Turkish President Tayyip Erdogan addresses Russian and Ukrainian negotiators before their face-to-face talks in Istanbul, Turkey March 29, 2022. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Pregovori u Istanbulu: Ukrajina nudi neutralnost uz bezbednosne garancije

Ukrajina je predložila usvajanje neutralnog statusa u zamenu za bezbednosne garancije, što znači da se neće pridruživati vojnim savezima i da neće biti stranih vojnih baza na njenoj teritoriji, rekao je u Istanbulu predstavnik Kijeva

Trideset četvrti dan rata doneo je napredak u pregovorima – Rusija će drastično smanjiti vojne aktivnosti oko Kijeva i Černigova, a Ukrajina nudi neutralnost uz bezbednosne garancije. Granatiranje u Dnjepropetrovskoj oblasti i Nikolajevu. Volodimir Zelenski pozvao zapadne zemlje da uvedu naftni embargo za Rusiju.

16:48
Blinken: Ne vidim ozbiljne namere Rusije da se dođe do mira

Američki državni sekretar Entoni Blinken kaže da ne vidi „znakove ozbiljne namere“ Rusije da postigne mir nakon invazije na Ukrajinu, dodajući da Moskva treba da prekine svoju agresiju sada i da povuče svoje snage.

(Rojters)

16:21
Holandija, Belgija, Irska i Češka proteruju 43 ruskih diplomata

Ministarstvo spoljnih poslova Belgije saopštilo je da je proteralo 21 ruskog diplomatu zbog navodnog špijuniranja i predstavljanja pretnji po bezbednost, javlja novinska agencija Belga, prenosi Rojters.

Proterane ruske diplomate radile su u ambasadi u Briselu i konzulatu u Antverpenu. Svi su bili akreditovani kao diplomate, ali su radili na špijuniranju i uticanju na tekuće operacije, rekao je portparol belgijskog ministarstva.

I holandsko Ministarstvo spoljnih poslova proteralo je, kako se tvrdi, 17 ruskih obaveštajnih agenata koji su bili akreditovani kao diplomate, na osnovu informacija sopstvenih bezbednosnih službi.

Dablin proteruje zaposlene u ruskoj ambasadi.

„Četiri zaposlena moraju da napuste zemlju. Njihovi postupci nisu u skladu sa međunarodnim standardima ponašanja za diplomate. Mera je preduzeta u skladu sa članom 9 Bečke konvencije“, rečeno je ruskom ambasadoru.

Još jedan Rus proglašen je personom non grata u Češkoj. Dobio je 72 sata da napusti zemlju.

(Rojters)

16:14
Kijev predlaže da konačan dogovor formalizuju Zelenski i Putin

Ukrajina je zatražila da konačna odluka o sporazumu sa Rusijom bude formalizovana na sastanku šefova država, kaže šef ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom i pomoćnik predsednika Vladimir Medinski.

„Dobili smo pisani predlog ukrajinske delegacije koji je, koliko sam razumeo, usaglašen sa rukovodstvom zemlje, a koji se svodi na sledeće. Ukrajina se proglašava trajno neutralnom državom pod međunarodnim garancijama, u cilju neutralnosti i vanblokovskog nenuklearnog statusa. Dalje, dat je spisak država garanata koje garantuju bezbednost Ukrajine“, naveo je Medinski, prenosi Izvestija.

Prema ukrajinskom predlogu, samo šefovi država mogu postići konačan konsenzus i lično ga formalizovati.

„Ovo nije odredba sporazuma, ovo je predlog ukrajinske strane, koji smatramo konstruktivnim korakom ka pronalaženju kompromisa i koji će Rusija razmotriti i dati odgovarajući odgovor“, dodao je Medinski.

(Tanjug/Izvestija)

15:49
Zaharova: Nadamo se da emotivnost Bajdena neće odvesti svet u katastrofu

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova kaže da se Moskva nada da emotivnost Džozefa Bajdena, kojoj je Bela kuća pripisala oštre izjave američkog na račun ruskog predsednika Vladimira Putina, neće odvesti svet na ivicu katastrofe.

