Može li Rusija biti izbačena iz Ujedinjenih nacija?

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da ne postoji mehanizam za lišavanje Rusije mesta u Savetu bezbednosti. Šta kaže Povelja UN-a?

Predsednik Srbije najavio je večeras kao mogućnost da pojedine zemlje pokrenu inicijativu za izbacivanje Rusije iz Ujedinjenih nacija. Sve je moguće, poručio je. Međutim, Povelja UN-a, na osnovu koje su utemeljene UN, nalaže da je za isključenje članice potrebna preporuka Saveta bezbednosti. Rusija je stalna članica ovog Saveta koja ima pravo veta.

Srbija je danas, zajedno sa još 140 drugih članica UN-a, izglasala rezoluciju kojom se osuđuje napad na Ukrajinu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić informisao je javnost večeras i da „pojedine zemlje“ planiraju da pokrenu inicijativu s ciljem isključenja Ruske Federacije iz Ujedinjenih nacija.

„Planiraju da na osnovu člana 6. Povelje UN u narednim nedeljama povedu raspravu o izbacivanju Rusije iz UN“, poručio je Vučić, najavivši kao mogućnost da bi, potom, usled „pritiska na Kinu“, moglo da dođe do promene Rezolucije 1244, te priznanja nezavisnosti Kosova od strane zemalja NATO-a i Evropske unije koje to do sada nisu učinile.

Predsednik nije isključio mogućnost da do toga dođe u narednom periodu, rekavši da se u poslednja 3-4 dana dogodilo puno toga za šta je mislio da je nemoguće.

Isključenje neke od država članica Generalne skupštine uređuje se Poveljom UN-a, i to članovima 5., odnosno 6., na koji se i predsednik poziva.

„Član 5 – Članu Ujedinjenih nacija protiv koga je Savet bezbednosti preduzeo preventivnu ili prinudnu akciju, Generalna skupština može na preporuku Saveta bezbednosti privremeno obustaviti vršenje prava i povlastica po osnovu članstva. Vršenje ovih prava i povlastica Savet bezbednosti može ponovo uspostaviti.

Član 6 – Člana Ujedinjenih nacija koji uporno narušava načela sadržana u ovoj Povelji Generalna skupština, na preporuke Saveta bezbednosti, može isključiti iz Organizacije“.

Rusija je, međutim, stalna članica Saveta bezbednosti koja ima pravo veta.

To praktično znači da Rusija, ukoliko se bude primenjivala Povelja, može da bude izbačena iz Generalne skupštine Ujedinjenih nacija samo ukoliko ona sama ne bi uložila veto.

Podsetimo, Rusija je poslednji put veto uložila prošle nedelje upravo kada je propao pokušaj da se na sastanku Saveta bezbednosti usvoji Rezolucija o Ukrajini.

Usled toga, ovo pitanje je prebačeno na teren Generalne skupštine koja je večeras usvojila rezoluciju kojom se osuđuje napad na Ukrajinu.

Rezolucije Generalne skupštine nemaju mandatorno značenje kao rezolucije Saveta bezbednosti, ali nose politički značaj.

Istovremeno, već godinama se vode ozbiljne rasprave i iznose ocene o tome da su, sa jedne strane, Ujedinjene nacije izgubile značaj kakav su imale, naročito u prvim decenijama od svog osnivanja 1945., a sa druge, da im je potrebna „ozbiljna transformacija“.

Predsednik Srbije nije jedina osoba koja je javno govorila o razmatranju mogućnosti isključenja Rusije iz UN-a.

Istraživačica Azijskog mirovnog centra za odgovornost zaštite Rebeka Barber je već juče u blogu Evropskog žurnala međunarodnog prava objavila tekst pod nazivom „Da li Rusija može da bude suspendovana iz Ujedinjenih nacija“, gde se poziva na član 5. sa glavnom porukom da on „ne obezbeđuje osnovu za suspenziju Rusije iz UN-a“, jer Savet bezbednosti „nije preduzeo preventivnu ili akciju prinude protiv Rusije, a čak i da jeste, Rusija bi, pretpostavlja se, upotrebila veto na Rezoluciju kojom se preporučuje njena sopstvena suspenzija“. Isti član, kako dalje navodi, „nije potpuni kraj tog puta o suspenziji“.

Ona se u tekstu bavi mogućnošću kada Generalna skupština predlaže isključenje člana i daje primere koji su se do sada dešavali u praksi, uz istovremeno iznošenje problematike tih odluka.

„Malo je verovatno da će to biti opcija za prvu Rezoluciju o Ukrajini u Skupštni, ali imajući u vidu stepen do kojeg je međunarodno pravo potkopano, nijedna opcija se ne isključuje“, zaključila je Barber u tekstu objavljenom za vreme zasedanja Generalne skupštine.

 

Izvor KoSSev, 02. mart 2022.

 

Lavrov: Ne postoji mehanizam kojim se Rusija može izbaciti

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da ne postoji mehanizam za lišavanje Rusije mesta u Savetu bezbednosti UN.

„Mehanizam ne postoji. Ne pokušavajte da bilo šta objasnite britanskim predstavnicima. Njihova apsolutna neadekvatnost svima nam je dobro poznata“, rekao je ruski ministar u intervjuu za TV „Al Džazira“.

Na to da je isključenje Rusije iz ovog tela svetske organizacije nemoguće bez izmena Povelje UN već ranije je ukazala zamenica generalnog sekretara Vendi Šerman.

Prema njenim rečima, u američkoj administraciji za sada ne smatraju da je tako nešto neophodno.

I predstavnik premijera Britanije Borisa Džonsona rekao je da Povelja UN ne daje mogućnost da se Rusija isključi iz Saveta bezbednosti UN.

Kako je rekao, Rusija ima pravo veta koji može da uloži na svaku rezoluciju, tako da bi bila isključena i ona sama bi morala da glasa za to.

Učešće Rusije u Savetu bezbednosti UN kao stalne članice navedeno je u članu 23 Povelje UN.

„Republika Kina, Francuska, Savez Sovjetskih Socijalističkih Republika, Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske i Sjedinjene Američke Države su stalne članice Saveta bezbednosti.“

Podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je 27. februara pozvao je da se Rusiji oduzme pravo glasa u SB UN zbog vojne operacije Rusije u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara, usled zaoštravanja situacije u Donbasu, potpisao ukaz kojim se priznaje nezavisnost DNR i LNR a tri dana kasnije odobrio je početak specijalne vojne operacije u Ukrajini u cilju zaštite civila u Donbasu.

 

Naslovna fotografija: John Angelillo/Pool via Reuters

 

Izvor Sputnjik, 02. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u