge strane, američki naftni div Ekson mobajl juče je najavio da će napustiti saradnju s ruskim Gaspromom, uključujući i proizvodnju nafte, nakon sličnih poteza britanskih kompanija BP i Šel, te norveškog Ekvinora. Riječ je o ugovorima vrijednim više milijardi dolara.

 

Naslovna fotografija: Peter Kovalev/TASS

 

Izvor geopolitika.news, 02. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u