Заставе Русије и Србије (Фото: Министарство одбране Републике Србије)

Zavetnici, NADA i Dveri osudili glasanje Srbije u UN

Zavetnici smatraju da je Srbija „narušila princip vojne i političke neutralnosti“, Jovanović ističe da je bačena „strašna ljaga na obraz srpske države“, a Dveri da je glasanje za Rezoluciju GS UN bio „neprijateljski čin“ prema Moskvi

Srpska stranka Zavetnici, kandidat za predsednika Srbije Miloš Jovanović i Srpski pokret Dveri osudili su odluku zvaničnog Beograda da u Generalnoj skupštini UN Srbija podrži rezoluciju u kojoj se osuđuje Ruska Federacija zbog specijalne operacije u Ukrajini.

Zavetnici smatraju da je tim činom vlast narušila princip vojne i političke neutralnosti i ugrozila prijateljske i viševekovne odnose sa Ruskom Federacijom.

„Prilikom glasanja srpska delegacija je imala puno pravo da ostane uzdržana, štiteći svoju poziciju i vitalne državne, ekonomske i nacionalne interese“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nedopustivo je da Srbija učestvuje u „političkoj hajci“ na državu koja je kao stalna članica SB najsnažniji garant Rezolucije 1244 i očuvanja njenog suvereniteta na KiM, prenosi Tanjug.

„Ovakav potez je dokaz da je vlast podlegla pritiscima SAD i njihovih saveznika i da postoji opravdana sumnja da je naredni korak uvođenje sankcija Ruskoj Federaciji“, navodi se u saopštenju i dodaje da spoljna politika Srbije mora biti rukovođena isključivo srpskim interesima.

Jovanović: Glasanje ljaga na srpskom obrazu

Miloš Jovanović, lider DSS i kandidat za predsednika Srbije ispred koalicije NADA kaže da su glasanjem za Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kojom se osuđuje napad Ruske Federacije na Ukrajinu vlasti bacile „strašnu ljagu na obraz srpske države ujedno ugrožavajući vitalne nacionalne interese Srbije i srpskog naroda“.

„Ovim nedostojnim svrstavanjem uz NATO i zapadni svet, aktuelna srpska vlast je pokazala da sve priče o postojanju nacionalne ambicije, suverenom odlučivanju, nezavisnosti naše zemlje kao i o odlučnosti i hrabrosti njenog rukovodstva predstavljaju mrtvo slovo na papiru i bednu političku propagandu“, smatra Jovanović, a navodi se u saopštenju koje dostavljeno medijima.

Dveri: Glasanje za Rezoluciju je neprijateljski čin

Srpski pokret Dveri osudio je glasanje Srbije za Rezoluciju UN protiv Rusije i taj čin prema Moskvi nazvao neprijateljskim.

Dveri ocenjuju da je vlast u Srbiji, iako se deklarativno zalaže za vojnu i političku neutralnost, de fakto, kako tvrde, pokazala da je na strani NATO, što, dodaju, predstavlja očigledan čin izdaje srpskih nacionalnih i državnih interesa.

Srbija nikako i nikad ne sme biti protiv Rusije, a pogotovo ne na strani onih koji su nas bombardovali 1999. godine, navode Dveri.

 

Izvor Sputnjik, 03. mart 2022.

 

Protest Dveri ispred ruske ambasade

„Ovo što se dogodilo u Ujedinjenim nacijama presedan je u spoljnoj politici Srbije, za koji moraju da snose odgovornost svi nosioci vlasti u Srbiji, počev od predsednika Aleksandra Vučića, ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića do ambasadora Srbije pri UN Nemanje Stevanovića“, poručili su funkcioneri pokreta Dveri na protestu u Beogradu.

Potpredsednik Dveri Ivan Kostić danas je, na konferenciji za medije ispred ambasade Rusije u Beogradu, ocenio da se Srbija „otvoreno stavila u službu zapadnih sila koje su pokrenule antirusku histeriju u celom svetu, a što će dugoročno imati nesagledive posledice po građane Srbije“.

Kostić je naglasio da bi pod hitno trebalo da budu smenjeni sadašnji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković i ambasador Srbije pri stalnoj misiji u UN Nemanja Stevanović.

Kostić je pročitao i pismo upućeno ruskom ambasadoru Aleksandru Bocan-Harčenku, kojim se „Dveri, a i u ime celog srpskog naroda“ izvinjavaju zbog odluke Ministarstva spoljnih poslova i stalne delegacije Srbije u UN da glasaju za rezoluciju UN o Ukrajini, a protiv interesa Rusije.

 

Naslovna fotografija: Ministarstvo odbrane Republike Srbije

 

Izvor FoNet/N1, 03. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u