Турски председник Реџеп Тајип Ердоган (Фото: Clemens Bilan/EPA)

Erdogan: Osuđujemo fašističke poteze Zapada prema Rusima i ruskoj kulturi

On je rekao da Turska odbacuje sve poteze koji liče na lov na veštice protiv ruskog naroda, umetnosti, naučnika ili umetnika

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je poručio da “fašističke prakse“ protiv Rusa bacaju senu na “legitimnu borbu“ Ukrajine.

On je rekao da ta zemlja odbacuje sve poteze koji liče na lov na veštice protiv ruskog naroda, umetnosti, naučnika ili umetnika.

„Kao što ne bismo napustili Ukrajinu, ne prihvatamo ni prakse slične lovu na veštice protiv ruskog naroda, književnosti, studenata ili umetnika“, rekao je Erdogan u obraćanju klubu zastupnika vladajuće Stranke pravde i razvoja u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske.

Podsetivši na to da je nemačka Minhenska filharmonija otpustila ruskog dirigenta zbog njegove podrške predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, Erdogan je rekao da takve „fašističke prakse“ bacaju senu na ukrajinsku legitimnu borbu u pružanju otpora ruskim trupama tako što podstiču klimu mržnje i ljutnje i šiju nova neprijateljstva.

Turski predsednik je takođe kritikovao međunarodne organizacije zbog izostanka preduzimanja međunarodnih akcija oko ratnih zona, posebno Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Erdogan već duži period kritikuje UN zbog njegove neefikasnosti u suočavanju s globalnim problemima i zalaže se za reformu te organizacije.

O izbeglicama koje beže od rata u Ukrajini, usred izveštaja da su neke afričke i azijske izbeglice zadržane, Erdogan je izjavio da način razmišljanja koji diskriminiše potlačene na osnovu njihove vere, nacionalnog porekla ili boje kože nema nikakve veze s čovečanstvom ili civilizacijom.

„Turska nikada nije etiketirala one koji beže od rata i progona prema njihovom jeziku, veri ili boji kože“, naglasio je Erdogan.

Turska zbrinjava više od četiri miliona izbeglica, od kojih većina dolazi iz ratom razorene Sirije, više nego bilo koja država na svetu.

Ministri spoljnih poslova Rusije, Ukrajine i Turske trebalo bi da održe sastanak ove sedmice u južnom turskom letovalištu Antaliji, a Erdogan je istakao da Ankara ulaže velike diplomatske napore da okonča rat u Ukrajini.

Rekao je da se nada da će sastanak, koji će biti održan uoči trodnevnog Diplomatskog foruma u Antaliji, otvoriti vrata za trajni prekid vatre u Ukrajini.

Erdogan je u obraćanju parlamentarnim zastupnicima iz AKP-a takođe govorio i o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u Turskoj i merama koje država preduzima za što brži ekonomski oporavak nakon pandemije COVID-19.

“Turska će brzo prevazići i probleme s kojima se trenutno suočava kao što je to činila i do sada“, poručio je Erdogan.

 

Naslovna fotografija: Clemens Bilan/EPA

 

Izvor Avaz/B92, 09. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u