Заставице БиХ и ЕУ (Фото: Mario Salerno/consilium.europa.eu)

Diplomate EU uručile demarš BiH zbog rezolucija o Rusiji i Belorusiji

Reč je o stavu EU u vezi glasanja o rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koje se odnose na Rusku Federaciju i Belorusiju

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH Johan Zatler uz prisustvo predstavnika osam ambasada država EU uručio je u petak, 18. marta demarš zamjeniku predsedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministru finansija i trezora Vjekoslavu Bevandi.

Riječ je o stavu EU u vezi glasanja o rezolucijama Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koje se odnose na Rusku Federaciju i Bjelorusiju.

S obzirom na to da je ministar Bevanda ujedno i guverner BiH u EBRD-u, ambasadori EU su istakli da 1. aprila ove godine ističe rok za glasanje o dvije rezolucije EBRD-a o Rusiji i Bjelorusiji, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Kako je istaknuto tokom sastanka, rezolucije se odnose na to da EBRD neće sprovoditi nove operacije – kredite niti tehničku pomoć u Rusiji i Bjelorusiji, a po mogućnosti obustaviće ili otkazati isplatu tranši u već postojećim operacijama za ove države.

BiH se „uskladila“ s politikom sankcija EU protiv vlasti u Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Prema zakonu, Savjet ministara BiH nakon konsultacija sa Predsjedništvom BiH, koje vodi spoljnu politiku, odlučuje o načinu uvođenja, sprovođenja i ukidanja sankcija prema stranim državama.

Član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u Republici Srpskoj (RS) Milorad Dodik je rekao da nije spreman da uvodi ekonomske sankcije Rusiji.

Takav stav iznio je na još sjednici Predsjedništva u Sarajevu 2. marta, šest dana nakon što su EU, SAD i Velika Britanija preduzimali prve korake sankcionisanja Rusije zbog napada na susjednu Ukrajinu.

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda je, kako je saopšteno, upoznao učesnike da ga je za guvernera u EBRD-u imenovao Savjet ministara BiH, te je ove rezolucije uputio na sjednicu Savjeta ministara koja je zakazana za petak popodne, uz prijedlog da se usvoji zaključak kojim se one podržavaju.

Bevanda je naglasio da je saradnja s EBRD-om od izuzetnog značaja za BiH i da je riječ o jednom od kreditora koji finansira milionske projekte na području cijele BiH, te da će u okviru svojih nadležnosti i kapaciteta nastojati da se ispune rokovi zadati u EBRD-u, navode iz Ministarstva.

Na sastanku se govorilo o procedurama usvajanja budžeta za ovu godinu s obzirom na to da Fiskalni savjet BiH još nije usvojio Globalni fiskalni okvir koji bi dao parametre za kreiranje ovogodišnjeg budžeta u Ministarstvu finansija i trezora BiH odakle su više puta upućene urgencije za usvajanje ovog dokumenta što je prvi korak ka usvajanju budžeta.

Na pitanja predstavnika EU u vezi s finansiranjem opštih izbora ove godine, Bevanda je odgovorio da su zakonske procedure jasne, te da Ministarstvo finansija i trezora BiH ne ulazi u fazu politikanstva i obaviće svoje dužnosti kada se ispune potrebni uslovi, a jedan od glavnih je usvajanje budžeta za ovu godinu, saopšteno je.

Sastanku su, osim specijalnog predstavnika EU za BiH i šefa Delegacije EU u BiH Zatlera, prisustvovali i ambasador Republike Italije Marko Di Ruca, ambasador Republike Poljske Jaroslav Lindenberg, ambasadorka Kraljevine Španije Marija Tereza Lizaranzu, ambasador Republike Hrvatske Ivan Sabolić.

Sastanku su prisustvovali i ekonomski konsultant u ambasadi Češke Ondrej Picka, zamjenica ambasadorke Republike Njemačke Petra Zabine Kohendorfe, zamjenica ambasadorke Holandije Mina Nor, te zamjenik šefa misije i prvi sekretar u švedskoj ambasadi u BiH Džon Skoglund, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

 

Naslovna fotografija: Mario Salerno/consilium.europa.eu

 

Izvor Radio Slobodna Evropa, 18. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u