Amerika za hitnu integraciju „Zapadnog Balkana“ zbog Rusije

„Neopravdan i bez povoda rat Rusije protiv Ukrajine jasno ukazuje na sve veću hitnost tog zadatka za transatlantski savez”, saopšteno je u ponedeljak iz američkog Stejt departmenta

Sjedinjene Američke Države su i dalje apsolutno posvećene završetku procesa evropske integracije zemalja Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Stejt departmenta.

„Neopravdan i bez povoda rat Rusije protiv Ukrajine jasno ukazuje na sve veću hitnost tog zadatka za transatlantski savez”, saopšteno je u ponedeljak iz američkog Stejt departmenta za Glas Amerike, prenosi Tanjug.

Na pitanje o mogućem prelivanju krize na Balkan, neimenovani portparol Stejt departmenta ocenio je da je Rusija destabilizujući faktor na Zapadnom Balkanu.

Članovi američkog Kongresa, njih 19, potpisali su prošle nedelje pismo kojim se Bajdenova administracija poziva da poveća diplomatski angažman na Zapadnom Balkanu u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

U pismu upućenom američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, potpisnici pozivaju da se udvostruče napori da se konsoliduje demokratija i promoviše integracija Zapadnog Balkana u Zapadnu Evropu, navodi Glas Amerike.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Jonathan Ernst

 

Izvor Politika, 08. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u