© Dmitriy Rogulin/TASS

Rublja na jednomesečnom maksimumu u odnosu na dolar

Rublja je na prepodnevnom trgovanju porasla za 2,0 posto prema dolaru na 88 rubalja, nakon što je u ponedeljak dostigla nivo 87,40, najjači od 28. februara

Ruska rublja se popela danas iznad jednomesečnog maksimuma na trgovanju u Moskvi ojačavši na 88 rubalja za dolar, a i akcije su se oporavile u određenoj meri na četvrtoj trgovinskoj sesiji nakon što je obnovljen rad berze nakon mesec dana obustave.

Rublja je na prepodnevnom trgovanju porasla za 2,0 posto prema dolaru na 88 rubalja, nakon što je u ponedeljak dostigla nivo 87,40, najjači od 28. februara, prenosi Rojters.

U odnosu na evro, ruska valuta je oslabila za 0,3 procenta i trguje se na nivou od 96,89 rubalja.

Na tržištima u inostranstvu, rublja je neznatno skliznula prema dolau na 89,75 za dolar na elektronskoj platformi EBS.

Glavni investicioni strateg u kompaniji ITI Kepital Iskander Lucko smatra da su dva pokretača uspona ruske valute – prelazak Rusije na plaćanje izvoza gasa u rubljama i nalog da izvozne firme konvertuju 80 posto svoje devizne zarade u domaću valutu.

– Situacija na tržištu sada zaista zavisi od napretka u pregovorima između Rusije i Ukrajine – naveo je Lucko u komentaru o ruskoj berzi, aludirajući na današnje rusko-ukrajinske razgovore licem u lice u Turskoj.

Kada je reč o trgovini ruskim akcijama, ona se odvija na skraćenim sesijama i uz različita ograničenja, uključujući zabranu „šortovanja“ (špekulatine trgovine s ciljem ostvarenja profita u kratkom roku). Nerezidentima je zabranjeno da prodaju akcije i ruske državne obveznice denominovane u rubljama do 1. aprila. Obim trgovanja je daleko manji od uobičajenog.

Dolarski indeks akcija Moskovske berze RTS porastao je za 10,2 posto na 907,1 poen, a indeks MOEX baziran na rubljama je napredovao za 4,2 procenta na 2.533,6 poena.

Avio-kompanija Aeroflot, jedna od najtrgovanijih akcija od ponovnog otvaranja Moskovske berze, skočila je za 12,7 odsto, naftna kompanija Rosnjeft je porasla za 9,8 procenata, a najveći domaći zajmodavac, Sberbanka, zabelžio je rast od 7,7 posto.

 

Naslovna fotografija: Dmitriy Rogulin/TASS

 

Izvor Večernje novosti, 29. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u