Рамзан Кадиров

Kadirov poslao poruku Srbima: Nećemo vam zaboraviti dobra dela, braćo

Na pitanje kako gleda na činjenicu da Srbija, jedina uz Belorusiju, nije uvela sankcije Rusiji, Kadirov kaže da je to bratski potez i da Rusija, kao ni Čečeni, neće zaboraviti dobra dela

Lider Čečenske Republike Ramzan Kadirov izjavio je da Rusija nije agresor u Ukrajini i poručio da njegova zemlja nikada nije počinjala ratove, nego ih završavala da bi dovela do mira.

Kadirov, kao lider Republike u kojoj su krajem prošlog veka vođena dva rata, gde je u prvom bio protiv Federalnih snaga, a u drugom uz Rusiju, istakao je da daje punu podršku odluci predsednika Vladimira Putina da interveniše u Ukrajini.

On je je u intervjuu Tanjugu istakao da Rusija i on lično nikada neće zaboraviti da Srbija, jedina uz Belorusiju, nije uvela sankcije i posebno se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na politici mira.

Takođe, kao lider većinski muslimanske Republike preneo je pozdrave svim muslimanima u Srbiji i najavio jačanje saradnje u korist Srbije i Rusije.

„Čečenska Republika je sasvim nedavno preživela dve teške ratne operacije. Osetili smo sve teške posledice rata, pokrenutog krajem prošlog veka kao rezultat provokacija stranih obaveštajnih službi, čiji je cilj bio uništenje Rusije. Pretrpeli smo velike ljudske gubitke u borbi protiv međunarodnih terorista iz više od 55 zemalja sveta, koje su nam ubacile i aktivno podržavale zapadne zemlje. Samo zahvaljujući odlučnoj političkoj volji predsednika Ruske Federacije Vladimira Vladimiroviča Putina i nacionalnog lidera čečenskog naroda Ahmata-Hadžija Kadirova, međunarodnom terorizmu u Republici je slomljena kičma“, rekao je Kadirov.

Hiljade najboljih sinova čečenskog naroda, na čelu sa prvim predsednikom Čečenske Republike, herojem Rusije Ahmatom-Hadžijem Kadirovim, poginulo je u žestokoj borbi sa tim zlom. Platili su svojim životima kako bismo vratili dugoočekivani mir i red u otadžbinu i zaštitili integritet Ruske Federacije. Zato znamo iz prve ruke šta je rat i znamo pravu cenu mira, naveo je Kadirov.

„Neprijatelji Rusije ni danas ne prestaju da pokušavaju da unište našu državu, putem sukobljavanja sa bratskim narodima i državama, kao što je za nas nesumnjivo Ukrajina. Nažalost, počevši od raspada SSSR-a, u Ukrajini, na inicijativu zapadnih obaveštajnih službi, aktivirali su se neonacistički pokret i rusofobija: u iskrivljenom antiruskom svetlu pisala se nova istorija, dozvoljavali su se nacistički marševi, zatvarale su se škole na ruskom jeziku, zabranjivali su se ruski jezik i mediji na ruskom jeziku, ruski narod su izbacili sa spiska autohtonih naroda itd. Pritom, ukrajinske vlasti se nisu ustručavale da mole Rusiju za kredite i energente po izuzetno povoljnim uslovima“, ističe Kadirov.

Prema njegovim rečima, pokrenuvši državni prevrat 2014. godine u Kijevu, na koji je Zapad potrošio pet milijardi dolara, SAD i NATO su posredstvom antiruske propagande pokrenuli genocid nad građanima Ukrajine koji govore ruski, pretvorivši Ukrajinu u Anti-Rusiju.

„Širom zemlje su počeli nacistički pogromi: u Odesi je živo spaljeno više od 40 građana koji govore ruski, počelo je masovno istrebljenje stanovnika Donjecka i Luganske oblasti (istorijski ruskih teritorija, prim. aut), koji su se suprotstavili kijevskom režimu koji je došao na vlast kao rezultat državnog prevrata. Nastradali građani nisu hteli da se pomire sa tim da im se zabranjuje da govore maternjim jezikom i da sami određuju svoju budućnost. Na održanom referendumu većina stanovnika je glasala za formiranje i nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike“, podseća Kadirov.

