Дмитриј Медведев

Medvedev: Sankcije Zapada gurnuće Evropu u recesiju, dolazi era regionalnih valuta

„Nastupa era regionalnih valuta. Dok naši protivnici nastavljaju sa svojim besplodnim trudom, svet se polako kreće ka novoj logici svetskih trgovinskih odnosa, kao i prema ažuriranom finansijskom sistemu”

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev ocenio je danas da dosadašnji finansijski sistem neće opstati i da će države morati da se dogovore o novom finansijskom svetskom poretku.

On je ocenio i da će odlučujuću reč imati države sa jakom privredom, a ne one koje stalno povećavaju svoj državni dug, preneo je Sputnjik.

„Nastupa era regionalnih valuta. Dok naši protivnici nastavljaju sa svojim besplodnim trudom, svet se polako kreće ka novoj logici svetskih trgovinskih odnosa, kao i prema ažuriranom finansijskom sistemu”, izjavio je Medvedev, preneo je Tanjug.

„Dosadašnji sistem sigurno neće opstati – previše su se iskompromitovali njegovi bivši garanti, stubovi Bretonvudskog sporazuma koji zastareva. Njihova reputacija je uništena”, istakao je Medvedev.

Prema njegovim rečima, poverenje u rezervne valute bledi, napuštanje dolara i evra više ne izgleda kao tako fantastična perspektiva, i dolazi era regionalnih valuta.

Medvedev je pojasnio i da se „paklene” sankcije protiv Rusije Zapadu vraćaju kao bumerang i da se čini da će u Evropi početi recesija koja se može proširiti na ceo svet.

„Samo nekoliko nedelja nakon uvođenja ‘paklenih’ sankcija protiv Rusije očekivano se razjasnilo da se one vraćaju Zapadu kao bumerang”, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Ruski zvaničnik je izjavio i da sankcije ne postižu rezultate koje su ranije najavljivali zapadni političari i da blokada banaka nije donela značajne rezultate.

„Očigledno je i to da same sankcije za sada ne daju rezultate o kojima su zapadni političari vikali sve dok nisu promukli. Blokada naših banaka nije donela značajne rezultate. A njen cilj je, precizno govoreći, da snažno udari po običnim građanima Rusije”, istakao je ruski zvaničnik.

 

Naslovna fotografija: Yekaterina Shtukina/POOL/TASS

 

Izvor Politika, 30. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u