Лиз Трас

Velika Britanija najavljuje sankcije protiv „secesionista“ u BiH

„Mere koje preduzimamo kako bismo sankcionisali ruske oligarhe pomoći će nam i u odnosu na Belorusiju, ali ćemo tako moći snažnije sankcionisati i secesioniste u BiH“, izjavila je Liz Tras

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras potvrdila je kako Vlada Velike Britanije priprema zakonska rješenja kojima će se dodatno efikasno sankcionisati oligarsi bliski ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, kao i da bi te iste mjere mogle biti iskorišćene protiv “secesionista u BiH”.

Šefica britanske diplomatije to je kazala tokom zasjedanja parlamentarnog Odbora za spoljne poslove i strategiju nacionalne bezbednosti, a poslanica Ališa Kerns na svom Tviter profilu objavila je video u kojem Tras, odgovarajući na njena pitanja, direktno potvrđuje da London priprema set sankcija koji bi, uz osobe bliske Putinovom režimu, mogle pogoditi i one koji dovode u pitanje teritorijalnu cjelovitost BiH.

“Mjere koje preduzimamo kako bismo sankcionisali ruske oligarhe pomoći će nam i u odnosu na Bjelorusiju, ali ćemo tako moći snažnije sankcionisati i secesioniste u BiH”, kazala je Tras ne spominjući u izjavi niti jedno konkretno ime, no očevidno ciljajući na zvaničnike iz redova bosanskih Srba.

Kazala je i kako valja imati na umu da i Rusija, kao i Kina, stalno pokušava ojačati svoj finansijski uticaj na području Zapadnog Balkana, pa bi Britanija, kao i cijeli Zapad, na to trebalo da reaguje tako što će povećati nivo svojih investicija u regionu.

Dodala je kako je važno da sve zemlje-članice EU takođe ulažu u Zapadni Balkan, kao i da snažnije podrže visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Kristijana Šmita.

Komentarišući činjenicu da je Vlada Republike Srpske 2021. odlučila ponuditi na londonskoj berzi obveznice u iznosu od 350 miliona evra kako bi popunila “rupe” u svom budžetu, odnosno finansirala unutrašnji dug, Tras je kazala kako bi nova zakonska rješenja mogla osigurati da se ubuduće spriječi takav pristup finansijskom tržištu Velike Britanije, baš kao što se to planira učiniti u slučajevima organizovanog kriminala.

 

Naslovna fotografija: Russian Foreign Ministry/Handout via Reuters

 

Izvor Hina/geopolitika.news, 08. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u