Osam godina su se oružane snage Ukrajine (VSU) i teroristički bataljoni, koje čine banderovci i nacisti, iživljavali i uništavali stanovništvo Donbasa, ubijajući žene, decu, starije ljude, izlažući gradove i sela namučene teritorije artiljerijskom bombardovanju, dodaje on.

„Prema podacima OEBS-a poginulo je više od 13.000 civila Donbasa. SAD i Evropa su potpuno ravnodušno posmatrali ovu humanitarnu katastrofu koja još uvek traje – nisu primećivali pogibiju hiljade civila. Minski sporazum ukrajinska strana je od samog početka ignorisala i nijedna njegova tačka nije sprovedena, što su zapadne zemlje u potpunosti dozvolile. Poslednjih godina, uz prećutno odobrenje Zapada, Zelenski je počeo otvoreno da govori da Ukrajina neće poštovati Minski sporazum. Na taj nacin, kijevski režim je demonstrirao svoje namere da nastavi sa ubijanjem stanovnika Donbasa“, ističe Kadirov.

Rukovodstvo naše zemlje se pre osam godina nadalo mogućoj adekvatnosti vlasti Ukrajine i Zapada, da uspostavi pravila fer igre kroz džentlmenske pregovore. Ponadalo se tome da mišljenje Rusije neće biti ignorisano, da se njeni interesi neće zanemarivati, kaže Kadirov.

„Predsednik Ruske Federacije je više puta predlagao uspostavljanje zajedničkog koncepta bezbednosti u Evropi, uzimajući u obzir interese svakog učesnika. Međutim, zapadne zemlje su ignorisale ovaj predlog, kao i mnoge druge. Umesto toga, SAD i Evropska unija, kao i svih proteklih 30 godina, nastavili su sa pričom da u celom svetu cvetaju bajke o ‘mirnom’ karakteru NATO-a, o ‘samostalnosti’ Kijeva, o inferiornosti ruskog ‘nedemokratskog sistema’. Učinili su sve da situaciju dovedu do tačke ključanja, ne prihvatajući nikakve uzajamno korisne kompromise“.

S tim u vezi, smatram odluke predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina o priznavanju LNR i DNR i sprovođenju specijalne vojne operacije jedinim pravim i neophodnim. NATO se, pogazivši sve postojeće pismene i usmene dogovore, približio granicama Ruske Federacije, jasan je Kadirov.

„Nakon 30 godina od raspada SSSR-a, SAD i NATO su pripremali Ukrajinu u vidu odskočne daske za napad na Rusiju, napunivši je svojim oružjem i vojnim instruktorima. Ovakvo snabdevanje vršile su skoro sve zemlje NATO-a. Od 2014. godine samo SAD su oružanim snagama Ukrajine pružile delimično besplatnu pomoć u iznosu od više od 2,7 milijardi dolara, uključujući u 2021. godini preko 650 miliona dolara. Štaviše, težnja vlasti Ukrajine da uđe u NATO je podstaknuta na svaki mogući način. Ulazak Ukrajine u NATO značio bi direktnu pretnju teritorijalnom integritetu Rusije, uzimajući u obzir njihove pretenzije na Krim“.

„Rusija je uporno zahtevala od SAD i NATO-a da joj dostave pismenu garanciju bezbednosti. Sve ove molbe i zahtevi, kao što je poznato, ignorisani su. Prljavim tehnologijama u ratu informacijama, zapadna lažna propaganda je svih ovih godina ispirala mozak stanovnicima Ukrajine, okrećući ih protiv Rusije. Danas su otišli korak dalje u svojim neprijateljskim namerama, otvoreno pozivajući ukrajinski narod da ratuje protiv Rusije, organizuje terorističke akte na teritoriji Ruske Federacije i takođe podstiču bezobzirne namere kijevskog režima da napravi nuklearno oružje.“

Zelenski je otvoreno najavio planove o povlačenju iz Budimpeštanskog memoranduma, koji je Ukrajini zabranjivao da ima sopstveno nuklearno oružje, ističe čečenski lider.

