Rusija neće odmah zahtevati plaćanje gasa u rubljama, sledi postepeni zaokret

„Plaćanja u rubljama mogla bi da budu proširena na izvoz nafte, žitarica, metala, đubriva, uglja i drveta u Evropsku uniju”, izjavio je Volodin

Rusija neće odmah zahtevati da druge države plaćaju za njene isporuke gasa u rubljama, saopštio je danas zvanični Kremlj, najavljujući postepeni zaokret i proširenje liste svojih izvoznih proizvoda za koje će se plaćati u rubljama.

Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin upozorio je ranije danas Evropsku uniju da će, ako želi ruski prirodni gas, morati da plaća u rubljama, navodeći i da bi izvoz nafte, žitarica, metala, đubriva, uglja i drveta, takođe trebalo da naplaćivan na isti način, prenosi agencija Rojters.

„Plaćanja u rubljama mogla bi da budu proširena na izvoz nafte, žitarica, metala, đubriva, uglja i drveta u Evropsku uniju”, izjavio je Volodin, prenosi Tanjug.

Upitan o Volodinovim komentarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: „Ovo je ideja na kojoj svakako treba raditi”.

Evropa je do sada odbijala da plaća gas u rubljama, a Nemačka je ranije danas izdala „rano upozorenje” vezano za moguću vanrednu situaciju u snabdevanju gasom.

 

Naslovna fotografija: ITAR-TASS/Igor Kubedinov

 

Izvor Politika, 30. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u