Pavić: Zapad od Ukrajine pravi evropski Avganistan

„S obzirom da je više nego očigledno da Ukrajina nema ni najmanju vojnu šansu da pobedi Rusiju, očigledno je da zapadne sile koriste Ukrajinu da bi Rusiji napravile neki novi Avganistan u Evropi”

I dok Rusija šalje 75 tona humanitarne pomoći Hersonu, južnom ukrajinskom gradu – komplete sa hranom svima kojima je potrebno, uključujući osnovne proizvode: žitarice, testenine, šećer, konzerviranu hranu, krompir, voće i druge namirnice; Velika Britanija, Francuska, Holandija, Nemačka, Kanada, Švedska, Belgija, Portugal, Rumunija i mnogo drugih zemalja šalju vojnu pomoć Ukrajini.

Opis: „Ruski vojnici organizovali su još jedan transfer humanitarne pomoći civilnom stanovništvu. Više od hiljadu stanovnika grada Hersona dobilo je osnovne proizvode koji su dopremljeni u Hersonsku oblast iz Ruske Federacije“, navodi se u izveštaju.

Ben Volas, britanski ministar odbrane, kaže da je na donatorskoj konferenciji čak preko 35 zemalja razgovaralo o potrebi da se promeni vrsta naoružanja koje se isporučuje Ukrajini.

Volas, koji je organizovao događaj, rekao je da će „u Ukrajinu stići više smrtonosne pomoći“, ali da neće uključivati tenkove ili neko drugo smrtonosno oružje koje je ukrajinski predsednik Zelenski tražio prošle nedelje.

Zelenski je više puta tražio od zapadnih zemalja u poslednjih dve nedelje tenkove, borbene avione i sofisticirano protivraketno i protivvazdušno oružje, kako bi snage njegove zemlje mogle da pokušaju da isteraju ruske trupe iz zemlje.

Kolumnista Aleksandar Pavić za kaže IN4S da ne bi bilo sumnje čija je vojska bila superiornija u rusko-ukrajinskom sukobu, ali su Ukrajinu njeni zapadni sponzori, isti oni koji su preuzeli upravu nad njom posle majdanskog prevrata u februaru 2014. godine – ipak gurnuli u rat.

„Uz to, otkad je počela ruska specijalna operacija, Zapadne sile čine sve da dodatno potpiruju sukob: šalju oružje, dobrovoljce i plaćenike u Ukrajinu; ohrabruju Zelenskog da zadrži nerealne, maksimalističke zahteve, poput preotimanja Krima i nepriznavanja nezavisnosti Donjecke i Luganske Republike; uvode sankcije bez presedana protiv Rusije, što održava iluzije formalnih vlastocržaca u Kijevu da „samo treba da izdrže”, pa će Rusija biti poražena. S obzirom da je više nego očigledno da Ukrajina nema ni najmanju vojnu šansu da pobedi Rusiju, očigledno je da zapadne sile koriste Ukrajinu da bi Rusiji napravile neki novi Avganistan u Evropi, i da je cilj da je maksimalno iscrpe i oslabe – do poslednjeg Ukrajinca“, dodaje Pavić.

Zanimljiv je podatak da Poljska koja je odbila da primi izbeglice u migrantskoj krizi u Evropi, 2015. godine, ovoga puta je raširenih ruku primila Ukrajince, bez ikakvih ispunjavajućih uslova da borave u njoj. Slična je stvar i sa Slovačkom i Moldavijom. Jedina koja ne ulazi u grupu država sa “otvorenim srcem“ je Velika Britanija.

Naime, oni koji su „zabrinuti“ da će SAD, Francuska i Nemačka pomoći Ukrajinu u snabdevanju oružja i učiniti značajne ustupke u mirovnim pregovorima sa Rusijom, i nisu u nekom raspoloženju da prihvate ukrajinske izbeglice. Do 7. marta, skoro 9.000 Ukrajinaca podnelo je prijave za dolazak u Veliku Britaniju, a samo dva dana kasnije, odobreno je čitavih 760. U Vajtholu postoji zbunjenost i frustracija zbog kontrasta između britanske vojne i humanitarne podrške Ukrajini.

„Mi smo prvi naoružali Ukrajince i s pravom smo ponosni na to“, kaže jedan ministar u vladi Velike Britanije, „Ali ratovi znače izbeglice. Pa gde je bio naš plan za njih“.

Takođe, u telefonskom razgovoru tokom vikenda, Boris Džonson je upozorio predsednika Zelenskog da je Putin „lažov i siledžija“ koji će koristiti razgovore da bi vas „izmorio i primorao na ustupke“. Stvara se slika da je Zelenski izrazio zabrinutost u vezi sa napretkom pregovora i da li ih Moskva koristi za regrupisanje i jačanje svojih snaga.

Dževad Galijašević za IN4S ističe da će SAD nastavljati da šalju naoružanje Ukrajini, iako znaju da je to tek kupovina novog vremena za stradanje ukrajinskog naroda i države.

„Koliko mogu Ukrajinci izdržati protiv najbolje armije na planeti, manje je bitno pitanje. Rusija ni u Siriji nije intervenisala sa pogrešnim uvjerenjem da to može obaviti brzo. I taj rat je nije iscrpio, kao što Rusiju ne može iscrpiti ni provođenje specijalne vojne operacije u Ukrajini. Više američkog oružja u rukama ukrajinskih nacista, znači samo više patnje za narod – više nevinih žrtava i više razaranja”, dodaje Galijašević.

On je takođe zaključio da je ishod rata poznat.

„Naravno, Amerikanci trpe težak poraz zbog gubitka svoje vojne baze, u što su pretvorili Ukrajinu, a dolar gubi snagu i poziciju najvažnije zamjenske valute u svijetu. Zato produžavaju ukrajinsku agoniju kako bi svoje građane pripremili na dolazak krize i urušavanje moći. Produžavajući rat ostvaruju i neke svoje ciljeve: ruše ekonomsku moć Njemačke i EU te ih marginalizuju; ukrajinski narod gine u sve većem broju dok oni, tzv. predsjednika, komičara, proglašavaju herojem jer će žrtvovati i poslednjeg ukrajinca za američke ciljeve…”, konstatovao je Galijašević za IN4S.

 

Foto: Novi Standard

 

Izvor IN4S, 3. april 2022.

 

BONUS VIDEO:

 

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u