„U slučaju da se kod njih pojavi nuklearno oružje, čak i ‘prljavo‘, vreme leta do Rusije bi se skratilo na četiri minuta – za to vreme je nemoguće sprečiti udar. A to je već direktno ugrožavanje postojanja naše države. Rusija danas štiti ne samo Donbas i svoju budućnost – ona zaustavlja globalnu svetsku katastrofu“, ocenjuje Kadirov.

Danas, putem masovne antiruske informacione histerije, oni pokušavaju da predstave Rusiju kao agresora i diskredituju vlasti naše zemlje. Svetskoj zajednici koja je u stanju da adekvatno misli poznato je da su agresori zapravo SAD i NATO. Jasna potvrda toga su desetine zemalja koje su bombardovali i više od 11 miliona civila koje su ubili. Rusija je predugo trpela ovo maltretiranje, dodaje Kadirov.

„Naša zemlja više nije mogla da trpi ubistva ruskih građana vatrom ukrajinske artiljerije u DNR i LNR i dalje širenje vojne infrastrukture u Ukrajini, čiji je cilj stvaranje direktne pretnje bezbednosti Ruske Federacije. Ruska specijalna vojna operacija zaštite Donbasa – jedini je izlaz iz političkog ćorsokaka u koji su Ukrajina i njeni zapadni pokrovitelji sve oterali. Naša zemlja nema izbora. Naravno da Ruska Federacija pred pretnjama na pragu sopstvenog doma više nije mogla da ostane neutralna. U protivnom, napad na Donbas i Krim bio bi pitanje dana ili meseci. Nuklearna agresija na Rusiju bi bila pitanje nekoliko meseci“, smatra čečenski lider.

„Tokom specijalne vojne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, jedan od glavnih zadataka oružanih snaga Ruske Federacije jeste izbegavanje žrtava među civilnim stanovništvom i u što većoj meri sačuvati građansku infrastrukturu. Za razliku od ruske vojske, oružane snage Ukrajine i neonacistički bataljoni koriste sopstvene građane kao ‘živi štit‘: postavljaju teško naoružanje u stambena naselja, blokiraju humanitarne koridore i kriju se iza leđa civila. Neonacisti nasilnički drže hiljade studenata iz Afrike, Kine, Indije i drugih zemalja kojima ne dozvoljavaju da napuste Ukrajinu. Zainteresovani su za stotine i hiljade poginulih civilnih Ukrajinaca i stranaca, zarad slike u zapadnim medijima“.

„S tim u vezi, oružane snage Ruske Federacije deluju izuzetno pažljivo, oprezno i tačno. Ruski vojnici ne pucaju na civile, oni ih brane! Zato naša vojska ne žuri sa operacijom i zauzimanjem gradova, ona čuva civile. Rusija nikada nije započinjala ratove, uvek ih je završavala. Ona to sada uspešno radi u Ukrajini, gde je rat protiv civila u Donbasu pre osam godina pokrenuo kijevski režim“.

Kadirov ističe da je predsednik Ukrajine Zelenski napravio veliku grešku kada je poverio sudbinu Ukrajine i njenog naroda SAD-u i NATO-u, koji ovu zemlju i njene stanovnike koriste kao poligon i „topovsko meso“ za rešavanje svojih geopolitičkih igara, usmerenih protiv Rusije.

„Zelenski je patetična marioneta, koju zapadni lutkari vrte kako žele. Predlažem Zelenskom da se izvini predsedniku Ruske Federacije Putinu za neprijateljsku antirusku politiku i da se složi sa svim uslovima Rusije o demilitarizaciji i denacifikaciji Ukrajine. To će za njega i za celu Ukrajinu biti najbolji izlaz iz krize u koju ju je doveo, bezobzirno verujući praznim obećanjima zapadnih zemalja“, poručuje Kadirov.

On ističe da između sadašnjeg rukovodstva Ukrajine ne može biti nesuglasica, pošto samo NATO ima mišljenje, a rukovodstvo Ukrajine nema.

