Nulandova priznala postojanje bio-laboratorija u Ukrajini, oglasila se i Zaharova

„Istraživanje sprovedeno u američkim laboratorijama u Ukrajini potvrđuje ilegalne i kriminalne aktivnosti Amerike u toj istočnoevropskoj državi”, izjavila je Zaharova

O pretnji biohemijskim oružjem u laboratorijama u Ukrajini, koje je finansirala Vlada SAD, ne govore samo Ruska Federacija i Kina. Upozorenje je uputio i Robert Poup, direktor programa u okviru američke Odbrambene agencije za smanjenje pretnji u okviru Pentagona. Naučni časopis Bilten nuklearnih naučnika objavio je 25. februara članak u kojem je Poup upozorio da bi „ruska invazija na Ukrajinu mogla da ugrozi mrežu laboratorija povezanih sa SAD, koje rade s opasnim patogenima”.

Iako ni Poup ni ovaj časopis ne upućuju na pretnju biološkim oružjem i tvrde da to nisu laboratorije takve namene, ipak je navedeno da su u njima skladišteni opasni patogeni i da među njima ima i onih koji se mogu koristiti kao biološko oružje.

U obimnom članku se navodi da je Vlada SAD sarađivala s 26 laboratorija u Ukrajini i da je pre napada Rusije američki program pružao direktnu materijalnu podršku za šest ukrajinskih laboratorija.

Potvrđeno je da slične programe imaju i u Jermeniji, Azerbejdžanu, Gruziji, Kazahstanu i Uzbekistanu. Što se tiče Ukrajine, Poup je naglasio da su laboratorije u Kijevu i Odesi osposobljene za rad s „naročito opasnim patogenima”.

Posle izbijanja pandemije virusa korona, o biohemijskom ratu se mnogo više govorilo nego pre nekoliko godina, kad je upozoravano na rad laboratorija u bivšim državama SSSR pod finansijskim i naučnim patronatom SAD, naročito Istraživačkog centra za javno zdravlje „Ričard Lugar” u Gruziji. Tada su takve vesti dočekivane s mnogo više skepse nego danas.

Prilikom januarskih sukoba u Kazahstanu naoružani ljudi su sprečili preuzimanje laboratorije „Akimbajev” u Almatiju (Kazahstanski naučni centar za karantinske bolesti i zoonoze) pre nego što su iz nje evakuisani naučnici i materijal. Povodom otvaranja američko-kazahstanske laboratorije 2020. godine Rusija i Kina su i tada postavljale pitanja o njenoj nameni.

Navode o stvaranju biološkog oružja na svojoj teritoriji Ukrajina je juče nazvala dezinformacijama i provokacijama. Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova, kako prenosi agencija Unijan, citiralo je Ministarstvo zdravlja, koje demantuje informacije ruskih medija o „hitnom čišćenju tragova vojno-biološkog programa koji finansira Ministarstvo odbrane SAD” i „uništavanju ekstremno opasnih patogena”.

Tvrdi se i da u toj zemlji nema američkih laboratorija. Ruski mediji tvrde da su Amerikanci izbrisali informacije o svom prisustvu u ovim laboratorijama sa zvaničnog sajta ambasade u Ukrajini 26. februara, samo dan posle najave Vladimira Putina o početku specijalne operacije.

Međutim, portparol ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov predočio je novinarima uputstvo ukrajinskog Ministarstva zdravlja, u kojem se 24. februara naređuje biološkim laboratorijama da hitno prekinu biološki program i unište zalihe opasnih patogena. On je pokazao (što se može naći i na internetu) naredbu za uništavanje patogena u biološkim laboratorijama u Poltavi i Harkovu i najavio da će uskoro objaviti i druge dokaze.

Načelnik Grupe za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov naveo je da se u biološkoj laboratoriji u Lavovu radilo s patogenima kuge, antraksa i bruceloze i da su uništena 232 kontejnera s uzročnikom leptospiroze, 30 s tularemijom, 10 s brucelozom i pet s kugom.

Ukupno – više od 320 kontejnera s patogenima korišćenim u okviru vojno-bioloških programa. U Harkovu i Poltavi radilo se s uzročnicima difterije, salmonele i dizenterije.

Rusko Ministarstvo odbrane navodi da su SAD uložile više od 200 miliona dolara u biolaboratorije u Ukrajini. Kako se navodi u njihovoj „Analizi vojnih bioloških aktivnosti SAD u Ukrajini”, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je učestvovalo u američkom vojno-biološkom programu, a naručilac projekta je kancelarija Ministarstva odbrane SAD za smanjenje vojne pretnje.

