Kremlj: Ako EU odbije da plaća u rubljama, nećemo davati gas besplatno

Peskov je potvrdio da će Moskva početi da prodaje naftu jugoistočnoj Aziji ako Evropa odbije da kupuje ruske sirovine

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija razmatra modalitete plaćanja evropskih zemalja za ruski gas u rubljama i da apsolutno neće Evropi isporučivati gas besplatno.

„Proces isporuka je veoma složen. Sada se svi modaliteti razmatraju”, kazao je Peskov novinarima, dodajući da će biti jasno određeni svi vremenski termini.

Na pitanje šta će se desiti ukoliko Evropa odbije da plaća u rubljama, Peskov je rekao da će se problemi rešavati kada se pojave.

„To da nećemo besplatno da isporučujemo gas, to je sigurno. To može da se kaže sa apsolutnom uverenošću. Ipak, u našoj situaciji, teško da je moguće i teško da je svrsishodno baviti se panevropskim dobročinstvom”, rekao je Peskov.

On je potvrdio da će Moskva početi da prodaje naftu jugoistočnoj Aziji ako Evropa odbije da kupuje ruske sirovine, prenosi Beta.

Predsednik Rusije Vladimir Putin do 31. marta očekuje izveštaj Kabineta ministara, Centralne banke i Gasproma o primeni uputstva o promeni valute prilikom plaćanja isporuke gasa „neprijateljskim zemljama”, saopšteno je danas iz Kremlja.

Vlada Ruske Federacije, zajedno sa Bankom Rusije i javnim akcionarskim društvom Gasprom, treba da sprovede set mera za promenu valute plaćanja u rusku rublju za isporuku prirodnog gasa u zemlje Evropske unije i druge zemlje koje su uvele restriktivne mere građanima Rusije i ruskim preduzećima, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da se prvi izveštaj o promeni valute plaćanja očekuje 31. marta, a zatim mesečno.

Odgovorni za mučenje ruskih vojnika da odgovaraju

Dmitrij Peskov izjavio je danas da oni koji su umešani u mučenje zarobljenih ruskih vojnika, čiji snimci su se pojavili na internetu, moraju da snose odgovornost.

Prethodno su se na internetu pojavili snimci na kojima se vide zarobljeni ruski vojnici koji su upucani u noge. Precizira se da se to dogodilo u jednoj od baza ukrajinskih nacionalista u Harkovskoj oblasti, navodi agencija RIA Novosti.

„Ove, kao i druge činjenice, biće proverene – znate da je naš Istražni komitet to preuzeo”, rekao je Peskov.

On je, odgovarajući na pitanje novinara da li je Kremlj video snimak zlostavljanja ruskih ratnih zarobljenika i da li Moskva planira da to pitanje pokrene na međunarodnom nivou, rekao da oni koji su učestvovali u tim torturama podležu krivičnom gonjenju i da moraju da odgovaraju za svoje postupke, prenosi Tanjug.

Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin juče je naložio da budu utvrđene sve okolnosti zlostavljanja zarobljenih ruskih vojnika.

 

Naslovna fotografija: Mikhail Metzel/TASS

 

Izvor Politika, 28. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u