Berlin tvrdi da će plaćati gas u evrima, Putin potpisao ukaz o naplati u rubljama

„Kako bi kupili ruski prirodni gas, treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od sutra, 1. aprila ove godine“, rekao je Putin

Nemački kancelar Olaf Šolc je posvećen dogovoru koji je postignut u okviru G7 da se ruski energenti plaćaju samo u evrima i dolarima, rekao je portparol nemačke vlade nakon razgovora nemačkog kancelara i ruskog predsednika. Putin je rekao Šolcu da će evropski partneri gas i dalje plaćati u evrima preko „Gasprom banke“, navode iz nemačke vlade.

Portparol je dodao da je Putin Šolcu rekao da se ništa neće promeniti za evropske partnere i da će se plaćanja i dalje obavljati u evrima preko „Gasprom banke“, koja nije obuhvaćena sankcijama, a da će se nakon toga cena prebacivati u rublje, preneo je Rojters.

„Šolc se tokom razgovora nije saglasio sa tom procedurom, ali je zamolio za pisanu informaciju kako bi je bolje razumeo“, kazao je portparol nemačke vlade.

O plaćanju gasa predsednik Rusije je razgovarao i sa italijanskim premijerom Marijom Dragijem, preneo je Rojters.

U saopštenju Dragijevog kabineta se navodi da je Putin objasnio šefu italijanske vlade kako će funkcionisati plaćanje u rubljama, ali detalji tog dela razgovora nisu objavljeni.

Dodaje se da je Dragi poručio da je važno što pre postići obustavu vatre u Ukrajini.

Vladimir Putin je ranije najavio da će, zbog uvođenja sankcija toj zemlji, Rusija uvesti obavezu plaćanja ruskih energenata za zapadne zemlje isključivo u rubljama.

 

Izvor Rojters/RTS, 30. mart 2022.

 

Putin: Ne bavimo se dobrotvornim radom

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o trgovini gasom sa „neprijateljskim državama“.

„Predlažemo ugovorenim stranama iz tih država (neprijateljskih) jasnu i transparentnu shemu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od sutra, 1. aprila ove godine“, rekao je Putin na sednici o avijacionoj industriji.

Ruski predsednik je saopštio da će Rusija nastaviti sa isporukama gasa u skladu sa količinama i dogovorenim cenama koje su mnogo niže od spot cena.

On je dodao da će aktuelni ugovori biti poništeni, ako kupci iz „neprijateljskih država“ ne budu poštovali nove uslove plaćanja.

„Niko nam ništa ne prodaje, nećemo se baviti dobrotvornim radom. Tj, tekući ugovori će biti raskinuti“, istakao je Putin.

Iz ukaza koji je potpisao Vladimir Putin proizilazi da će se ova odluka odnositi samo na isporuke gasa koje se vrše gasovodom. Gasprombanka je ovlašćena banka u kojoj će kupci otvarati posebne račune u rubljama.

Ugovori „Gasproma“ sa evropskim agencijama (kako za transport, tako i za isporuku gasa) više puta su menjani do sada. Uglavnom, menjali su se tokom pregovora ili zbog izmene evropske regulatorne baze. Ovog puta, menja se ruski zakon.

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je ranije Centralnoj banci, „Gaspromu“ i Vladi da organizuju obračunavanje za gas u rubljama sa zemljama EU i drugim zemljama koje su uvele restriktivne mere. Obim ponude, cene i principi određivanja cena ostaće isti.

 

Izvor Sputnjik, 31. mart 2022.

 

Putin naložio da se Nemačkoj razjasni plaćanje gasa

Ruski predsednik Vladimir Putin je nakon jučerašnjeg razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem dao nalog svom pomoćniku za ekonomska pitanja Maksimu Oreškinu da kontaktira nemačku stranu kako bi se razjasnio mehanizam plaćanja gasa u rubljama, saopštio je portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov.

„Putin je prilično detaljno informisao Šolca o plaćanju gasa u rubljama. Iako su objašnjenja bila veoma podrobna, u cilju njihovog podizanja na viši stručni nivo, Putin je nakon razgovora dao nalog pomoćniku predsednika Oreškinu da kontaktira pomoćnika za ekonomska pitanja nemačkog kancelara Jorga Kukisa“, rekao je Peskov novinarima.

On je dodao da je Oreškin sinoć zvao Kukisa i „apsolutno sadržajno, tehnološki, bez bilo kakve politike objasnio kako izgleda rad tog sistema“.

„Kao što smo i govorili, za korisnike ruskog gasa koji de fakto plaćaju isporuku faktički neće biti nikakvih izmena. U svakom slučaju, oni će kupiti rublje u vrednosti valute koja je navedena u ugovorima. Rusija ostaje dosledna svojim obavezama iz važećih ugovora i sporazuma: i u pogledu količine i u pogledu cene“, istakao je portparol Kremlja.

Peskov je osim toga izjavio da se plaćanje ruskog gasa posredstvom konvertovanja u rublje preko „Gasprombanke“ razmatra kao jedna od varijanti za sve države koje spadaju u neprijateljske, a ne samo za Nemačku. On nije otkrio detalje, već je samo rekao da će oni tek uslediti.

Portparol Kremlja je naglasio da su mehanizmi prelaska na plaćanje ruskog gasa u rubljama proučeni i predstavljeni ruskom predsedniku, kao i i da će uskoro biti objavljeni.

Kao odgovor na zapadne sankcije protiv Rusije, uvedene zbog specijalne operacije Rusije u Ukrajini, Putin je 23. marta doneo odluku da neprijateljske zemlje ubuduće gas plaćaju u rubljama. On je naložio Centralnoj banci, kompaniji „Gasprom“ i Vladi da organizuju transfer plaćanja za gas u rubljama za Evropsku uniju i ostale zemlje koje su uvele sankcije Rusiji. Putin je istakao da će Rusija nastaviti da isporučuje gas u količinama i po cenama prema postojećim ugovorima.

Juče je nakon razgovora nemačkog kancelara i ruskog lidera portparol kabineta nemačkog ministra Štefana Hebeštrajta objavio detalje budućeg plaćanja za ruski gas. Prema njegovim rečima, plaćanje će se obavljati isključivo u evrima i, kao i pre, prebacivaće se u „Gasprombanku“ koja nije obuhvaćena sankcijama, a banka će onda konvertovati uplatu u rublje.

 

Naslovna fotografija: Kirill Kudryavtsev/AFP via Getty Images

 

Izvor Sputnjik, 31. mart 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u