„Ako kažu da su to emocije, shvatate da to počinje da prevladava nad razumom, profesionalizmom, logikom“, ocenila je Zaharova, prenose RIA Novosti.

Bajden je, završavajući u subotu posetu Evropi govorom u Varšavi, rekao da Ukrajina „nikada neće biti pobeda za Rusiju“ i da ruski lider Vladimir Putin „ne može da ostane na vlasti“.

Moskva je oštro reagovala na tu Bajdenovu izjavu, a Bela kuća je kasnije saopštila da Bajden nije pozivao na smenu rukovodstva Ruske Federacije.

(Tanjug/RIA Novosti)

14:52
Medinski: Rusija nije protiv članstva Ukrajine u EU

Glavni ruski pregovarač Vladimir Medinski rekao je da Rusija nema ništa protiv članstva Ukrajine u Evropskoj uniji.

Šef ruske delegacije rekao je da su predlozi koje je Ukrajina iznela na današnjoj rundi pregovora konstruktivan korak ka kompromisu i da će ih Rusija razmotriti.

Medinski je istakao da Kijev obećava da će odustati od stupanja u vojne saveze.

„Ukrajina odustaje od toga da se pridruži vojnim savezima, da raspoređuje strane vojne baze, kontingente, od izvođenja vojnih vežbi na teritoriji Ukrajine bez saglasnosti država garanta, uključujući Rusku Federaciju“, rekao je Medinski.

Dodao je da Ukrajina takođe odustaje od težnje da vrati Krim i Donbas vojnim putem.

(Rojters/RIA Novosti)

14:23
Čavušoglu: Rat mora da se okonča, neće biti pregovora u sredu

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je da je u Istanbulu došlo do najvećeg napretka u dosadašnjem toku pregovora, ali i da sutra neće biti pregovora.

Čavušoglu je pozdravio to što su dve strane našle kompromis i zajedničko gledište o nekim pitanjima i dodao da rat mora što pre da se okonča.

Naveo je i da će ministri spoljnih poslova Rusije i Ukrajine razmotriti i neka teža pitanja, istakavši da bi trebalo da usledi i sastanak lidera dve zemlje.

(Rojters)

14:16
Moskva: Drastično smanjujemo vojnu aktivnost oko Kijeva i Černigova

Ministarstvo odbrane Rusije odlučilo je da radikalno smanji borbena dejstva na kijevskom i černigovskom pravcu, izjavio je zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin.

On je rekao da je takva odluka doneta zbog činjenice da pregovori o pripremi sporazuma o neutralnosti i nenuklearnom statusu Ukrajine, kao i o davanju bezbednosnih garancija Ukrajini, prelaze na praktičnu ravan i uzimajući u obzir principe o kojima je razgovarano tokom današnjeg sastanka delegacija Rusije i Ukrajine u Istanbulu, prenose RIA Novosti.

Fomin je naveo da je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u cilju povećanja međusobnog poverenja i stvaranja neophodnih uslova za dalje pregovore i postizanje krajnjeg cilja – potpisivanja navedenog sporazuma, odlučilo da se radikalno smanji vojna aktivnost na kijevskom i černigovskom pravcu.

(Tanjug/Ria Novosti)

14:13
Ruski gubernator: Iz Ukrajine pucano na granični punkt u Kurskoj oblasti

Iz Ukrajine je pucano na ruski kontrolni punkt u zaseoku Tjotkino na granici Rusije i Ukrajine u Kurskoj oblasti, saopštio je gubernator regiona Roman Starovojt.

On je na Telegramu napisao da je mesto odakle je pucano uništeno uzvratnom vatrom ruskih vojnika i da nije bilo gubitaka ni štete.

Starovojt je naveo da je iz Ukrajine pucano iz vatrenog oružja i bacača granata, prenosi RIA Novosti.

