Berlin popušta: Plaćanje gasa u rubljama je stvar dogovora kompanija, nećemo se mešati

„Svakako smo čuli vest da zalihe gasa treba da se plaćaju samo u rubljama. S naše tačke gledišta, ovo je privatno pravno pitanje, odnosno pitanje poštovanja odredbi sporazuma”, istakao je Habek

Pitanje plaćanja prirodnog gasa isporučenog iz Rusije u rubljama je u nadležnosti privatnih kompanija i njemačka vlada ne vidi potrebu intervenisati. Izjavio je to sinoć, 25. marta, na konferenciji za novinare njemački ministar za ekonomska pitanja i zaštitu klime Robert Habek.

“Svakako smo čuli vijest da zalihe gasa treba da se plaćaju samo u rubljama. S naše tačke gledišta, ovo je privatno pravno pitanje, odnosno pitanje poštovanja odredbi sporazuma”, istakao je Habek.

Pritom je podsjetio da većina ugovora predviđa plaćanje u dolarima ili evrima. Prije svega, uvoznici su dužni jamčiti poštovanje ugovora, naglasio je ministar.

„Ali za sada nema potrebe da se miješamo s naše strane“, sažeo je političar, dodajući da je Ministarstvo privrede u stalnom kontaktu s njemačkim energetskim kompanijama.

Istovremeno, političar je još jednom naglasio kako smatra preuranjenim uvođenje potpunog embarga na isporuku energenata iz Rusije. Naveo je da bi takve mjere dovele do ozbiljnih posljedica za njemačku privredu.

“Dosljedno idemo naprijed i u isto vrijeme pažljivo sve vagamo. Čak i ako postanemo nezavisniji od ruskog uvoza, još je prerano uvesti embargo na energente iz Ruske Federacije, jer bi ekonomske i socijalne posljedice bile preozbiljne”, naglasio je Habek.

Ipak, prema ministrovim riječima, Njemačka je već postigla značajan uspjeh u smanjenju zavisnosti od ruskih energenata.

“Nakon isteka ugovora s ruskim dobavljačima, kompanije ih ne obnavljaju i prelaze na druge dobavljače. I to se događa ludim tempom“, rekao je Habek, bez da je naveo jednog od tih novih dobavljača.

“Svaki ugovor o snabdevanju koji istekne boli Putina”, rekao je.

Prema riječima vicekancelara, već sredinom ove godine očekuje se prepolovljenje uvoza ruske nafte u Njemačku. Do kraja godine Njemačka će, prema vladinim proračunima, postati „praktički nezavisna“ od ruske nafte, rekao je.

“Istovremeno, sve će potrajati više oko snabdevanja gasom”, priznao je ministar.

Prema njegovom mišljenju, Njemačka bi u najboljem slučaju do sredine 2024. mogla postati „uveliko nezavisna“ od plavog goriva od Rusije.

“Njemačka ubrzano smanjuje energetsku zavisnost od Rusije i snabdevanje energijom stavlja na širu osnovu”, zaključio je Habek.

Treba napomenuti da je njemački kancelar Olaf Šolc ranije rekao da je valuta u kojoj se vrši plaćanje fiksirana u postojećim sporazumima, a ovo pitanje ne podliježe jednostranoj reviziji.

“Obično postoji plaćanje u evrima ili dolarima. To su polazišta od kojih moramo graditi naše napalte”, naglasio je Šolc u četvrtak, 24. marta, na konferenciji za novinare nakon sastanka šefova država u formatu G7. No, eto, odjednom su se predomislili.

Podsjetimo da je predsjednik Rusije ranije uputio vladu da naloži Gaspromu da kompanije iz neprijateljskih zemalja od sada gas moraju plaćati u ruskim rubljama. Svi ostali uslovi ugovora – formule cijena i količine ponude – ostaju isti, rekao je Vladimir Putin. Dodao je da će kupci Gasproma moći kupovati rublje na domaćem tržištu Rusije prema mehanizmu koji bi vlada i Centralna banka trebali razviti u roku od jednog dana.

I eto, sve je riješeno. Nema nikakvih problema, jer u Njemačkoj gas kupuju privatne kompanije, a vlada se vodi glavnim postulatom tržišne ekonomije da se politika ne smije petljati u ekonomiju. Dobar izgovor zlata vrijedi.

 

Naslovna fotografija: Vitaly Nevar/TASS

 

Izvor alterminfo.blogspot.com, 26. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u