Hladan tuš iz Katara za Evropu: Ne možemo vam pomoći da zamenite ruski gas

„Reći da danas mogu bez Rusije i reći da je Katar ili drugi (izvoznici) mogu zameniti jednostavno je smešno. To se neće dogoditi“, rekao je katarski ministar energetike

Katar trenutno nije u mogućnosti da pomogne zemljama EU u njihovim pokušajima da pronađu alternativu ruskim isporukama gasa, izjavio je u subotu, 26. marta, katarski ministar energetike Saad bin Šarid al-Kabi na međunarodnoj konferenciji Doha Forum.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ne postoji niko ko bi u bliskoj budućnosti mogao u potpunosti nadomjestiti snabdevanje ruskim gasom evropskim potrošačima.

Ovo nije prva izjava Al-Kabija u vezi zamjene uvoza ruskog gasa. Ranije je već izjavljivao kako Katar neće moći zamijeniti Rusku Federaciju, koja čini 30-40 odsto gasa koji se isporučuje Evropi, i da emirat nije u mogućnosti zamijeniti takve količine.

U intervjuu za Si-En-En biznis katarski ministar izjavio je da je Katar uložio 28 milijardi dolara u proširenje svog divovskog Sjevernog polja i očekuje povećanje kapaciteta gasa za više od 60 odsto u naredne četiri godine. Nakon toga očekuje se da će oko polovine njegovih kapaciteta otići u Evropu. “Naš plan je da želimo biti 50 odsto istočno od Sueca, 50 odsto zapadno od Sueca”, rekao je ministar. Oko 80 odsto katarskog gasa trenutno ide azijskim kupcima, od kojih su mnogi potpisali dugoročne ugovore koji ne dopuštaju preusmjeravanje snabdevanja drugim kupcima.

Slične stavove katarski ministar iznio je juče i u intervjuu za njemački medij Frankfurter algemajne cajtung (FAZ).

“Mislim da ne možemo pomoći (Evropi) u ovom trenutku. Biće potrebne godine da se uspostavi snabdevanje gasom iz Katara”, rekao je. “Reći da danas mogu bez Rusije i reći da je Katar ili drugi (izvoznici) mogu zamijeniti jednostavno je smiješno. To se neće dogoditi”, kazao je Saad bin Šarid al-Kabi po EU i Veliku Britaniju neugodnu vijest.

Naime, posljednjih mjeseci predstavnici Evropske unije i Velike Britanije u više su navrata izjavljivali potrebu napuštanja ili smanjenja zavisnosti od ruskog gasa. U isto vrijeme, Katar se smatrao alternativnim dobavljačem. Njemački ministar privrede i zaštite klime Robert Habek izjavio je 20. marta, nakon posjete emiratu, da je dogovorio saradnju u energetskom sektoru, koja predviđa snabdevanje Njemačke tečnim prirodnim gasom (LNG). Naglasio je da se tokom susreta razgovaralo o tačnim količinama i vremenu isporuke, ali je odbio dati detaljne detalje i brojeve.

U istom intervjuu za FAZ, Saad bin Šarid al-Kabi demantovao je i izvještaje o navodno postignutom dugoročnom sporazumu za isporuku LNG-a iz Katara u Njemačku, koji su se u njemačkim medijima počeli pojavljivati ​​u kontekstu Habekovih izjava. Na pitanje postoji li takav dogovor, državni ministar je nedvosmisleno odgovorio: “Ne”. Pritom je istakao kako postoji “ozbiljan interes” za bilateralnu saradnju, koja, međutim, još nije poprimila oblik konkretnih sporazuma.

Njemački ministar privrede i zaštite klime Robert Habek izjavio je u petak, 25. marta, da je Njemačka već postigla značajan napredak u smanjenju zavisnosti od ruskih energenata. “Nakon isteka ugovora s ruskim dobavljačima, kompanije ih ne obnavljaju i prelaze na druge dobavljače. I to se događa ludim tempom.” Prema njegovom mišljenju, Njemačka može postati “u velikoj mjeri nezavisna” od plavog goriva od Rusije do sredine 2024. godine.

Njemački kancelar Olaf Šolc takođe je u petak, 25. marta, sugerisao da bi Njemačka mogla postati nezavisna od ruskog gasa brže nego što bi “mnogi mogli očekivati”.

S obzirom na navedene vijesti katarskog ministra optimizam vodećih njemačkih političara mogao bi biti kratkog vijeka. U svakom slučaju, izjave iz Dohe su otrežnjujuće tj. imaju kapacitet „hlađenja usijanih glava“ i racionalnijeg sagledavanja stvarnosti – prije svega za dobrobit svog stanovništva i njemačke privrede

 

Autor Anabela Jelenčić

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/CNN Business

 

Izvor geopolitika.news, 27. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u