U Beogradu održan skup podrške Rusiji

Iz vozila, koja su u subotu uveče prošla ulicama u centru prestonice, vijorile su se zastave Rusije, Belorusije, DNR i Srbije. Na automobilima su se nalazile oznake „Z“.

Novi skup podrške Rusiji u Beogradu održan je ispred Spomenika caru Nikolaju II Romanovu, u Ulici kralja Milana, a okupljeni su potom otišli do Ambasade Rusije.

Na skupu, kojem su prisustvovali i članovi moto-kluba „Noćni vukovi“, okupilo se više hiljada ljudi. Vijorile su se srpske i ruske zastave, uz pokliče: „Srbija, Rusija!“.

Čule su se i himne Rusije i Srbije, a okupljeni su skandirali: „Srbin i Rus, braća zauvek!“, „Kosovo je srce Srbije“, „Rusijo, mi te volimo“ i „Ura!“.

Nosili su fotografije ruskog predsednika Vladimira Putina i simbol „Z“, poput onog na borbenim vozilima ruske vojske.

Na putu ka Ambasadi Rusije, učesnici skupa su zastali kod Ambasade Belorusije i skandirali: „Belorusija“, „Lukašenko“, „Izvinite vi za sankcije“, kao i „Srbi, Rusi, Belorusi“.

Prilazeći Ambasadi Rusije, pevali su „Kaćušu“, uz povike „Živeo Putin. Živeo Lukašenko“ i „Priča se, priča, Rusi dolaze“.

Na povike „Vladimir Putin“ i „Srbi i Rusi, braća zauvek“ ispred Ambasade Rusije, neko je sa prozora zgrade Ambasade uzvratio odgovorom: „Spasiba!“. Pojedini učesnici skupa su ispred zgrade Ambasade Rusije priredili manji vatromet. 

Upućen je i poziv da se u nedelju, 13. marta, sledeće nedelje održi novi skup sa najvećom do sada auto-litijom s ruskim zastavama. 

Saobraćaj u Ulici kralja Milana i na Slaviji ponovo je uspostavljen.

Tanja Ilić, penzionerka, koja je došla da podrži Putina i ceo ruski narod, rekla je da je za skup čula samo na Sputnjiku. 

„Posle članka o auto-koloni uporno sam pratila da bih videla da li će skup biti organizovan. Obradovala sam se kada sam saznala da će biti, a i da niko nije došao, rekla sam: ‘Ja ću doći lično da donesem cvet ruskom caru’“, izjavila je ona za Sputnjik. 

Ivana i Darko Đokić došli su s decom da podrže Rusiju i, kako su istakli, uče decu kako treba.

„Večito su nam neke ucene za vratom, a neko ko nas ne ucenjuje i ko nam je uvek bio prijatelj i brat — to je Rusija. Ovaj spomenik je dokaz tome. Žao mi je i Ukrajinaca, izmanipulisani deo stanovništva i rukovodstvo dopustili su da se NATO preigra, da donosi te sisteme s brzim delovanjem blizu granica Rusije. Žao mi je svih žrtava, posebno nevinih, kao i onih u Donbasu. Sve ih treba pomenuti, ne samo selektivno“, kazali su za Sputnjik Đokići.

Okupljanje ispred Spomenika caru Nikolaju II je najavljeno pre šest dana, kada je u Beogradu održana auto-kolona podrške Rusiji povodom dešavanja u Ukrajini.

Iz vozila, koja su u subotu uveče prošla ulicama u centru prestonice, vijorile su se zastave Rusije, Belorusije, DNR i Srbije. Na automobilima su se nalazile oznake „Z“.

Nakon vožnje centralnim beogradskim ulicama, učesnici su se i tada uputili ka ambasadama Rusije i Belorusije, iskazujući podršku naporima ruskog i beloruskog naroda i rukovodstva za denacifikaciju Ukrajine.

  

Autor Stefan Đurić

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/DeJanZiska

 

Izvor Sputnjik, 4. mart 2022. 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u