Руски председник Владимир Путин и немачки канцелар Олаф Шолц током заједничке конференције за медије након разговора у Кремљу, Москва, 15. фебруар 2022. (Фото: Сергея Гунеева/kremlin.ru)

U Nemačkoj upozorenja o privrednom kolapsu u slučaju prekida dotoka ruskog gasa

Savetnik nemačke vlade Lamija Mesari-Beker upozorila na rizik katastrofe u nemačkoj ekonomiji u slučaju prestanka isporuka ruskog gasa

Pooštravanje restriktivnih mera protiv Rusije biće „test snage“ za zapadne zemlje, a moglo bi da razbije jedinstvo među njima, upozorio je uticajni nemački list Handelsblatt.

Ocenio je da će pojačavanje pritiska na Moskvu Zapad suočiti sa povećanim izdacima za energente i hranu, dovesti do gubitka radnih mesta i dolaskom miliona izbeglica.

„U prošlosti ekonomske sankcije uglavnom nisu funkcionisale jer su bile preslabe. Sada sankcije Rusiji mogu postati uistinu oštre, ali sa negativnim posledicama i po nas. Rusija je, za razliku od Irana, Venecuele i Severne Koreje, čvrsto integrisana u svetsku ekonomiju, a veze sa njom su posebno važne za Evropu,  naročito za Nemačku. Zato će podela svetske ekonomije na neprijateljske blokove još teže pogoditi evropske zemlje“.

Handelsblatt navodi da Kina može pomoći Rusiji da poništi pritisak Zapada, čiju nameru da izoluje Moskvu takođe nisu podržale mnoge zemlje Afrike, Latinske Amerike i Azije, jer bi morale da pretrpe najveće gubitke od rastućih cena energije i hrane.

Oglasio se i zabrinuti predsednik udruženja nemačke industrije (BDI) Zigfrid Rusvirm, upozorivši na pogubne posledice uvođenja embarga na energente iz Rusije.

Ocenio je da nemačku industriju gubitak ruskog gasa može dovesti u bezizlaznu situaciju:

„Moguć je kolaps naše industrije, a ona nas je spasila za vreme pandemije koronavirusa“.

Dan ranije je savetnik nemačke vlade Lamija Mesari-Beker upozorila na rizik katastrofe u nemačkoj ekonomiji u slučaju prestanka isporuka ruskog gasa.

 

Naslovna fotografija: Sergeя Guneeva/kremlin.ru

 

Izvor: Fakti, 3. april 2022.

 

BONUS VIDEO:

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u