Moskva objavila podatke o američkom finansiranju biolaboratorija u Ukrajini

Novac su primile laboratorije ukrajinskog Ministarstva odbrane u Kijevu, Odesi, Lavovu i Harkovu – ukupno 32 miliona dolara, navodi u saopštenju MO Rusije

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je dokument od 6. marta 2015. godine kojim se potvrđuje učešće Pentagona u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini. Smatramo da su na teritoriji Ukrajine stvarane komponente biološkog oružja, napomenuo je ruski vojni resor.

Ministarstvo nastavlja da proučava materijale dobijene od zaposlenih u ukrajinskim laboratorijama o sprovođenju vojno-bioloških programa SAD i njihovih saveznika u NATO-u na teritoriji Ukrajine, rekao je načelnik trupa za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu (RHBZ) Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.

S tim u vezi, on je pokazao dokument od 6. marta 2015. koji, prema njegovim rečima, potvrđuje „direktno učešće Pentagona u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini“.

Novac su primile laboratorije ukrajinskog Ministarstva odbrane u Kijevu, Odesi, Lavovu i Harkovu – ukupno 32 miliona dolara, navodi u saopštenju.

„Zapadni mediji i pojedini ‘stručnjaci-biolozi’, koji najčešće imaju drugo američko državljanstvo, izražavaju sumnju u autentičnost materijala koje mi objavljujemo. Skrećem pažnju da dokumenti imaju potpise nadležnih lica i da su overeni pečatima organizacija“, istakao je Kirilov.

Prema ustaljenoj praksi, američki projekti u oblasti sanitarnog i epidemiološkog blagostanja u trećim zemljama, uključujući Afriku i Aziju, finansiraju se preko nacionalnih zdravstvenih vlasti, napomenuo je on.

„Nije slučajno što su te biolaboratorije izabrali Uprava za smanjenje pretnji Ministarstva odbrane SAD i kompanija ‘Bleč end vič’ kao izvršioce projekta UP-8, čiji je cilj proučavanje uzročnika Krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, leptospiroze. i hantavirusa“, rekao je Kirilov.

Prema njegovim rečima, interesovanje američkih vojnih biologa je povezano sa činjenicom da ti patogeni imaju prirodna žarišta u Ukrajini i Rusiji.

„Njihova upotreba se može prikriti kao prirodna izbijanja bolesti. Zbog toga je ovaj projekat dobio dodatna sredstva, a rokovi za njegovu realizaciju su produženi“, objasnio je general-potpukovnik i naveo da Amerika i Zapad blokiraju inicijativu Moskve za objavljivanje podataka o vojno-biološkim aktivnostima Pentagona na teritoriji trećih zemalja.

Izolovano šest porodica virusa

Tokom realizacije američkih projekata u Ukrajini izolovano je šest porodica virusa, uključujući viruse korona, tri vrste patogenih bakterija, naglasio je Kirilov.

Ukrajinske laboratorije su, kako kaže, bile glavni izvršilac projekta P-782 – odnosno prenošenja bolesti preko slepih miševa, pri tom su ispitivanja bila sistemske prirode i sprovode se bar od 2009. godine pod direktnim nadzorom stručnjaka iz Amerike u okviru projekata P-382, P-444 i P-568.

„Tokom realizacije ovih projekata izolovano je šest porodica virusa, uključujući i viruse korona, kao i tri vrste patogenih bakterija (uzročnici kuge, bruceloze i leptospiroze). To je povezano sa osnovnim karakteristikama navedenih patogena koje ih čine primamljivih za svrhe infekcije, na primer otpornost na lekove, brzo širenje sa životinja na ljude i tako dalje“, objasnio je on, naglasivši da ruski vojni resor raspolaže brojnim dokumentima „koji potvrđuju transfer bioloških uzoraka, uzetih u Ukrajini, na teritoriju trećih zemalja, uključujući Nemačku, Veliku Britaniju, Gruziju“.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je i da je saznalo za hitno uništavanje dokumenata u Hersonskoj biološkoj laboratoriji. Prema rečima šefa RHBZ, jedan od razloga za to može biti i prikrivanje informacija o izbijanju dirofilarijaze u Hersonu 2018. godine, bolesti koju prenose komarci.

U resoru su naveli da se postavlja pitanje zašto su u februaru otkrivene četiri infekcije, što nije tipično za životni ciklus ovih insekata. Predstavnici Pentagona su u aprilu 2018. posetili lokalne zdravstvene ustanove, gde su se upoznali sa rezultatima epidemiološke istrage i kopirali medicinsku dokumentaciju, dodao je Kirilov, prenosi Sputnjik.

Ministarstvo odbrane je takođe skrenulo pažnju na nagli porast broja zaraženih tuberkulozom u DNR i LNR u 2018. godini, izazvan novim multirezistentnim sojevima, tokom masovne epidemije u području naselja Peski.

Otkriveno je više od 70 slučajeva sa brzim smrtnim ishodom, navodi resor. Prema rečima Kirilova, to može ukazivati na namernu infekciju ili slučajno curenje patogena iz jedne od bioloških laboratorija u Ukrajini.

 

Naslovna fotografija: CDC on Unsplash 

 

Izvor Politika, 17. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u