Заседање Генералне скупштине Уједињених нација (Фото: AP/Mary Altaffer)

Z. Čvorović: Nemoguće je da Rusija bude izbačena iz UN-a

„Ukoliko bi Zapad pokušao da isključi Rusiju iz UN bilo bi poništeno međunarodno pravo u celini, jer je nemoguće da postoji međunarodnopravni poredak u koji nije uključena velika sila koja drži 1/6 svetskog kopna“

Protipravnom suspenzijom Rusije iz UN bila bi srušena i poslednja institucija posleratnog međunarodnog poretka i poništeni poslednji ostaci međunarodnog prava, preostali posle jednostranih agresija NATO u uslovima američke hegemonije.

Dok se, sa jedne strane, pozivanjem na međunarodno pravo, Rusija osuđuje zbog narušavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine, s druge strane se govori o pravnoj mogućnosti suspendovanja ili isključenja Rusije iz članstva UN. Da li su ovi stavovi protivurečni, te da li se pokušajem anuliranja prava veta Rusije potpuno ukida međunarodno pravo?

Prekoračenje ovlašćenja

Profesor prava Zoran Čvorović kaže da prema Povelji UN, čl. 5. i 6. glava II, članica UN može biti suspendovana ili isključena iz članstva na osnovu odluke Generalne skupštine, ali toj odluci mora da prethodi pozitivna preporuka Saveta bezbednosti UN. Imajući u vidu da Rusija raspolaže pravom veta u Savetu bezbednosti, takva odluka Saveta bezbednosti je, kaže, nezamisliva.

„Pojedini zapadani stručnjaci iz oblasti međunarodnog prava već pominju mogućnost da se zaobilaznim načinom, koji je 1974. godine primenjen prema Južnoafričkoj Republici (JAR), suspenduje članstvo Rusije u UN. Tako što će Generalna skupština ponovo preispitati i odbiti akreditive delegacije Rusije u UN. I u slučaju JAR je takva odluka ocenjena kao prekoračenje ovlašćenja predviđenih Poveljom od strane Generalne skupštine, a takvo prekoračenje ovlašćenja bilo bi još očiglednije i drastičnije u odnosu na jednu stalnu članicu SB UN“.

Svet bez međunarodnopravnog jemstva?

Akcijom demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, kaže Čvorović, Rusija je poslala jasnu poruku Zapadu da je epoha dvojnih standarda kada je u pitanju pravo države na bezbednost i samoodbranu, kao i pravo naroda na samoopredeljenje, prošlost.

„Ukoliko bi Zapad pokušao da isključi Rusiju iz UN bilo bi poništeno međunarodno pravo u celini, jer je nemoguće da postoji međunarodnopravni poredak u koji nije uključena velika sila koja drži 1/6 svetskog kopna. Da li je politički Zapad, koji se nalazi u defanzivi, spreman da živi u multipolarnom svetu u kome ne postoji ni jedno međunarodnopravno jemstvo. Ne verujem? Osim ako na Zapadu nisu odlučili da insceniraju Treći svetski rat“.

Dva ostrva u NATO moru

Imajući to u vidu Čvorović smatra da se pre radi o propagandnoj manipulaciji Zapada s ciljem da se, s jedne strane, zaplaši Rusija i eventualno izazove raskol unutar ruske političke elite, a da se, s druge strane, izvrši pritisak na države koje koliko-toliko vode viševektorsku spoljnu politiku da se potpuno uključe u tabor zapadne osovine. S tim u vezi, kaže, političkom Zapadu, a pre svega SAD, ne odgovara situacija koja trenutno postoji na Balkanu, gde dve geografski gledano centralne balkanske države, Srbija i Bosna i Hercegovina, čine ostrvo u NATO moru.

„Propagandna manipulacija sa tezom o navodnom isključenju Rusije iz UN treba da pošalje poruku srpskom narodu da Rusija više nema pravnih instrumenata da u UN brani Rezoluciju 1244, niti da na bilo koji način štiti interese srpskog naroda u Srbiji i Republici Srpskoj. Shodno tome, šalje se poruka da samo NATO može da zaštiti srpski narod, pa je stoga mesto Srbije i BiH u NATO“.

Propagandna skaska

Jedino što se u takvoj propagandnoj skaski ne kaže srpskom narodu jeste da su interesi NATO i SAD trajno suprotni srpskim interesima, jer Zapad neće da odustane od tzv. nezavisnosti Kosova, niti od centralizacije BiH i ukidanja Republike Srpske.

Jednom rečju, sumira Čvorović, NATO jeste na granicama srpskih zemalja kao što je Trojni pakt bio na granicama Jugoslavije, ali kao što srpskom narodu nije bilo života u redovima Hitlerovih saveznika, tako mu ne bi bilo opstanka ni u redovima NATO.

 

Autor Nataša Jovanović

 

Naslovna fotografija: AP/Mary Altaffer

 

Izvor Sputnjik, 03. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u