Identifikovano je ukupno 30 laboratorija, u kojima se, kako kaže Kirilov, moglo proizvoditi biološko oružje. Detaljno je izloženo da je, posle reforme zdravstvenog sistema sprovedene pod američkim patronatom na teritoriji Ukrajine, zabeleženo povećanje broja slučajeva opasnih zaraznih bolesti.

Informacije zastrašujućim čine i podaci ovog zvaničnika da je Ukrajina, pod izgovorom da testira lekove protiv virusa korona, poslala u SAD nekoliko hiljada uzoraka seruma pacijenata, pre svega onih koji pripadaju „slovenskoj etničkoj grupi”. O prikupljanju genetskog materijala Rusa pisalo se i pre nekoliko godina, što je u delu javnosti takođe shvatano kao naučnofantastična propaganda.

Putin je još te 2017. godine izražavao zabrinutost da se „na sistematski i profesionalan način” prikupljaju uzorci DNK etničkih Rusa. Naime, ispostavilo se da je projekat sprovodila jedinica za medicinska istraživanja američkog ratnog vazduhoplovstva, a njihov portparol Bo Dauni objasnio je za RIA novosti da je sprovođena „muskuloskeletna studija radi identifikovanja različitih biomarkera povezanih s povredama”, o čemu je tada pisala i Politika.

Zvanični podaci pokazuju da je Agencija za smanjenje pretnji SAD još 1998. godine pružila pomoć za obnovu i modernizaciju sovjetskih laboratorija u Ukrajini i da je u tome učestvovala i kompanija „Blek end Vič”, koju povezuju s Pentagonom. Još u maju 2020. godine ukrajinski „Ukrnjuz” je pisao, pozivajući se na odgovore iz Ministarstva zdravlja koje citira, da je pomoć pružena laboratorijama u Odesi, Lavovu i nekim drugim institutima „koji se mogu koristiti za razvoj biološkog oružja”.

Pobrojane su i laboratorije u manjim mestima i naglašeno da je program trajao od 2005. do 2014. a zatim je nastavljen 2016. godine. U memorandumu koji je potpisala vlada u Kijevu naglašava se, među još mnogo definisanih detalja, da u programu mogu da učestvuju samo laboratorije i instituti koje odobre ukrajinska i američka strana i da vlada u Kijevu ima obavezu da obezbedi nesmetan pristup predstavnicima korporacije „Blek end Vič prodžekt”.

 

Autor Biljana Mitrinović Rašević

 

Izvor Politika, 09. mart 2022.

 

Amerika je dužna da objasni svetu bio-laboratorije

Rusija je zatražila od Amerike da objasni svetu zašto podržavaju ono što je Moskva identifikovala kao vojno-biološki program u Ukrajini.

„Istraživanje sprovedeno u američkim laboratorijama u Ukrajini potvrđuje ilegalne i kriminalne aktivnosti Amerike u toj istočnoevropskoj državi”, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, prenosi Tanjug.

Prema njenim rečima, juče je Viktorija Nuland, pomoćnica američkog državnog sekretara za političke poslove, u odgovoru na pitanje američkih zakonodavaca, potvrdila postojanje ne samo pomenutih laboratorija, odnosno istraživanja. I ona je, dalje navodi Zaharova, izgovorila ovu izuzetno važnu frazu, a to je da je Amerika preduzela sve da ovi materijali ne bi završili u rukama Rusije. Ona dodaje da Rusija ne mora da pogađa kakvi su to materijali.

„Ovo su materijali koji dokazuju nezakonite i kriminalne delatnosti Amerike na ukrajinskom tlu”, poručuje Zaharova.

Nulandova je ranije izjavila da Ukrajina ima objekte u kojima se sprovode biološka istraživanja i da je Vašington radio na tome da oni „ne dopadnu” u ruke ruskih snaga. Nešto ranije je Igor Kirilov, koji je šef ruskog tima za zaštitu od radijacije, rekao da je mreža od preko 30 bioloških laboratorija formirana na ukrajinskom tlu po naređenju Agencije za smanjenje pretnji (DTRA) pri američkom Ministarstvu odbrane.

 

Naslovna fotografija: Vladimir Gerdo/TASS

 

Izvor Politika, 09. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u