Filip Rodić: Za N1 nema neonacista u Ukrajini, ali ima u Srbiji

Na N1 kažu da nema „nezavisne potvrde” da je Azov neonacistički bataljon. Odustvo potvrde nije im smetalo da 14. septembra 2016. pišu da bi „neonacisti da marširaju Beogradom"

Sigurno ste čuli za „pačji test“. Radi se o logičkom zaključivanju po kojem ako nešto hoda kao patka, kvače kao patka, izgleda kao patka, onda je to najverovatnije patka. Ovaj način logičkog zaključivanja zadovoljava najviše ljudi, ali nedovoljan je za novinare luksemburške televizije N1 kada se radi o zloglasnom ukrajinskom dobrovoljačkom puku Azov. Logički sled – ako izgledaju kao nacisti, govore kao nacisti, ponašaju se kao nacisti, najverovatnije jesu nacisti, za N1 nije dovoljan već im je za proglašavanje ovih zločinaca nacistima potrebna i „nezavisna potvrda“. To smo saznali iz vesti emitovanih na tom kanalu tokom 1. aprila (ne, nije bila šala) u kojim su tvrdili da Rusija Azov „tretira kao nacističku jedinicu, ali te informacije nemaju nezavisnu potvrdu“.

Kakvu to „nezavisnu potvrdu“ ovi stručnjaci za „nezavisno“ i „profesionalno“ novinarstvo očekuju? Ako oni slede ovu logiku, onda se i za originalne naciste, one koji su bili na vlasti u Nemačkoj od 1933. do 1945, ne može reći da su nacisti, zločinci i da su odgovorni za agresivni rat, jer za to ne postoji „nezavisna potvrda“. Nirnberški sud koji im je sudio nije bio nezavisan jer su ga osnovali i njime rukovodili neprijatelji nacista, Amerikanci, Britanci, Francuzi i Sovjeti. Ali ko je mogao da potpuno nezavisno sudi poraženoj strani u svetskom ratu? Jedino neki marsovci.

Takav način razmišljanja mogao bi novinare N1 navesti i na zaključak da Rusija SS tretira kao zločinačku organizaciju iako „te informacije nemaju nezavisnu potvrdu“ pošto je o tome presudu doneo sud koji su formirali ratni neprijatelji esesovaca. Ni to nas ne bi iznenadilo, jer N1 već pita da li su pripadnici Azova „neonacisti ili junaci“ (27. mart 2022). Samo ovo pitanje pokazuje normalnom čoveku neshvatljivu fleksibilnost u posmatranju sveta. Jer ako je ono prihvatljivo, onda je prihvatljivo i pitanje jesu li branioci Berlina u maju 1945. bili „nacisti ili junaci“. Ili jesu li branioci Deir ez-Zora bili „islamističke glavoseče ili junaci“? U krajnjoj liniji, nezavisne potvrde nema ni da je Branimir Glavaš ustaša, a mnogi ga smatraju i junakom.

Ne bi ovaj visoki standard u „neutralnosti“, da ne kažemo relativizacija, bio ikakav problem u izveštavanju N1, kada bi ga dosledno primenjivali i kada mu ne bi pribegavali samo kada je to na liniji njihovog političko-ideološkog pravca. Ali ne drže se tog principa „kao pijan plota“. „Nezavisna potvrda“ nije im potrebna da Srbe proglase za neonaciste. U tom slučaju dovoljno je da samo izgledaju kao patke, ali ne nužno i da kvaču, ili tako hodaju. Tako, na primer, bez ikakve potvrde, „nezavisne“ ili „zavisne“, samo na osnovu svoje procene 14. septembra 2016. pišu da bi „neonacisti da marširaju Beogradom“. Nezavisna potvrda im nije potrebna ni da njihove protivnike nazovu „antifašistima“.

Vratimo se na Azov. „Njujork tajms“, recimo, pre nekoliko godina nije imao nikakvu dilemu da se radi o neonacističkoj formaciji i nije tražio nikakvu „nezavisnu potvrdu“. Ljudi su verovali svojim očima, pa su 7. jula 2015. pisali kako je „Azov otvoreno neonacistički“, a sada, pošto je interes širenje antiruske propagande, umiveno pišu kako se radi o „desničarskoj“ formaciji (17. mart 2022). „Sve što je potrebno da se izgubi status naciste je da se bori na strani SAD“, uočio je čuveni američki novinar i pravnik Glen Grinvald.

Američki list „Nejšn“ upozoravao je pre svega nekoliko godina (22. februar 2019) da je „postmajdanska Ukrajina jedina država na svetu koja u okviru svojih oružanih snaga ima neonacističku formaciju“, a Amerikancima je na opasnost neonacizma u postmajdanskoj Ukrajini u više navrata pažnju skretao i „Vašington post“ (najkasnije od 10. marta 2014. i teksta „Ukrajinski ultranacionalisti su razlog za američki oprez“).

Na zločinačko ponašanje Azova ukazuje se i u izveštaju OEBS-a iz 2016. godine, što bi se moglo oceniti kao najbliže „nezavisnom“. To nije dovoljno novinarima N1 da ne bi postavili pitanje radi li se o „junacima“, ali je, s obzirom na više slučajeva urezivanja i žigosanja kukastim krstom, dovoljno da se makar nasluti neonacistički karakter boraca te formacije.

Tvrde N1 i drugi mediji u vlasništvu „Junajted grupe“ (dnevnik „Danas“, npr.) da „azovci“ u početku možda i jesu bili naklonjeni nacističkoj ideologiji, ali da sada to više nisu. To bi bio zaista izvanredan primer preumljenja, ako bi bio istinit. Verovatnije je da je upotrebljen čarobni štapić kojim je samo promenjena vizura, a ne i suština. Tako su i borci takozvane OVK preko noći u američkim očima prebačeni iz kategorijE „teroristi“ u kategoriju „borci za slobodu“, baš kao što su i brojni drugi nacisti, poput Rajnharda Gelena, prebačeni iz jedne kategorije u drugu. Ali u ovo mogu poverovati samo oni kojima je potrebna „nezavisna potvrda“, a ne lično iskustvo, da poveruju Valtazaru Bogišiću da „što se grbo rodi, vreme ne ispravi“. A Azov je rođen s mnogo velikom grbom.

Više od originalnog „pačjeg testa“, novinari N1 vole Pekićevu satiričnu verziju iz „Pisama iz tuđine“ po kojoj, „ako hoda kao patka, kvače kao patka, izgleda kao patka, to je, očigledno, slon“.

 

Izvor Večernje novosti, 3. april 2022.

 

Foto: Pres centar UNS

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u