Храм Светог Саве у Београду ноћу (Фото: Радомир Јовановић/Нови Стандард)

V. Dimitrijević: Dva razloga za udar EP na Srpsku pravoslavnu crkvu

„U naletu antiruske histerije kojoj prisustvujemo bilo je samo pitanje trenutka kada će se krenuti sa 'razobličavanjem' i novim udarima na SPC“

Predlog rezolucija evroparlamentaraca kojom se targetiraju „prijatelji Rusije“, pre svih SPC, samo je konkretizacija onoga što je Karl Bilt, mogul evropske rusofobije, mislio kada je 2014. rekao da je pravoslavlje najveći neprijatelj NATO i EU.

Rezolucijom Evropskog parlamenta kojom se osuđuju navodni pokušaji Rusije da instrumentalizuje Srpsku pravoslavnu crkvu i tako je iskoristi za stvaranje napetosti na Zapadnom Balkanu do kraja su razobličeni i interesi i krajnji cilj Zapada.

O planovima Zapada i EU najbolje govore njihovi zvaničnici.

„Evropski parlament je zabrinut zbog pokušaja pravoslavne Crkve u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, a posebno u njenom entitetu Republici Srpskoj, da promoviše Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i učvršćuje odnose između države i crkve“, stoji u predlogu Rezolucije o spoljnom uplitanju u sve demokratske procese u EU, uključujući dezinformisanje, čiji je podnosilac Sandra Kalniete iz Letonije, članica evropskih narodnjaka.

Zapadni udar na SPC

Ukazujući na ruski uticaj u pravoslavnim crkvama, evropski poslanici pozivaju Evropsku komisiju da, u slučaju dokaza, preduzme mere, između ostalog uskraćivanjem finansijskih sredstava ili oduzimanjem licenci.

Među 25 potpisnika ovog dokumenta nalaze se i predstvnici EU za Balkan – Vladimir Bilčik i Viola fon Kramon.

„Nedopustivo“ čuvanje porodičnih vrednosti

Ko može da oduzme licencu ustanovi staroj osam vekova, o čemu govori ovaj preteći pamflet evropskih poslanika, te da li i na koji način on belodano otkriva gde su pravi koreni rusofobije?

U pitanju je Izveštaj specijalnog Komiteta Evropskog parlamenta o spoljnim mešanjima u sve demokratske procese u EU kojim se osuđuje Rusija za sve ono što Zapad radi, ocenjuje Slobodan Janković, naučni saradnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu.

Sve ono što se nalazi u ovom dokumentu, uključujući i tačku 121 u kojoj se pominje SPC i Srbija, možemo, kaže, da čitamo kao aktivnosti Zapada koje su usmerene protiv svih naroda na svetu, uključujući i naš.

„Oni za svoja nepočintsva optužuju Rusiju, ali i našu Crkvu koja se ovde ne pominje kao SPC već kao pravoslavna crkva u Srbiji, BiH i Crnoj Gori. SPC se spočitava širenje lažnih vesti, ruski uticaj i to što ona Rusiju promoviše kao zaštitnika porodičnih i tradicionalnih vrednosti. A ko je to danas ako ne Rusija zaštitnik ovih vrednosti, da nisu to EU ili SAD? U istom dokumentu navodi se da je neophodno zaštititi LGBT prava koja, kako navode, krše Rusija, Kina, Turska i Azerbejdžan“, kaže Janković.

Priviđa im se da je SPC ispostava RPC

Udar na SPC koja nastoji da očuva tradicionalne vrednosti našeg društva, odavno traje, komentariše pravoslavni publicista Vladimir Dimitrijević.

„Zar Hitler nije naredio hapšenje patrijarha Gavrila i vladike Nikolaja, zar mirotvorca patrijarha Pavla Zapad nije nazivao ‘ratnim huškačem’, zar ne pokušavaju da srpske manastire na Kosovu i Metohiji proglase albanskim nasleđem? Njima se priviđa da je SPC ispostava RPC, jer su Srbi ‘mali Rusi’. U naletu antiruske histerije kojoj prisustvujemo bilo je samo pitanje trenutka kada će se krenuti sa ‘razobličavanjem’ i novim udarima na srpsku Crkvu“.

Jedina alternativa potrošenoj ideologiji Zapada

Dva su razloga, smatra on, zbog kojih se Srpska i Ruska pravoslavna crkva nalaze na udaru globalista.

„Prvo, njima je cilj da razbiju istorijske nacije, a da od ljudi naprave gomilu potrošača, a Ruska i Srpska pravoslavna crkva su ostale jedine nacionalne ustanove koje objedinjavaju jedinstveni etnički kulturološki prostor ruskog sveta i srpskih istorijskih zemalja. Taj prostor su zapadni globalisti devedesetih godina razbili stvarajući nove veštačke identitete. Drugi razlog je što rusko i srpsko pravoslavlje predstavljaju danas jedinu istinsku alternativu potrošenoj ideologiji postmodernog Zapada, koja nije ideologija liberalizma već ideologija diktature“.

Zapad mrzi ruskog Hrista

Na pitanje gde su koreni rufosobije, Dimitrijević kaže da je na njih najpreciznije ukazao Karl Bilt koji je u pravoslavlju video najvećeg neprijatelja.

„Činjenica da je ruska Crkva blagoslovila rusku državnu vlast zbog obnove porodičnih vrednosti uprkos NATO propagandi dženderokratije i razgradnji prirodne porodice, Biltovim rečima daje na uverljivosti. Zapadni bezbožnici mrze ‘ruskog Hrista’ (izraz Tina Ujevića). Zato je patrijarh Vartolomej, sa američkim ‘befelom’ i po NATO nalogu, izazvao najstrašniji raskol u Ukrajini i zavadio pravoslavne u svetu“.

Otvoren konkurs za konvertite

U kontekstu predložene Rezolucije i „mera“ protiv SPC koje ona predviđa, Janković kaže da se u ovom dokumentu poziva na podršku privatnom sektoru, odnosno kapitalu koji bi pristao da radi po njihovim uzusima protiv konkretno SPC i srpskog nacionalnog interesa, kao i civilnom društvu, odnosno nevladinim organizacijama.

„Kada je reč o NVO, deo njih postojano ovde decenijama radi i protiv SPC i protiv interesa srpskog naroda i države. Što se tiče privatnog sektora, to je novost. Ako bi se išlo na to da se pomažu firme i pravna lica koja bi delovala u skladu sa željama i namerama usmerenim protiv SPC, to bi proširilo front“.

Poziv na jačanje propagande

Indikativno je, kaže on, da se u tački gde se pominju SPC i Srbija poziva na jačanje propagande, odnosno, kako oni kažu, strateške komunikacije. Jasno je, upozorava, da će se ići na još veću podršku dezinformacijama, navodno zarad borbe za prave i istinite vesti, ali po uzusima kreatora medija na Zapadu.

Svakako, zaključuje Janković, ulazimo u jednu situaciju gde će antihrišćanska priroda EU sve više dolaziti do izražaja što će produbljivati podele u Uniji.

„Očekujem nastavak dubljih podela i sve izraženiji antipravoslavni i antislovenski sentiment“.

 

Autor Nataša Jovanović

 

Naslovna fotografija: Radomir Jovanović/Novi Standard

 

Izvor Sputnjik, 10. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na YouTube-u