Jadranski naftovod obustavlja transport ka Srbiji, kakve će biti posledice?

Ukoliko zbog sankcija Rusiji do ovoga dođe Rafinerija nafte u Pančevu neće moći da nastavi rad, a automatski staje i rad Petrohemije

Jadranski naftovod JANAF saopštio je juče da posle 15. maja najverovatnije više neće isporučivati naftu Naftnoj industriji Srbije. Jedino što bi Zapad, koji na ovaj način kažnjava Naftnu industriju Srbije i njegovog većinskog vlasnika Gaspromnjeft, moglo da spreči jeste da se sukobi u Ukrajini do tada prekinu.

JANAF je u saopštenju naveo da je sankcijama Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvaćen ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS, te ako ne dođe do promena, taj ugovor neće moći dalje da se realizuje od sredine maja ove godine, pa sve dok sankcije budu na snazi.

– Jadranski naftovod ne posluje direktno na ruskom tržištu, ali je Uredbom Saveta Evrope od 15. marta ove godine o sankcijama zbog delovanja Rusije u Ukrajini obuhvaćen i ugovor o transportu sirove nafte koji je JANAF sklopio s NIS-om za period od 1.1 do 31.12 ove godine, navodi se u saopštenju JANAF-a.

Tim ugovorom su, kako se navodi u saopštenju, rezervisani transportni kapaciteti ovog naftovoda po načelu puno za prazno u ukupnoj količini od oko 3,2 miliona tona plus minus 10 odsto nafte, te isti, ukoliko ne bude promena, neće moći dalje da se realizuje od 15. maja, sve dok ranije navedene mere ograničavanja koje su propisane Uredbom Saveta Evrope 2022. budu na snazi.

Jedino što obustavu isporuke nafte može da spreči je da se završe sukobi u Ukrajini ili da država Srbija zajedno s malim akcionarima otkupi kontrolni paket akcija Gaspromnjefta i tako nastavi nemsetano da prerađuje naftu

Takođe, prate se i mere Vlade Ruske Federacije, EU i nadležnih institucija, procenjuju se rizici i mogućnosti njihovog ublažavanja.

Ovim se i definitivno potvrđuje 4. paket sankcija EU Rusiji čiji detalji tek treba da budu dostavljeni srpskoj strani jer su još na tumačenju administracije.

Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu svih transakcija određenim kompanijama u ruskom državnom vlasništvu.

Budući da je NIS u većinskom vlasništvu Gaspromnjefta koji ima 56,15 odsto akcija a Republika Srbija 29,87 i mali akcionari 13,98, jasno je će ukoliko sukobi potraju nešto morati da se uradi kako bi se nastavilo nesmetano snabdevanje svim vrstama derivata.

Izvor Politike upućen u celu situaciju kaže da bez JANAF-a nema ni rada rafinerije u Pančevu koja na ovaj način dobija oko 3,2 miliona tona nafte godišnje.

Osim toga, nije samo u pitanju nafta nego i hemikalije koje se koriste za rad rafinerije.

Srbija će se teško snaći ako do 15. maja ne bude došlo do prekida rata u Ukrajini jer domaća proizvodnja nafte je oko 800.000 tona, a ono što ima na nalazištima u Rumuniji, oko 56.000 tona, nije dovoljno da se pokriju potrebe, pogotovo ako se zna da NIS pokriva 70 odsto srpskog tržišta derivatima nafte.

Isti izvor kaže da će zaustavljanjem rafinerije ubrzo stati s radom i Petrohemija kojoj se isporučuje primarni benzin, te da je jedini spas iz ove situacije da država preuzme kontrolni paket akcija Gaspromnjefta zajedno s malim akcionarima.

Na pitanje da li JANAF mora da plati penale Srbiji zbog prekida isporuke nafte, ovaj izvor kaže da sve i da mora očigledno da su „sile u Briselu“ i pre 15. maja presudile ruskim kompanijama koje ovde posluju.

On kaže da se ne može osloniti ni na kupovinu derivata iz okolnih rafinerija jer većina već sada pravi zalihe nafte i goriva i teško da će hteti da nam ih prodaju, pogotovo ako se ne može predvideti kraj sukoba u Ukrajini, zaključuje isti izvor Politike.

 

Autor J. Petrović Stojanović

 

Izvor Politika, 29. mart 2022.

 

Ministarstvo traži alternativu za JANAF

Razrađuju se varijante za slučaj prekida isporuka nafte NIS-u Jadranskim naftovodom (JANAF), saopštilo je danas Ministarstvo rudarstva i energetike.

Kako je navedeno, obezbeđivanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima je prioritet za Ministarstvo energetike koje analizira sve varijante i rešenja za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta u slučaju prekida isporuke sirove nafte JANAF-om.

Trenutno se analiziraju mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata uključujući putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom, odnosno kroz luke, kažu u Ministarstvu, prenosi Tanjug.

Takođe, sagledavaju se efekti promena u načinu snabdevanja na rad domaćih rafinerijskih kapaciteta, mogućnosti korišćenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima, kako bi se što adekvatnije odgovorilo na moguće prekide isporuke naftovodom JANAF.

Pored toga, biće sagledane sve mogućnosti da se snabdevanje JANAF-om produži, uz preduzimanje mera za stvaranje rezervi za premošćavanje mogućih poremećaja.

Transport sirove nafte u Srbiju obavlja se pre svega cevovodnim putem, odnosno naftovodom JANAF, koji povezuje luku Omišalj sa transportnim sistemom JP Transnafta, odakle se otprema do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.

 

Naslovna fotografija: Snimak ekrana/Jutjub/NIS Srbija

 

Izvor Politika, 30. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u