Kremlj: Kijev mora priznati da su DNR i LNR nezavisne države

Kako je istakao Peskov, Krim je ruski region – „to treba da se prizna i de fakto i de jure“. Govoreći o DNR i LNR, portparol je istakao da su to suverene, nezavisne države koje je Rusija priznala

Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika su suverene, nezavisne države – Ukrajina i vlasti drugih zemalja treba to da priznaju, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On se osvrnuo na izjavu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji je u intervjuu za američku televiziju „Ej-Bi-Si vrld njuz“ komentarisao mogućnost priznanja Krima i nezavisnosti republika Donbasa i rekao da postoji šansa da se pronađe kompromis u pogledu dalje sudbine tih teritorija.

„Prvo, što se tiče nijansi, verovatno je bolje da pitate ukrajinsku stranu, ipak je to izjava predsednika Ukrajine. Što se tiče našeg stava, on je dobro poznat. To je više puta predočeno i ukrajinskoj strani i brojnim sagovornicima našeg predsednika, liderima evropskih i drugih država, tokom telefonskih razgovora“, rekao je Peskov.

Kako je istakao, Krim je ruski region – „to treba da se prizna i de fakto i de jure“. Govoreći o DNR i LNR, portparol je istakao da su to suverene, nezavisne države koje je Rusija priznala.

„Njih takođe treba priznati i de fakto i de jure“, dodao je Peskov.

Takođe je dodao da je Rusija zainteresovana da se što pre održe nove runde pregovora sa Ukrajinom.

„Ruski stav je potpuno jasan i formulisan i predočen je ukrajinskim pregovaračima. Zainteresovani smo za održavanje novih rundi čim ukrajinski pregovarači budu spremni za to“, precizirao je on.

Po njegovim rečima, predstojeći sastanak ministara spoljnih poslova Rusije i Ukrajine Sergeja Lavrova i Dmitrija Kulebe u Turskoj je veoma važan nastavak pregovaračkog procesa.

 

Naslovna fotografija: Mihail Metcelь/TASS

 

Izvor Sputnjik, 09. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u