„Oni samo poslušno ispunjavaju volju svojih gospodara. Gospodari kijevskog režima danas vide potpuni kolaps svojih iluzija u vidu antiruskog vojnog projekta u Ukrajini. Zatvaraju nebo nad Ukrajinom, iako nastavljaju da ulažu u oružje i finansije u ovaj neperspektivni projekat. SAD i NATO se sami nikada neće usuditi da otvoreno uđu u vojnu konfrontaciju sa Rusijom. Tako da Zelenskom i drugim zapadnim slugama u Ukrajini danas ne preostaje ništa drugo nego da se pomire sa svojom nezavidnom sudbinom i da očekuju humanost ruskog pravosuđa, ili pak da pobegnu glavom bez obzira u Poljsku ili negde još dalje“.

Kadirov ističe da je uveren u skori završetak sukoba u Ukrajini i dodaje da se to sigurno neće odraziti na bezbednosnu situaciju na istoku Rusije i Čečenskoj Republici.

„Ne sumnjam da će već uskoro svi zadaci koje je postavio vrhovni glavni komandant oružanih snaga Ruske Federacije biti uspešno izvršeni i u Ukrajinu će doći dugo očekivani mir, zakon i red, bez nacizma i rusofobije. Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin je jasno naglasio ciljeve vojne specijalne operacije u Ukrajini. To su zaštita DNR i LNR, demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Samo će to garantovati bezbednost Donbasa, Rusije i same Ukrajine. Cilj Rusije nije da okupira Ukrajinu. Oslobađanjem od neonacista, narod Ukrajine će sam odrediti svoju sudbinu. Najbolje rešenje za ukrajinski narod i njegove buduće rukovodioce biće izgradnja dugoročnih dobrih susedskih odnosa sa bratskim narodima Velike Rusije. To će postati čvrsta garancija stabilnog i uspešnog razvoja Ukrajine“, direktan je Kadirov.

Na pitanje kako gleda na činjenicu da Srbija i njen predsednik Aleksandar Vučić, jedini uz Belorusiju, nisu uveli sankcije Rusiji, Kadirov kaže da je to bratski potez.

„Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko primer su nesebičnog služenja svojoj otadžbini. Oni su nacionalni lideri i istinske patriote svojih zemalja, koji se u svojoj unutrašnjoj i spoljnoj politici rukovode interesima sopstvenog naroda, a ne sankcijskom psihozom anglosaksonskog sveta. Naše zemlje povezuju mnogovekovne bratske veze prijateljstva i saradnje u svim sferama života. Veoma mi je drago da politika koju sprovode srpske i beloruske vlasti, ne obazirući se na agresivni spoljni pritisak, doprinosi jačanju mira i sloge između naših država. Rusija ni u jednom trenutku nije zaboravljala dobra dela! Nećemo zaboraviti ni mi, braćo“.

Na kraju, Kadirov je poslao poruku muslimanima koji žive u Srbiji.

„Sa velikim zadovoljstvom prenosim tople pozdrave u svoje i u ime celog bratskog čečenskog naroda svim muslimanima u Srbiji. Želim im miran i uspešan život za dobrobit cele Srbije. Pamtimo i zahvalni smo srpskim muslimanima i svim Srbima na sprovođenju događaja u znak sećanja na našeg prvog predsednika, heroja Rusije Ahmat-Hadžija Kadirova. Prošle godine je ova zemlja bila i domaćin međunarodnog okruglog stola posvećenog 70. godišnjici Ahmat-Hadžija. Prošlog leta su mi se stanovnici Raške oblasti u Srbiji obratili sa molbom o izgradnji škole za hafize u Novom Pazaru. Između Srbije i Čečenske Republike u sastavu Rusije uspostavljene su tople prijateljske veze koje nameravamo da aktivno razvijamo u korist Srbije i naše velike otadžbine – Rusije“, zaključio je Kadirov.

 

Naslovna fotografija: Elena Afonina/TASS

 

Izvor Sputnjik, 10. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u