Rojters: Fejsbuk će dozvoliti govor mržnje protiv Rusa; Moskva odgovorila

Britanska agencija objavila je da će Meta omogućiti korisnicima Fejsbuka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu ruske intervencije u Ukrajini

Rusko tužilaštvo je zatražilo od suda da proglasi Meta Platformu, matičnu kompaniju Fejsbuka, za „ekstremističku organizaciju”, izvestila je danas agencija Interfaks.

Državni tužilac je takođe zatražio od ruske službe za nadzor komunikacija da ograniči pristup Metinoj društvenoj mreži Instagram, prenosi Rojters.

Britanska agencija je u četvrtak javila da će Meta omogućiti korisnicima Fejsbuka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu, javlja Tanjug.

Druga ruska novinska agencija, Tass, javila je da su ruski istražitelji pokrenuli sudski postupak povodom Metinih aktivnosti.

 

Izvor Politika, 11. mart 2022.

 

Rojters: Meta dozvolila govor mržnje

Kompanija Meta će omogućiti korisnicima Fejsbuka i Instagrama u nekim zemljama da pozivaju na nasilje protiv Rusa i ruskih vojnika u kontekstu invazije na Ukrajinu.

Kako prenosi Rojters, koji je imao uvid u interne mejlove, to će predstavljati privremenu promenu politike kompanije o govoru mržnje.

Prema ovim internim mejlovima, koji su upućeni moderatorima sadržaja na tim društvenim mrežama, takođe će privremeno biti dozvoljeni pozivi na ubistvo predsednika Rusije Vladimira Putina i predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka.

„Zbog ruske invazije na Ukrajinu, privremeno smo dozvolili određene načine političkog izražavanja, koji bi u normalnoj situaciji kršili naša pravila, poput komentara ‘smrt ruskim okupatorima’. Međutim, i dalje nećemo dozvoljavati pozive na nasilje nad ruskim civilima“, rekao je zvaničnik kompanije Meta u izjavi.

Pozivi na ubistva lidera će biti dozvoljeni, osim ako sadrže druge mete ili neke od indikatora kredibilnosti, poput lokacije ili načina izvršenja ubistva, navodi se u jednom od mejlova u koje je Rojters imao uvid.

Reagujući na ova saznanja, Ambasada Rusije u SAD je uputila apel Vašingtonu da „zaustavi ekstremističko delovanje kompanije Meta.

Ove privremene promene u politici kompanije o govoru mržnje važiće za Jermeniju, Azerbejdžan, Estoniju, Gruziju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Rusiju, Slovačku i Ukrajinu.

 

Naslovna fotografija: Chris Ratcliffe/Bloomberg/Getty Images

 

Izvor Rojters/N1, 11. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u