EU Ukraine flag

EU odbila Ukrajinu, Nemačka blokira sankcije Zberbanci i ruskim lukama

„Nema sumnje da Holandija stoji uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji”, poručio je Rute

Lideri EU sa samita u Parizu poručili su da „priznaju evropske težnje i evropski izbor Ukrajine”, a Kijevu, umesto ubrzane procedure pristupanja, nude „jačanje veza i produbljivanje partnerstva”, javlja Tanjug.

U saopštenju nakon jučerašnjih maratonskih razgovora u Versaju, lideri EU pozivaju se na Sporazum o pridruživanju potpisan sa Ukrajinom 2014. godine i navode da je zadatak Evropske komisije da izradi mišljenje o ukrajinskoj kandidaturi za članstvo u EU „u skladu sa relevantnim odredbama evropskog ustava”.

„Očekujući ovo i bez odlaganja, mi ćemo dalje ojačati naše veze i produbiti naše partnerstvo kako bismo podržali Ukrajinu na njenom evropskom putu. Ukrajina pripada našoj evropskoj porodici”, navodi se u zajedničkom saopštenju EU lidera.

EU 27 u Parizu su ponovili stav da Ukrajina kao nezavisna i suverena zemlja ima pravo da bira svoju sudbinu.

O tome da Ukrajina ne može da računa na traženi ubrzani proces pristupanja EU, otvoreno su govorili holandski i belgijski premijeri, Mark Rute i Aleksandar de Kro.

„Nema sumnje da Holandija stoji uz Ukrajinu. Ali nema takve stvari kao što je ubrzano pristupanje EU. To ne postoji”, poručio je Rute. De Kro podseća da proces pridruživanja zahteva „mnogo reformi” i da svi koraci u tom procesu moraju da budu implementirani. „U suprotnom, zemlja će ući nepripremljena u EU”, kaže De Kro. Belgijski premijer, nakon rasprave o Ukrajini u Versaju, dodaje da bi „bilo pogrešno zatvoriti vrata Ukrajini” i poziva na učešće Kijeva na „nekim od evropskih sastanaka po određenim temama”.

 

Izvor Politika, 11. mart 2022.

 

Nemačka se protivi novim sankcijama

Njemačka, najveća privreda u EU, postala je glavna prepreka u pitanju isključivanja iz međunarodnog platnog sistema SWIFT najveće ruske banke, Sberbanke, izvještava američki Blumberg.

Berlin je i protiv zabrane ruskog pristupa lukama.

Takve bi sankcije mogle pogoditi trgovinu robom koja nije sankcionisana i od koje Njemačka zavisi.

Gotovo sve zemlje EU podržale su isključenje Rusije iz SWIFT-a. Ali još u februaru dvije su se zemlje tome protivile – Njemačka i Mađarska.

Rusija ima svoj zamjenski sistem za SWIFT (SPFS), kojeg je već ranije pokrenula. Finansijske vlasti i centralne banke Rusije i Kine namjeravaju proširiti korišćenje SPFS-a, kazao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na konferenciji za novinare nakon razgovora s kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem. Time će se omogućiti sva potrebna plaćanja za međunarodnu trgovinu i ugovore.

Kina, druga najveća svjetska ekonomija nakon Sjedinjenih Država, zajedno s Ruskom Federacijom ubrzaće razvoj vlastitih analoga međunarodnih platnih sistema, navodi britanski Ekonomist. Trgovinski partneri ovih zemalja moraće da im se pridruže: uzimajući u obzir stope rasta, do 2035. godine Kina će postati najveća privreda na svijetu.

 

Naslovna fotografija: Reuters/Yves Herman

 

Izvor geopolitika.news, 10. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u