Kremlj: Neutralnost Ukrajine po principu Švedske i Austrije je prihvatljivo rešenje

„Na pregovorima se razmatraju očuvanje i razvoj neutralnog statusa Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine i celokupan kompleks pitanja koja su povezana s veličinom ukrajinske vojske“, rekao je Medinski

Ruska i ukrajinska delegacija vode pregovore za koje Sergej Lavrov kaže da nisu laki, ali da ima pomaka. Prema rečima šefa ruske delegacije, Kijev predlaže da se na Ukrajinu primeni austrijski ili švedski model demilitarizovane zemlje, koja ima svoju vojsku. Kremlj bi to smatrao kompromisom, tvrdi Dmitrij Peskov. Ukrajinski pregovarač, međutim, napominje da je mogući model isključivo „ukrajinski“, i da bi podrazumevao pravno verifikovane bezbednosne garancije.

Šef ruskog pregovaračkog tima i pomoćnik predsednika Rusije Vladimir Medinski rekao je da Kijev tokom pregovora predlaže da se na Ukrajinu primeni austrijski ili švedski model demilitarizovane zemlje, koja ima svoju vojsku.

„Na pregovorima se razmatraju očuvanje i razvoj neutralnog statusa Ukrajine, demilitarizacija Ukrajine i celokupan kompleks pitanja koja su povezana s veličinom ukrajinske vojske“, rekao je Medinski.

U Kremlju kažu da bi stvaranje demilitarizovane Ukrajine poput Austrije i Švedske, sa sopstvenom vojskom, bilo smatrano kompromisom.

„To je varijanta o kojoj se trenutno raspravlja i mogla bi da se smatra kompromisom“, rekao je i portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljski rekao je da neutralnost može biti „samo ukrajinska“ i da su Kijevu, pre svega, potrebne apsolutne bezbednosne garancije.

„Svakako da razumemo pokušaj naših partnera da ostanu proaktivna strana u pregovaračkom procesu. Otuda reči o švedskom ili austrijskom modelu neutralnosti. Ali Ukrajina je sada u stanju direktnog rata sa Ruskom Federacijom. Stoga, model može biti samo ‘ukrajinski’ i samo o legalno verifikovanim ‘bezbednosnim garancijama’. I bez drugih modela ili opcija“, rekao je Podoljak.

Austrija je 1955. godine proglasila neutralnost, a glavni zadaci austrijske vojske su da zaštiti ustavom uspostavljene institucije i stanovništvu obezbedi slobodu i demokratiju, da održava red, mir i bezbednost u zemlji i da pruži pomoć u slučaju prirodnih katastrofa i nesreća izuzetne veličine.

Švedska, iako je članica Evropske unije, smatra se neutralnom zemljom. Ona je inicijalno bila neutralna od 1814. do 1918. godine, kada je izbio Finski građanski rat, i opet od 1918. do 1995. godine, kada se priključila Evropskoj uniji.

U zahtevima za bezbednosnim garancijama koje je Rusija pre početka sukoba tražila od SAD i NATO-a tražilo se da se Ukrajina ne primi u članstvo Alijanse. Zapad je to kategorički odbio, ali je navedeno i da se to svakako neće uskoro desiti jer Ukrajina mora da ispuni određene kriterijume.

To za Moskvu nije bilo dovoljno, a nedavno je iz Rusije poručeno i da se stanje na terenu drastično promenilo i da ti zahtevi više ne važe.

 

Naslovna fotografija: Mihail Metcelь/TASS

 

Izvor Rojters/Tanjug/RTS, 16. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u