Заставе Европске уније у Бриселу (Фото: Kenzo Triboullard/AFP via Getty Images)

Nemački izaslanik za Z. Balkan: Razmatra se ideja o ubrzanom prijemu nekih zemalja u EU

On podržava proširenje Evropske unije, a ideje o preskakanju nekih koraka na tom putu naziva „zanimljivim“

Loše je vreme da se bude neodlučan u odnosu prema Rusiji, rekao je Manuel Zaracin, novi nemački izaslanik za Zapadni Balkan. On podržava proširenje EU, a ideje o preskakanju nekih koraka na tom putu naziva „zanimljivim“.

Političar nemačkih Zelenih Manuel Zaracin zvanično je imenovan za izaslanika nemačke Vlade za Zapadni Balkan. To je nova funkcija koja, kako se čuje u Berlinu, treba da pokaže da je region jedan od prioriteta Nemačke.

„Posebno sam srećna jer veoma cenim Manuela Zaracina i tačno znam koliko je on strastveno posvećen interesima Zapadnog Balkana“, rekla je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok u sredu u Berlinu.

„Posebno u trenutnoj situaciji, stabilnost i evropska perspektiva Zapadnog Balkana su glavni strateški prioritet Nemačke“, dodala je šefica diplomatije, i ona iz redova Zelenih.

U prvom intervjuu koji je dao na novoj funkciji, Zaracin je naglasio da je uvođenje ove pozicije planirano mnogo pre ruske invazije na Ukrajinu.

O Srbiji i Ukrajini

Govoreći o odluci Srbije da ne podrži sankcije EU protiv Rusije, Zaracin je rekao da je ovo „loše vreme da se bude neodlučan“. „Pretpostavljam da i predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi da ruska opcija nije atraktivna“, dodao je on u intervjuu za Frankfurter algemajne cajtung.

„U srpskom je interesu da zauzmu jasnu poziciju. U Ukrajini se pokazuje šta može da se desi kad se oslonite na ruska obećanja. Verujem da je to svima u Beogradu jasno. Za EU je važno da jasno formulišemo očekivanja koja imamo od Srbije“, dodao je političar Zelenih.

Zaracin je još rekao da veruje u „budući ulazak država Zapadnog Balkana u EU“. „Među stručnjacima je zanimljiva debata da li se u okviru pristupnog procesa određeni koraci mogu ubrzati i da li napraviti izvesnu traku za brzu vožnju.“

„Ali te ideje ne smeju voditi slabljenju pristupnog procesa, pa da na kraju govorimo samo o konceptu privilegovanog partnerstva. Ekstremno je važno da se EU drži pristupnog procesa sa ciljem punopravnog članstva jer se ovde ne radi samo o ekonomskoj integraciji, već pre svega o pristupu EU kao zajednici vrednosti“, naveo je Zaracin.

Posle suspenzije Rusije iz Saveta Evrope, moguće je da u toj organizaciji postoji dvotrećinska većina koja bi glasala za prijem Kosova u članstvo. „Nemačka je priznala Kosovo. Podrazumeva se da se zalažemo za to da država koju priznajemo bude zastupljena u međunarodnim organizacijama“, rekao je Zaracin. Dodao je da je na Prištini da ispita da li je pravi trenutak za podnošenje zahteva.

Peti zapadni izaslanik

Zaracin je rođen 1982. godine u Dortmundu, a od 1995. živi u Hamburgu. Studirao je istoriju, istočnoevropske studije i pravo, prvo na Univerzitetu u Bremenu, a zatim na Univerzitetu u Hamburgu.

Zelenima je pristupio kao đak, 1998. Bio je poslanik Bundestaga od maja 2008. do oktobra 2021. gde je prvo bio portparol Zelenih za Evropu, a potom za istočnu Evropu. Saracin je od 2020. predsednik uglednog „Društva za jugoistočnu Evropu“.

Sada će, kako je rekla ministarka Berbok, „blisko sarađivati sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslavom Lajčakom i visokim predstavnikom za BiH Kristijanom Šmitom. Snažan, stabilan i na miru zasnovan Zapadni Balkan odlučuje u jugoistočnoj Evropi takođe i o budućnosti EU.“

„Za mene su sve zemlje i regioni Zapadnog Balkana mesta gde se osećam dobro i gde rado boravim. Tako da kao specijalni izaslanik za zemlje Zapadnog Balkana, imam čast da mogu da radim posao iz snova“, kaže Manuel Zaracin u izjavi za DV i dodaje da bi „miran i prosperitetan Zapadni Balkan svojim kulturnim i ekološkim blagom i multietničkom raznolikošću obogatio EU.“

Zaracin je peti zapadni izaslanik za Zapadni Balkan: pored Lajčaka i Šmita, tu je specijalni izaslanik Britanije Stjuart Pič i američki diplomata Gabrijel Eskobar.

 

Naslovna fotogrfija: Kenzo Triboullard/AFP via Getty Images

 

Izvor Dojče vele, 03. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u