Napadnut američki konzulat u Erbilu, rakete ispaljene iz Irana?

Napad je usledio posle upozorenja izraelskih obaveštajnih službi da Iranci pripremaju odmazdu za ubistvo dvojice oficira Revolucionarne garde, koji su stradali u napadu Izraelaca u Siriji

Najmanje tri projektila eksplodirala su u okolini američkog konzulata u iračkom gradu Erbil, javljaju lokalni mediji. Za sada bez informacija o mogućim žrtvama.

Salva projektila eksplodirala je u neposrednoj okolini kompleksa u kojem se nalazi američki konzulat u Erbilu, ali nije sasvim jasno šta je zaista bila meta napada.

Seriju eksplozija prva je potvrdila lokalna televizijska stanica ”Kurdistan24”, čije su prostorije oštećene u eksplozijama.

Ovaj medij javlja da u napadu nije bilo žrtava. Zvaničnici američkog Ministarstva odbrane, takođe, naveli su da nema povređenih Amerikanaca.

Lokalne vlasti tvrde da je u okolinu aerodroma, gde se nalazi i novo zdanje američkog konzulata, palo ukupno 12 projektila, kao i da su rakete ispaljene sa lokacija izvan Iraka.

Iračka novinska agencija INA je, pozivajući se na neimenovane obaveštajne izvore, javila da je ispaljeno 12 projektila.

Erbil je centar kurdske samouprave na severu Iraka.

Napad je usledio posle upozorenja izraelskih obaveštajnih službi da Iranci pripremaju odmazdu za ubistvo dvojice oficira Revolucionarne garde, koji su stradali u napadu Izraelaca u Siriji.

Iranci su poslednji put ispalili projektile na američke baze u januaru 2020. godine, u znak odmazde zbog ubistva komandanta Revolucionarne garde Kasema Solejmanija.

Iranski general je ubijen u napadu dronova u Bagdadu u akciji koju je naredio tadašnji američki predsednik Donald Tramp.

 

Naslovna fotografija: Yunus Keles/Anadoly Agency/Getty Images

 

Izvor RTS, 13. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u