Dodao je da je situacija pod kontrolom i da nema razloga za paniku.

Taj punkt je već gađan 24. februara. Tada takođe nije bilo povređenih.

(Tanjug/RIA Novosti)

14:12
Medinski: Predočićemo Putinu predloge Kijeva

Šef delegacije Moskve Vladimir Medinski izjavio je da su razgovori u Istanbulu bili konstruktivni, te da će predlozi ukrajinske strane biti razmotreni i predočeni predsedniku Vladimiru Putinu, prenosi Rojters.

Ističe da bi sastanak Putina i Zelenskog bio moguć jedino ukoliko ministarstva spoljnih poslova odštampaju dogovor.

(Rojters)

13:53
Delegacija Kijeva: Neutralnost u zamenu za bezbednosne garancije

Ukrajina je predložila usvajanje neutralnog statusa u zamenu za bezbednosne garancije, što znači da se neće pridruživati vojnim savezima i da neće biti stranih vojnih baza na njenoj teritoriji, rekao je u Istanbulu predstavnik Kijeva David Arahami, prenosi Rojters.

Dodaje da bi Izrael, Poljska, Kanada i Turska mogli da budu među zemljama koje će garantovati ukrajinsku bezbednost u novom sistemu.

„Ukoliko sistem bezbednosnih garancija bude funkcionisao, Ukrajina će pristati na neutralan status“, rekao je ukrajinski pregovarač.

Ukrajina je predložila i period od 15 godina za konsultacije sa Rusijom o statusu Krima, rekao je Arahami nakon završetka današnjih pregovora u Istanbulu.

Ipak, napominje da bi o uslovima sporazuma sa Rusijom bilo neophodno održati referendum. Ističe da je za bilo kakav finalan dogovor neophodno da bude postignut potpuni prekid vatre širom ukrajinske teritorije.

Prema njegovim rečima, sve ovo predstavljeno je ruskoj strani i sada se čeka odgovor. Dodaje i da je ostvaren dovoljan napredak za sastanak dvojice predsednika.

(Rojters)

13:18
Završeni pregovori u Istanbulu

Pregovori delegacija Kijeva i Moskve u palati Dolmabahče u Istanbulu su završeni, saopštila je ukrajinska ambasada u Turskoj, a prenosi Rojters.

Razgovori su trajali oko četiri sata, sa pauzama. Još nije poznato da li će se pregovori nastaviti i sutra.

Ruski pregovarač Vladimir Medinski prethodno je izjavio da očekuje da će nakon završetka razgovora biti izdato saopštenje.

Ovo su bili prvi direktni razgovori dve strane u poslednje dve nedelje. Delegacije Kijeva i Moskve su u prethodnom periodu razgovarale onlajn.

(Rojters)

13:15
Rublja na jednomesečnom maksimumu

Ruska rublja se danas popela iznad jednomesečnog maksimuma na trgovanju u Moskvi – 88 rubalja za dolar, nakon što je juče dostigla nivo od 87,40, što je bio najjači kurs od 28. februara, prenosi Rojters.

Na tržištima u inostranstvu rublja je skliznula prema dolaru na 89,75, na elektronskoj platformi I-Bi-Si.

Glavni investicioni strateg u kompaniji „Aj-Ti-Aj Kepital“ Iskander Lucko smatra da su uspon ruske valute pokrenule dve stvari – prelazak Rusije na plaćanje izvoza gasa u rubljama i nalog da izvozne firme konvertuju 80 odsto svoje devizne zarade u domaću valutu.

(Rojters)

13:00
IAEA: Možemo sprečiti da dođe do nuklearne nesreće

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi boravi u Ukrajini gde će razgovarati sa vladinim zvaničnicima o bezbednosti nuklearnih objekata, saopštila je posmatračka agencija UN, prenosi Rojters.

„Ovaj sukob već izaziva nezamislivu ljudsku patnju i uništenje“, naveo je Grosi u saopštenju ističući da stručnost i sposobnost IAEA mogu da spreče da sukobi dovedu do nuklearne nesreće.

