Kremlj: U toku je banditska otimačina ruske imovine, to ne sluti na dobro

„Vidimo snažan kurs su pravcu otimanja imovine. Banditska otimačina je u toku, zaplena sredstava na računima, privatne svojine i drugo. A ako se tome dodaju planovi o nacionalizaciji, onda to ne sluti na dobro"

Ukaz predsednika Rusije o prelasku na plaćanje ruskog gasa u rubljama ne odnosi se na već isporučeni gas a nova shema ne znači trenutni prekid isporuka, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Uplate za gas koji se sada isporučuje mogu se izvršiti do kraja aprila, čak i početkom maja, dodao je on.

„Situacija je sledeća. Juče je bilo mnogo pitanja da li to znači da će se od 1. aprila obustaviti gas. Ne, to ne znači to. Plaćanje u rubljama je za isporuke koje sada idu ne mora da se izvrši danas. Ono mora da se izvrši u drugoj polovini meseca, pred kraj meseca, ili čak početkom maja“, precizirao je on.

Portparol Kremlja je naglasio da je prodavac „Gasprom“ i da je za sve nijanse, pitanja, potrebno obratiti se njima.

On je dodao da je predsednik Vladimir Putin u opštim crtama opisao novu shemu plaćanja.

Otimačina ruske imovine

Na Zapadu je u toku banditska otimačina ruske imovine, pa i privatne, rekao je Peskov.

„Vidimo snažan kurs su pravcu otimanja imovine, apsolutno zakonite imovine. Banditska otimačina imovine koja je u toku, zaplena sredstava na računima, privatne svojine i drugo. Takođe vidimo banditske aktivnosti prema našim rezervama o čemu je posebno govorio predsednik Putin. To je takođe nezakonito, a ako se tome dodaju planovi o nacionalizaciji, onda to ne sluti na dobro “, rekao je on.

Podsetimo, mediji su objavili da Ministarstvo ekonomije Nemačke razmišlja o nacionalizaciji ćerki kompanije „Gasproma“ i „Rosnjeft“.

O kursu rublje

Peskov je rekao i da se u Kremlju ne slažu sa ocenom Bele kuće da kurs rublje nije pokazatelj situacije u ruskoj privredi.

On je prokomentarisao izjavu direktora za komunikacije Bele kuće kejt Bedingfild da ruske vlasti na veštački način jačaju kurs rublje.

„Ne slažemo se sa tim, kurs rublje jeste pokazatelj prema kojem se može orijentisati“, rekao je on.

 

Izvor Sputnjik, 1. april 2022.

 

Naslovna fotografija: REUTERS/Evgenia Novozhenina

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u