German Chancellor Olaf Scholz speaks to the media during a joint news conference with Danish Prime Minister Mette Frederiksen following talks at the Chancellery, in Berlin, Germany, February 9, 2022. Michele Tantussi/Pool via REUTERS

Šolc: Za sada ne postoji način da Evropa zameni ruske energente

Nemačka vlada, zajedno sa partnerima u Evropskoj uniji, ali i šire, već mesecima radi na razvoju alternativa ruskoj energetici, kaže Šolc: „Ali to se neće desiti od danas do sutra“

Nemački kancelar ne vidi mogućnost da se kratkoročno može bez uvoza energenata iz Rusije. Evropska komisija, međutim, želi da u utorak (8. marta) predstavi planove za brzo odvajanje od Rusije. SAD razmatraju embargo na naftu.

Nemačka želi da se i dalje oslanja na uvoz energenata iz Rusije. Kancelar Olaf Šolc (SPD) kaže: „Trenutno ne postoji drugi način da se obezbedi snabdevanje Evrope energijom za proizvodnju toplote, za mobilnost, za snabdevanje električnom energijom i za industriju.“ Energija iz Rusije od suštinskog je značaja za svakodnevni život građana. Zato je Evropa namerno isključila snabdevanje energentima iz sankcija.

Šolc: To ne ide od danas do sutra

Nemačka vlada, zajedno sa partnerima u Evropskoj uniji, ali i šire, već mesecima radi na razvoju alternativa ruskoj energetici, kaže Šolc: „Ali to se neće desiti od danas do sutra. Stoga je naša svesna odluka da se nastave aktivnosti privrednih subjekata sa Rusijom u oblasti snabdevanja energijom.“

Nemački ministar privrede Robert Habek (Zeleni) već se izjasnio protiv zabrane uvoza energenata iz Rusije. On smatra da bi embargo bio pretnja po društveni mir. Ministar finansija Kristijan Lindner (FDP) kaže da je na stolu opcija obustavljanja uvoza. „U ovom trenutku, međutim, čini se da je preporučljivo da se ne preduzima taj korak, kako bi se obezbedilo da sankcije protiv Vladimira Putina budu održive.“

Portparol vlade Štefen Hebeštrajt rekao je da će o embargu morati da se odluči na nivou EU, i da to generalno nije isključeno.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je na dodatne i strože sankcije Rusiji. Neophodan je, kaže, bojkot ruskog izvoza, a sa njim i zabrana uvoza nafte i prirodnog gasa iz Rusije. Uprkos sankcijama, Rusija se finansira izvozom tih sirovina.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je za Si-En-En u nedelju: „Prestanite da kupujete rusku naftu“. Ruska nafta i gas „mirišu na ukrajinsku krv“. On je svoj poziv proširio na „sve zapadne kompanije“ i pozvao ih da se „povuku iz Rusije iz ’humanitarnih’ razloga.“

Velika zavisnost od Rusije

Nemačka je zavisna od Rusije kada je reč o fosilnim gorivima. Prema podacima Ministarstva privrede, udeo Rusije u uvozu gasa u Nemačku je oko 55 odsto, uglja oko 50, a sirove nafte oko 35 odsto. U Evropskoj uniji 40 odsto uvezenog gasa dolazi iz Rusije.

U međuvremenu, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će u utorak (8. marta) izneti predloge za brzo odvajanje EU od ruskih snabdevača energentima. Konkretno, a prema rečima Fon der Lajen, biće reči o obezbeđivanju snabdevanja od pouzdanih dobavljača van Rusije. Fokus će biti na tečnom prirodnom gasu (LNG) i gasovodima – s obzirom na to da bi ta infrastruktura u budućnosti mogla da se koristi i za transport vodonika, koji je prihvatljiv za životnu sredinu.

Pored toga, trebalo bi investirati u širenje obnovljivih izvora energije, kao što su Sunce, vetar i voda, kao i u povećanje energetske efikasnosti zgrada i industrijskih procesa.

Moguće su i nove mere podrške za domaćinstva i preduzeća koja su posebno pogođena trenutnim rastom cena energije.

Prvi nacrti paketa Evropske komisije već su kružili prošle nedelje. U njemu Komisija takođe predlaže da zemlje EU do oktobra popune svoja skladišta gasa najmanje na nivo od 80 odsto.

SAD razmatraju embargo na naftu

Za to vreme, SAD razmatraju mogućnost uvođenja embarga na naftu. Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedelju na Si-En-En-u da SAD i EU trenutno razgovaraju o tom pitanju. U toku su, kaže, „veoma aktivne diskusije“ na tu temu. „Razgovaramo s našim evropskim partnerima i saveznicima da na koordinisan način razmotrimo ideju o zabrani uvoza ruske nafte.“ Reč je i o tome da se „istovremeno obezbedi da na svetskim tržištima ima dovoljno rezervi nafte“. Prema pisanju medija, SAD o tome razgovaraju i sa Japanom.

Prema rečima predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, tamo se trenutno razmatra zakonodavna inicijativa koju će u četvrtak (10. marta) predstaviti republikanski i demokratski senatori. „Naš nacrt podrazumeva zabranu uvoza ruske nafte i energenata u SAD. Time bi se prekinuli normalni trgovinski odnosi sa Rusijom i Belorusijom, ali i napravio prvi korak ka uskraćivanju Rusiji pristupa Svetskoj trgovinskoj organizaciji“, rekla je Pelosi.

Američki predsednik Džozef Bajden ranije je izjavio da po tom pitanju „ništa nije isključeno“.

 

Naslovna fotografija: Michele Tantussi/Pool via Reuters

 

Izvor Dojče vele, 07. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u