Kako prenosi Rojters, Grosi će ove nedelje posetiti jednu od ukrajinskih nuklearnih elektrana.

(Rojters)

12:53
Šojgu: Odgovorićemo ako NATO isporuči avione Ukrajini

Rusija će adekvatno odgovoriti ako NATO Ukrajini isporuči borbene avione i sisteme protivvazdušne odbrane, kaže ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„Pratimo izjave lidera pojedinih zemalja NATO-a o njihovoj nameri da Ukrajini isporuče avione i PVO sisteme. Ako budu sprovedene, mi ćemo adekvatno reagovati“, rekao je Šojgu povodom poziva koji je Volodimir Zelenski uputio NATO-u – da Ukrajini da svaki stoti tenk i avion, prenosi RIA Novosti.

Ruski ministar odbrane je rekao i da su završeni glavni ciljevi prve etape, kako kaže, „specijalne operacije Ruske Federacije za zaštitu civilnog stanovništva Donbasa“, te da je sada fokus na „oslobađanju“ Donjecka i Luganska, prenosi Izvestija.

Naveo je da su ukrajinske trupe pretrpele značajnu štetu, da su vazduhoplovstvo i sistem PVO skoro uništeni, a da su pomorske snage Ukrajine, kako je naveo, „prestale da postoje“, prenosi RIA Novosti.

(Tanjug/RIA Novosti, Izvestija)

12:35
Ubijene tri, a ranjene 22 osobe u Nikolajevu

Najmanje tri osobe ubijene, a 22 ranjene kada je raketa udarila u zgradu regionalne uprave u južnom lučkom gradu Nikolajevu, saopštila je ukrajinska služba za vanredne situacije.

Kako se navodi, iz ruševina je izvučeno 18 osoba. Spasioci ostaju na terenu.

(Rojters)

12:22
Medinski: Protest zbog maltretiranja zatvorenika

Tokom razgovora sa Ukrajinom Rusija je protestovala zbog snimaka na kojima se vidi maltretiranje zarobljenih ruskih vojnika, a Ukrajinci su obećali da će preduzeti najoštrije mere ako prvi uhvate one koji su to počinili, rekao je šef ruske delegacije u razgovorima i pomoćnik ruskog predsednika Vladimir Medinski, prenosi RIA Novosti.

Šef Istražnog komiteta Rusije Aleksandar Bastrikin naložio je u nedelju da se utvrde sve okolnosti zlostavljanja zarobljenih ruskih vojnika.

I savetnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič juče je najavio je da će Kijev pokrenuti istragu, preneo je Rojters.

(Tanjug/RIA Novosti, Rojters)

12:13
Podoljak: Bezbednosne garancije i primirje teme pregovora

Bezbednosne garancije i organizovanje primirja radi rešavanja humanitarnih problema teme su današnjih razgovora u Istanbulu između, kaže savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak.

„Trenutno su u toku intenzivne konsultacije o nekim važnim pitanjima, od kojih je najvažnije sporazum o međunarodnim bezbednosnim garancijama za Ukrajinu, jer ćemo njime moći da okončamo rat, što je Ukrajini potrebno“, rekao je Podoljak na ukrajinskoj televiziji, a prenosi Rojters.

„Drugo pitanje je prekid vatre kako bi se rešili svi humanitarni problemi koji su se nagomilali“, kaže Podoljak.

Kao još jedan problem navodi „eskalaciju rata“, uključujući i ono što je nazvao, bez preciziranja detalja , „kršenjem pravila ratovanja“.

(Rojters)

11:43
Kremlj: Abramovič nije zvanični član ruske delegacije

Ruski biznismen i milijarder Roman Abramovič prisustvuje pregovorima Kijeva i Moskve u Istanbulu, ali nije zvanični član ruske delegacije, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi Rojters.

Peskov je istakao i da navodno trovanje Abramoviča nema veze sa stvarnošću, te da je to deo informacionog rata.

