Beograd, 15. jula 2019. - Predsednik Srbije Aleksandar Vucic rekao je danas da je francuskog predsednika Emanuela Makrona zamolio za pomoc i podrsku Srbiji na evropskom putu i u resavanju kosovsko-metohijske krize. Vucic je na konferenciji za novinare sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Beogradu rekao da je sa njim imao dug i retko otvoren i iskren razgovor o svim kljucnim pitanjima. PREDSEDNISTVO

Francuski „rafali“ nadleću BiH, Vučić razgovarao sa Makronom i Erdoganom

Makron je Vučiću „nedvosmisleno saopštio da, bez obzira na geopolitičke promene u Evropi i svetu, Srbija ostaje ključni prioritet i prva zemlja za ulazak u Evropsku uniju“

Borbeni avioni francuskog ratnog vazduhoplovstva „rafali“ od ponedeljka će krenuti s nadletanjem Zapadnog Balkana, uključujući BiH, saopštio je Eufor.

„Nosač aviona ‘Šarl de Gol’ trenutno izvodi operativne vežbe na području Sredozemnog mora i, od ponedeljka, 7. marta, borbeni avioni tipa ‘rafal’ s nosača izvodiće prelete Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu“, navode u Euforu.

Ova vest stiže nakon što su u Briselu protekle nedelje najavili slanje dodatnih 500 pripadnika mirovne misije, kojih je u BiH trenutno 600, ne bi li sprečili „potencijalnu destabilizaciju“ nakon ruske specijalne operacije u Ukrajini.

Eufor je mirovna operacija u BiH pod vođstvom Evropske unije, a kao razlog za nadletanja „rafala“ navodi se „pogoršanje međunarodne bezbednosne situacije“, prenosi Jutarnji list.

 

Izvor Sputnjik/B92, 05. mart 2022.

 

Vučić razgovarao sa Makronom i Erdoganom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Kako je saopšteno iz Predsedništva, Makron je „pozdravio način na koji je Srbija glasala u Ujedinjenim nacijama“.

U saopštenju je istaknuto da je francuski predsednik Vučiću „nedvosmisleno saopštio da, bez obzira na geopolitičke promene u Evropi i svetu, Srbija ostaje ključni prioritet i prva zemlja za ulazak u Evropsku uniju“.

Vučić i Makron su razgovarali o situaciji u Ukrajini, a razmotrili su i sve bilateralne veze Srbije i Francuske, posebno ekonomsku saradnju, uz očekivanje da će se ona još snažnije razvijati u budućnosti.

„U dugom, otvorenom i nadasve iskrenom razgovoru predsednik Makron je potvrdio suštinsko prijateljstvo Srbije i Francuske i najotvorenije pružio podršku Srbiji i evropskim integracijama naše zemlje“, navedeno je u saopštenju.

Makron je pružio ličnu podršku Vučiću zbog načina na koji vodi Srbiju u budućnost.

Vučić razgovarao i sa Erdoganom

Predsednik Srbije razgovarao je telefonom i sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, i to o bilateralnim odnosima dve zemlje, situaciji u Ukrajini i na Zapadnom Balkanu. Dvojica lidera izrazili su opredeljenje da doprinesu održavanju mira i stabilnosti u regionu.

Vučić i Erdogan su razgovarali o bilateralnim odnosima Srbije i Turske i potvrdili spremnost za saradnju, konstatujući da ekonomska saradnja, posebno u oblasti infrastrukture, dobro napreduje, saopšteno je iz Predsedništva.

„Dvojica državnika su dogovorili održavanje sledeće sednice Visokog saveta za saradnju, s obzirom da taj format daje snažan impuls jačanju veza dveju zemalja“, navedeno je u saopštenju.

 

Naslovna fotografija: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll/Ministarstvo odbrane RS

 

Izvor Beta/N1, 05. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u