Ništa od sankcija EU za Dodika, Mađarska se izborila za pravo veta

Analitičar iz Brisela Tobi Vogel ocenio je da su države članice EU popustile pred Viktorom Orbanom i promenile uslov glasanja za sankcionisanje Dodika

Odluka kojom se produžava okvir za uvođenje restriktivnih mera, s obzirom na situaciju u BiH, bila je uslovljena važnom izmenom koju je zahtevala Mađarska.

Naime, radi se o tome da je, kao uslov da se usvoji Odluka o produžavanju okvira za uvođenje sankcija, Mađarska zahtevala da se promeni način glasanja za samo uvođenje sankcija.

Umesto dosadašnje većine da bi se uvele sankcije, od sada će za takvu odluku biti potrebna jednoglasna odluka.

Ovo, u kontekstu sankcija za lidera SNSD-a Milorada Dodika znači da, zbog poznatih stavova Mađarske i Hrvatske po ovom pitanju, do njih, barem na nivou čitave EU, neće doći.

Kako prenosi Klix.ba, ovo je još jedan u nizu dokaza da spoljna politika EU, barem kada je Bosna i Hercegovina u pitanju, i nije na najvišem nivou.

I dalje postoji mogućnost da pojedinačne države uvedu samostalno sankcije Dodiku, što će se verovatno i dogoditi već u aprilu.

Analitičar iz Brisela Tobi Vogel ocenio je da su države članice EU popustile pred Viktorom Orbanom i promenile uslov glasanja za sankcionisanje Dodika.

„Od ponderisane većine (QMV) do jednoglasnosti, što znači da se to nikada neće dogoditi. I onda se EU pita zašto niko ozbiljno ne shvata njenu politiku prema Balkanu“, napisao je Vogel na Tviteru.

 

Naslovna fotografija: AP Photo/Szilard Koszticsak

 

Izvor B92, 19. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u