Poručio je i da će se danas ili sutra znati da li su pregovori obećavajući.

(Rojters)

11:34
Erdoganov portparol: Abramovič u Istanbulu kao pregovarač ruske strane

Ruski biznismen i milijarder Roman Abramovič nalazi se u Istanbulu kao pregovarač kojeg je odredila ruska strana, rekao je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin za Si-En-En.

„Abramovič je došao u Tursku kao deo pregovaračkog tima. Ne tima, da preformulišem, kao neko koga je predsednik (Rusije Vladimir) Putin odredio kao jednog od pregovarača“, rekao je Kalin, a preneo Tass.

(Tanjug/Tass/Si-En-En)

11:17
SZO: 72 osobe ubijene u napadu na zdravstvene ustanove

U napadu na zdravstvene ustanove ubijene 72 osobe, a 40 je povređeno, saopšteno je iz kancelarije SZO u Ukrajini, prenosi Rojters.

11:10
Rusija proteruje diplomate baltičkih zemalja

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je ambasadore Letonije, Estonije i Litvanije kako bi najavilo proterivanje nekih njihovih diplomata kao recipročnu meru, prenosi Rojters pozivajući se na agencije Tass i RIA Novosti.

Letonija i Estonija saopštile su 18. marta da proteruju po troje ruskih diplomata, dok je Litvanija navela da je četvorici Rusa poručila da moraju da napuste zemlju.

(Rojters/Tass, RIA Novosti)

10:48
Pogođena zgrada regionalne uprave u Nikolajevu, napadi i u Dnjepropetrovskoj oblasti

Vazdušna uzbuna objavljena je u Nikolajevu, a ruski avioni poleteli su sa Krima, saopštila je regionalna vojna uprava, prenosi Unijan. Apeluju na građane da potraže sklonište.

Prethodno je objavljeno da su ruske snage pogodile zgradu Nikolajevske oblasne uprave, te da je srušen centralni deo devetospratnice.

U međuvremenu, izveštaji o granatiranju stižu i iz Dnjepropetrovske oblasti, gde je, prema podacima regionalne vojne uprave, izvršeno nekoliko napada iz vazduha. Nema izveštaja o žrtvama.

Kako je ranije izvestio Unijan, Rusija je tokom granatiranja naselja Krivi Rog upotrebila zabranjenu kasetnu municiju.

(Unijan)

10:08
Ruska vojska: Uništeno veliko skladište goriva u oblasti Rivne

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je krstarećim raketama sinoć uništeno veliko skladište goriva u oblasti Rivne, navodi Interfaks, a prenosi Rojters.

(Rojters/Interfaks)

09:54
Bez rukovanja dve strane

Današnji pregovori Kijeva i Moskve u Istanbulu počeli su bez rukovanja dve strane, navodi ukrajinski reporter, a prenosi Rojters.

„Dobrodošlica je bila hladna, bez rukovanja“, naveo je reporter ne precizirajući da li je prisustvovao susretu ili mu je to preneo neko od zvaničnika.

(Rojters)

09:45
Na pregovorima u Istanbulu i Roman Abramovič

U Istanbulu se nalazi i ruski biznismen i milijarder Roman Abramovič, kojem je Zapad uveo sankcije, a koji je, prema pisanju Volstrit džurnala, i ranije učestvovao u pregovorima Kijeva i Moskve.

Sputnjik navodi da je pred početak današnjih pregovora u Istanbulu, Abramovič nakratko razgovarao sa Erdoganom, a da je u razgovoru učestvovao i šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu.

Učešće Abramoviča u današnjim pregovorima potvrdili su i Rojtersovi izvori.

(Sputnjik, Rojters, RTS)

09:31
Počeli pregovori u Istanbulu

U palati Dolmabahče u Istanbulu počela je nova runda pregovora Moskve i Kijeva, javlja ukrajinska nacionalna televizija, prenosi Rojters.

