Грађани Бањалуке за тробојком Републике Српске током обележавања Дана Републике Српске, 09. јануар 2017. (Фото: Танјуг/Зоран Жестић)

Mediji: Đaci u Tuzli uče da su Srbi agresori na BiH

Jedan od autora dodatka udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole u kojem, između ostalog, piše da su Srbi izvršili agresiju na BiH je Nazim Ibrahimović, pripadnik Armije BiH od 1992. do 1995.

U Ministarstvu obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona promovisan je dodatak udžbeniku istorije za deveti razred osnovne škole autora Almire Bećirović i Nazima Ibrahimovića, u kojem, između ostalog, piše da su Srbi izvršili agresiju na BiH, pišu Nezavisne.

Nazim Ibrahimović je, inače, bio pripadnik takozvane Armije BiH od 1992. do 1995. godine, a inicijativu za kreiranje ovog udžbenika je 2017. godine pokrenuo Midhat Čaušević, poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona, navode Nezavisne.

„Dodatak udžbeniku jedinstven je primjerak za BiH. Intencija nam je da se na osnovu relevantnih činjenica učenici upoznaju i time da se suprotstavimo zaboravu kao strateškom cilju onih koji su počinili agresiju na BiH. Ovo je jedno novo poglavlje u našem obrazovnom procesu i konkretna mjera protiv memoricida, kao jasne strategije agresora na BiH“, kazao je pre nekoliko dana Čaušević.

Ovaj dodatak je, kako su rekli na predstavljanju, usklađen sa nastavnim planom i programom, a njegov sadržaj je temeljen „isključivo na činjenicama i zvaničnim dokumentima i nespornim presudama“, te će ga izdavačka kuća narednih dana distribuirati svim školama u kantonu.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih, rekao je za Nezavisne da se u jednom delu ovog udžbenika govori „da autori žele da se istorija uči zasnovana na činjenicama, dok se u drugom delu potpuno izvrću činjenice“.

Ističe da se govori i o agresiji na BiH, te postavlja pitanje kako je moguće da su oni čiji su preci živeli na ovim prostorima mogli izvršiti agresiju sami na sebe.

Istoričar Borivoje Milošević rekao je da ovaj udžbenik predstavlja samo jednu, „pojednostavljenu sliku građanskog rata u BiH te da zastupa interese samo bošnjačkog naroda“.

 

Izvor Nezavisne/RTS, 15. mart 2022.

 

Obeležen egzodus 120.000 sarajevskih Srba

U Hramu Prenos moštiju Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u Reljevu, kod Sarajeva, danas je služen pomen povodom obeležavanja 26 godina od egzodusa sarajevskih Srba.

Pomen su služili starešina ovog hrama protonamesnik Duško Lalović i jerej Nemanja Lazić, glavni vojni sveštenik Srpske pravoslavne crkve u Oružanim snagama BiH.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je današnji događaj sećanje na srpski narod koji je pre 26 godina na ovim prostorima činio 10 odsto Republike Srpske i kada ih je više od 100.000 napustilo vekovna ognjišta, stvarajući zalog za opstanak Republike Srpske.

„Ovaj narod pre 26 godina niko nije pitao da li treba da pripadnu Republici Srpskoj ili Federaciji BiH u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma. Nažalost, ovaj prostor Reljeva i šire okoline pripali su FBiH”, naveo je Ćosić.

On je podsetio da su nakon Odbrambeno-otadžbinskog rata Srbi iz sarajevskih opština bili primorani da napuste svoje domove, jer nisu mogli da veruju federalnim vlastima da će im pružiti bezbednost i zaštititi imovinu.

Prema njegovim rečima, Srbi su na ovim prostorima stradali kroz vekove, da bi im se nakon dva svetska rata i poslednjeg tragičnog sukoba u BiH desio egzodus.

Ćosić je naglasio da su sarajevski Srbi kao svoj zalog stvaranju Republike Srpske dali područje na kome su vekovima živeli.

„Na nama je danas obaveza da se svakog 15. ili 16. marta, kao i svakog drugog dana u godini, setimo naših predaka sa istorio-geografskih i duhovnih srpskih prostora Ilidže, Grbavice, Rajlovca, Reljeva, Vogošće, Hadžića…”, naveo je on.

Ćosić je istakao i značaj reljevske Bogoslovije, koja je pre 140 godina bila hram pravoslavnih bogoslova.

„Nažalost, danas svedočimo činjenici da oko 157.000 Srba živi daleko od svojih domova, što na području Istočnog Sarajeva, što na drugim delovima Republike Srpske, Srbije, Crne Gore i u dijaspori, a prema popisu stanovništva iz 1971. godine, srpski narod je na ovim prostorima bio u većini, da bi ih u Sarajevu ostalo tek oko 5.000”, rekao je gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Predsednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman poručio je da današnji događaj kod Crkve u Reljevu predstavlja početak obeležavanja stradanja sarajevskih Srba nakon tragičnog sukoba u BiH.

Prema njegovim rečima, odlazak oko 120.000 Srba iz Sarajeva govori o njegovom dvostrukom stradalništvu – u borbi za mir, slobodu i za svoja ognjišta, i drugi put kada su bili prisiljeni da se isele, a da u konvojima ponesu i posmrtne ostatke oko 1.000 svojih najmilijih.

Srpski povratnik u Reljevo Milomir Damjanović zahvalio je predstavniicma Srpske pravoslavne crkve, grada Istočno Sarajevo i opštine Istočno Novo Sarajevo za organizaciju ovog obeležavanja i apelovao na vlasti Republike Srpske da se aktivnije uključe u podršku Srbima koji su odlučili da se vrate i žive na svojim domaćinstvima na području Reljeva i okoline, javlja Srna, prenosi Tanjug.

 

Naslovna fotografija: Tanjug/Zoran Žestić

 

Izvor Politika, 15. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u