(Rojters)

09:22
Šefovi delegacija u „četiri oka“

Savetnik ukrajinskog premijera Mihail Podolak objavio je na Tviteru da je u toku razgovor šefova delegacija Kijeva i Moskve, Davida Arakhamije i Vladimira Medinskog.

Dodao je da dve delegacije danas u Istanbulu razgovaraju o temeljnim odredbama pregovaračkog procesa, te da paralelno rade na čitavom spektru spornih pitanja.

(Tviter)

09:08
Erdogan sa pregovaračima: Došlo vreme za konkretne rezultate

Pregovori u Istanbulu mogli bi da utru put za sastanak lidera Ukrajine i Rusije, poručio je dvema delegacijama turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, prenosi Rojters.

U televizijskom prenosu uoči pregovora, Erdogan je istakao da je došlo vreme da razgovori daju konkretne rezultate.

Naglasio je da je za „zaustavljanje ove tragedije“ odgovornost na obema stranama, da „u postizanju pravičnog mira neće biti gubitnika“, kao i da „nastavak sukoba nikome ne ide u korist“.

Turski predsednik je naveo da je njegova zemlja zauzela pravičan stav prema situaciji u Ukrajini od samog početka, kao i da je pregovarački proces koji je započeo povećao nade za mir.

Erdogan je rekao i da se nada da će sastanci biti od koristi za zemlje i region, a posebno je naglasio da su predsednici Zelenski i Putin dragoceni prijatelji Ankare.

Erdogan se pre početka pregovora u palati Dolmabahče sastao sa delegacijama Moskve i Kijeva, prenosi Hurijet.

(Rojters, Hurijet)

08:59
Kijev: Nadamo se otvaranju tri „zelena koridora“

Nadamo se otvaranju tri humanitarna koridora za evakuaciju civila i iz opkoljenih gradova, kaže potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk, prenosi Rojters.

To bi, kako kaže, značilo i pokušaj da se uspostavi siguran koridor za izlazak ljudi iz opkoljenog Marijupolja privatnim vozilima.

(Rojters)

08:43
Japan zabranjuje izvoz luksuzne robe u Moskvu

Japan će od 5. aprila zabraniti izvoz luksuzne robe u Rusiju, najavilo je Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije te zemlje, prenosi Rojters.

Kako se navodi, zabranjen je izvoz luksuznih automobila, motocikala, alkoholnih pića, kozmetike, modnih predmeta i umetničkih dela.

Glavni sekretar japanske vlade Hirokazu Macuno kaže da će od japanskih kompanija zahtevati da odbiju ukoliko Rusija zatraži plaćanje u rubljama za ekonomske transakcije, naročito u energetskom sektoru.

(Rojters)

08:27
Erdogan se pre pregovora sastaje sa obe delegacije

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će se sastati nakratko sa ukrajinskom i ruskom delegacijom uoči njihovih razgovora 29. marta, prenosi turski Hurijet.

U televizijskom obraćanju nakon sastanka kabineta, turski lider je takođe rekao da su telefonski razgovori koje je vodio sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom pokazali pozitivan napredak.

(Hurijet)

08:20
DNR: Ukrajinske trupe granatirale Donjeck zabranjenim oružjem

Ukrajinske trupe su u sedam ujutro granatirale Petrovski okrug Donjecka, ispalivši osam granata kalibra 122 milimetra, koje su zabranjene Minskim sporazumima, saopštilo je predstavništvo samoproglašene Donjecke Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre, prenosi Sputnjik.

Kako tvrde, ukrajinske snage su takođe granatirale Mihajlovku minama kalibra 120 milimetara, dodaje se u saopštenju predstavništva.

(Sputnjik)

07:55
Raketni napad kod Nikopolja

U blizini Nikopolja, na jugu Ukrajine, izveden je raketni napad u jutarnjim časovima, saopštio je na Fejsbuku načelnik Nikopoljske oblasne uprave Jevhen Jevtušenko, prenosi Ukrinform.

„Nema žrtava. Trenutno nema informacija da je grad u opasnosti“, dodao je Jevtušenko i pozvao građane da ostanu u skloništima dok ne čuju sirene za kraj vazdušne opasnosti.

(Ukrinform)

07:38
Kremlj: Bez plaćanja nema gasa za Evropu

Ako zemlje Evropske unije odbiju da plate gas u rubljama, Rusija nema nameru da se bavi humanitarnim radom i besplatno obezbeđuje gas Evropi, kaže portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje američke televizije Pi-Bi-Es-a da li će Rusija prekinuti izvoz gasa u Evropu ako zemlje EU odbiju da plate u rubljama, Peskov je rekao da još nije doneta definitivna odluka o tome, prenosi Tass.

„Ne znam šta će se desiti kada odbiju ovu mogućnost. Čim budemo doneli konačnu odluku, videćemo šta može da se uradi“, rekao je portparol Kremlja i istakao da bez plaćanja nema gasa.

Na pitanje koliko je Moskva zabrinuta zbog činjenice da neki od njenih najvećih kupaca, kao što je Nemačka, „okreću leđa Rusiji“, poručio je da u Kremlju ne bi želeli da se to zaista i dogodi.

(Tanjug/Tass)

07:25
SB UN danas o humanitarnoj situaciji u Ukrajini

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas sastanak o humanitarnoj situaciji u Ukrajini, pokazuje agenda događaja. Kako navodi Tass, konsultacije su pokrenule Francuska i Meksiko.

(Tanjug/Tass)

06:50
Zelenski traži naftni embargo za Rusiju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je zapadne države da hitno pooštre sankcije Rusiji i uvedu embargo na naftu, kako bi sprečile Moskvu da eskalira mere protiv njegove zemlje.

U noćašnjem video-obraćanju naciji, Zelenski je, vidno iznerviran, rekao da je Zapad prošle godine pogrešno proračunao, kada je odložio sankcije i da je zatim usledila invazija, prenosi Rojters.

„Rat punog obima je počeo. Sada ima mnogo nagoveštaja i upozorenja da će navodno oštrije sankcije, poput embarga na isporuku ruske nafte Evropi, biti uvedene ako Rusija upotrebi hemijsko oružje“, rekao je Zelenski koji je povremeno udarao rukama o sto.

„Zar sve što je ruska vojska uradila do danas ne zaslužuje embargo na naftu? Zar fosforne bombe nisu opravdanje za to? Granatirano postrojenje za proizvodnju hemikalija ili granatirana nuklearna elektrana to ne zahtevaju?“, upitao je ukrajinski predsednik.

Poručio je da sankcije moraju biti „efikasne i ozbiljne“, s obzirom na dosadašnje postupke Rusije.

„Ako su paketi sankcija slabi ili ne funkcionišu dovoljno snažno, ako se mogu zaobići, to stvara opasnu iluziju za rusko rukovodstvo da će im biti dozvoljeno da nastave da rade ono što sada rade“, rekao je Zelenski.

Istakao je da njegov narod to plaća svojim životima.

(Rojters)

Prethodnog dana humanitarnim koridorima evakuisano je 1.099 osoba iz Marijupolja i Luganska.

Gradonačelnik Marijupolja rekao je da je oko 160.000 ljudi i dalje u tom lučkom gradu u kom je teška situacija usled višenedeljne opsade koju sprovodi ruska vojska.

Ukrajinci kažu da su povratili kontrolu nad Irpinjom, gradićem u blizini Kijeva, dok ruska vojska saopštava da su uništeni depoi municije kojima se snabdevala ukrajinska vojska koja brani prestonicu.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta odbila je zahtev Rusije da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama. Iz Kremlja poručuju – ako Evropa odbije da plaća gas u rubljama, besplatno ga neće isporučivati.

U Istanbulu je održana nova runda pregovora.

 

Naslovna fotografija: Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via Reuters

 

Izvor RTS, 29. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u